Foto:
Foto:
Bo slovensko težko orožje vendarle grmelo na Hrvaškem?

Vaja naj bi potekala od 12. do 18. oktobra, na njej pa naj bi sodelovalo 200 pripadnikov SV-ja, ki naj bi s seboj pripeljali še 12 topov.

Večina poslanskih skupin meni, da Hrvaška svojega ozemlja ne bi smela dati na razpolago drugim državam za vojaške vaje, ki niso v okviru zveze Nato ali Partnerstva za mir. Poslanske skupine so ob nasprotovanju vladnemu predlogu opozarjale na vrsto nerešenih vprašanj s Slovenijo, od širjenja jurisdikcije na Jadranu do mejnih sporov.

Predlog hrvaške vlade je podprla le poslanska skupina SDP-ja, ki meni, da bi vaja zmanjšala napetosti med Slovenijo in Hrvaško. Enakega mnenja je tudi namestnik hrvaške obrambne ministrice Zlatko Gareljić, ki meni, da Hrvaška z odpiranjem novih vprašanj ne bo prispevala k reševanju obstoječih problemov.

"Slovenski vojski lahko dopustimo topniško obstreljevanje le v primeru, da bo streljal na svojo vojašnico na okupiranem Trdinovem vrhu," je dejal Tonči Tadić iz poslanske skupine HSP/HKDU. Ob tem je dodal, da gre za vrhunec političnega mazohizma oblasti. "Nisem še slišal za primer, da bi neka država drugi državi, ki je zasedla del njenega ozemlja, dovolila uporabo svojega ozemlja za vojaške vaje," je dejal Tadić. Ivić Pašalić iz HB-ja pa je dejal, da gre za zgrešen in ponižujoč predlog vlade.

O vojaški vaji SV-ja pri Slunju sta slovensko in hrvaško obrambno ministrstvo podpisali memorandum, o tem pa se je na današnji seji seznanila tudi slovenska vlada.