Fazlula naj bi se od leta 2009 skrival v Afganistanu. Foto: YouTube
Fazlula naj bi se od leta 2009 skrival v Afganistanu. Foto: YouTube
Hakimulah Mehsud
Hakimula Mehsud naj bi bil pripravljen na pogajanja s pakistanskimi oblastmi. Foto: EPA

Mehsud, ki je pakistanske talibane vodil od leta 2009, je bil ubit prejšnji petek v napadu ameriškega brezpilotnega letala v odročni pakistanski pokrajini Severni Vaziristan. Pakistanski talibani so odgovorni za smrt na tisoče civilistov v zadnjih letih, ko se bojujejo proti osrednjim oblastem in za vzpostavitev strogih islamskih zakonov.

Napad je močno ohladil odnose med Washingtonom in Islamabadom, kjer je nova vlada pod vodstvom premierja Navaza Šarifa želela začeti dialog s talibanskimi skrajneži in jih pripraviti do mirovnih pogovorov.

"Nobenih pogovorov ne bo več, saj je bil Mula Fazlula že do zdaj proti pogajanjem s pakistansko vlado," je sporočil tiskovni predstavnik gibanja Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) Šahidula Šahid.

"Vse vlade igrajo dvojno igro z nami. Pod krinko mirovnih pogovorov so nas prevarali in ubili naše ljudi. Stoodstotno smo prepričani, da Pakistan polno podpira ZDA in njene napade z brezpilotnimi letali," je še dejal Šahid v telefonskem pogovoru za Reuters s skrite lokacije v sosednjem Afganistanu.

Napovedal je še, da bo novi "emir" prevzel vse odločitve v svoje roke in se kmalu odločil o morebitnem maščevanju Mehsuda z novim nizom bombnih napadov in ubojev.

Skrajnež za skrajneže
Leta 1976 rojeni Fazlula je znan po svoji neusmiljenosti in bojevitih islamskih stališčih, ki so skrajna celo za nekatere njegove soborce v talibanskem gibanju. Njegovi borci so lani ustrelili in ranili 16-letno pakistansko šolarko Malalo Jusafzaj, ki se že več let zavzema za izobraževanje deklet in je odkrito kritizirala talibane.

Vpliv in prepoznavnost si je pridobil leta 2004, ko je v močno konservativni dolini Svat vzpostavil podtalno radijsko postajo, s katero je širil svoje fundamentalistične ideje in pridigal proti zahodnjakom. Takrat je pridobil vzdevek Mula radio.

Med letoma 2008 in 2009 je skupaj s svojimi borci zavzel dolino Svat severno od Islamabada in tam v neizprosni kampanji vpeljal šeriatske zakone. Med drugim so njegovi talibani zažigali šole in javno obglavljali ljudi. Fazlula je oster nasprotnik cepljenja proti otroški paralizi, v kateri vidi judovsko-krščansko zaroto proti muslimanom.

Po vojaški ofenzivi vladnih sil naj bi Fazlula prebegnil v sosednji Afganistan, od koder pa še vedno organizira napade na pakistanskem ozemlju.

V zadnjem letu je bilo v Pakistanu ubitih že več zdravstvenih delavcev, ki so ob pomoči Združenih narodov tamkajšnje otroke cepili proti otroški paralizi. Poleg Pakistana je namreč otroška paraliza endemična še v sosednjem Afganistanu in Nigeriji.

Po uboju Mehsuda se je najprej govorilo, da je vodenje talibanov prevzel zmerni poveljnik Han Said Sajna, ki naj bi bil naklonjen mirovnim pogovorom, zato so številni upali, da bo gibanje pripravljeno na dialog z oblastmi.

Fazlula ne pripada klanu Mehsud, iz katerega prihaja večina talibanskih borcev, zato ga po mnenju poznavalcev čaka veliko dela, da si bi pridobil nadzor nad njimi in njihovo zaupanje.