Foto:
Foto:
Slovenska vojska ne bo odšla na Hrvaško.

Po četrtkovi burni razpravi sabora o predlogu hrvaške vlade za vajo SV-ja, hrvaški poslanci sicer zaradi premajhnega števila poslancev o tem niso glasovali. Z Morsa pa so sporočili, bo SV usposabljanje izvedel prihodnji teden na območju Krasa, Vipavske doline in Notranjske.

Predlog podprl le SDP
Predlog hrvaške vlade je podprla samo poslanska skupina Socialdemokratske stranke (SDP), ki je menila, da bi bila vojaška vaja pomembna za razvoj mednarodnega sodelovanja in varnost v tem delu Evrope. Slovensko obrambno ministrstvo bi sicer za uporabo poligona med 12. in 18. oktobrom plačalo 11 milijonov tolarjev.

Večina hrvaških poslanskih skupin je v četrtkovi razpravi v saboru izrazila prepričanje, da Hrvaška svojega ozemlja ne bi smela dati na razpolago drugim državam za vojaške vaje, ki niso v okviru zveze Nato ali partnerstva za mir.

Sabor tudi o drugih vprašanjih
Čeprav so v razpravi poudarjali nujnost dobrososedskih odnosov s Slovenijo, so hrvaške poslanske skupine poleg nasprotovanja vladnemu predlogu opozorile še na vrsto drugih
nerešenih vprašanj s Slovenijo, od širjenja jurisdikcije na Jadranu do mejnih sporov.

O izvedbi omenjene vojaške vaje na vadišču Evgen Kvaternik v Slunju sta slovensko in hrvaško obrambno ministrstvo sicer podpisala memorandum, s to informacijo pa se je na četrtkovi seji seznanila tudi slovenska vlada.

Na vaji bi sodelovalo 190 vojakov
Na vaji v okviru rednega usposabljanja 460. artilerijskega bataljona naj bi po prvotnem načrtu sodelovalo 190 pripadnikov SV, ki bi izvajali artilerijsko bojno streljanje s havbicami 155 mm na razdaljah do 15 km. Za načrtovano izvedbo streljanj v Sloveniji ni ustreznih poligonov. Vadišča v Sloveniji omogočajo le streljanja do 5 kilometrov, zato je Mors načrtoval streljanje na poligonu blizu Slunja.

Vaje v tujini običajna praksa
Vaje SV v tujini so sicer dokaj pogoste, saj ima Slovenija samo vadbišče, Poček, zato Slovenija na podlagi dogovora med obrambnimi ministrstvi najema vadbišča v tujini. Kot so pojasnili na Morsu, so se v zadnjih treh letih v tujini urile predvsem enote zračne obrambe, ki v Sloveniji nimajo ustreznih poligonov.

Urjenje v streljanju na cilje so zračne enote izvajale na grškem otoku Kreta. Na Madžarskem pa so protioklepne enote opravile streljanje z minometi 120 mm na poligonu Varpalota na vaji Zvita podlasica (Clever Ferret 2003).