SLS ne misli podpirati načela
SLS ne misli podpirati načela "malo tu, malo tam", so zapisali. Foto: BoBo
Cvetko Zupančič
Zupančič je prepričan, da je poziv vodstva stranke nesprejemljiv. Foto: BoBo
Peter Vrisk
Žerjav in Vrisk sta že več mesecev na bojni nogi. Foto: BoBo

K odstopu je člane z dopisom pozvalo samo vodstvo stranke, torej njen predsednik Radovan Žerjav in vsi trije podpredsedniki, so pojasnili v stranki.

Ob tem so dodali, da so k odstopu s funkcij pozvali tiste člane, ki so na majskih volitvah v Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije kandidirali na listah Kmečka lista - Društvo za razvoj kmetijstva in podeželja, Forum za kmetijstvo in podeželje SDS ter Kmečko društvo Nova Slovenija.

Po poročanju medijev naj bi omenjene pozvali tudi k razmisleku o odhodu iz stranke, česar pa danes v SLS-u niso želeli komentirati. Razložili so, da je dopis interne narave, zato drugih podrobnosti ne bodo pojasnjevali. Mediji so navajali, da je članov, pozvanih k odstopu, okoli 30.

V SLS-u pa svojo odločitev utemeljujejo z besedami, da zavračajo prakso po načelu "malo tu - malo tam". Ob tem dodajajo, da se zavzemajo za spoštovanje internih etičnih načel. V ta namen so leta 2010 tudi sprejeli svoj interni kodeks etičnega ravnanja.
"Nesprejemljiv poziv"
Poziv vodstva SLS-a k odstopu z vseh funkcij v stranki je prejel tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, kar je tudi potrdil. Ob tem je razložil, da lahko po zakonu v organe zbornice kandidirajo društva, združenja in podjetja ter organizacije s področja kmetijstva.
Politika pa je po njegovih besedah ta zakon obšla in znotraj političnih strank ustanovila društva, ki so lahko kandidirala v zbornico. "Šlo je za bypass potezo političnih strank," je dodal Zupančič.

Ob tem je poudaril, da sam ni bil nikoli član Slovenske kmečke zveze, kot je dejal, tudi večina njegovih kolegov ne. Zato se mu zdi nesprejemljivo, da se k odstopu poziva nekoga, "ki ni nikoli bil član strankinega društva". Dodal je, da se po aktih zbornice in zakonu politika ne bi smela vmešavati v nevladno organizacijo.
Zupančič: Poziv je neresen in neodgovoren
Se pa kljub temu Zupančiču ne zdi, da bi stranke med seboj tekmovale za prevlado znotraj zbornice. Razložil je, da je svet zbornice sestavljen iz 56 članov, pravne osebe pa imajo 13 predstavnikov.
Hkrati je poudaril, da je njegov cilj čim večje poenotenje vseh, ki delujejo na področju kmetijstva, in da so njihove težave bistveno večje "kot pa ta politična namigovanja, ki se zdaj pojavljajo". Zato pismo vodstva stranke označuje za neresno in neodgovorno, sploh glede na to, kakšne težave še čakajo slovensko kmetijstvo in gospodarstvo v prihodnosti.

Žerjav proti predsedniku Vrisku
Spomnimo, med Žerjavom in predsednikom Zadružne zveze Slovenije Petrom Vriskom je počilo marca letos, ob ponovnih volitvah za novega predsednika zveze. Žerjav je namreč v pismu strankine funkcionarje pozval, naj poskrbijo, da bodo SLS-ovi člani zadrug za predsednika podprli Vriskovega protikandidata Bojana Frančeškina, direktorja koprske kmetijske zadruge Agraria, če tega ne morejo izpeljati, pa naj odstopijo z vseh funkcij v SLS-u. Vrisk je takrat poudaril, da bi Žerjav za svoje ravnanje moral odgovarjati. Zupančič je sicer podpredsednik na zadružni zvezi.