Radovan Žerjav meni, da si Peter Vrisk ne zasluži položaja vodje ZZS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Radovan Žerjav meni, da si Peter Vrisk ne zasluži položaja vodje ZZS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Peter Vrisk
Peter Vrisk meni, da si je Žerjav omislil nedopustno potezo. Foto: BoBo

V stranki poudarjajo, da je Zadružna zveza Slovenije (ZZS) samostojna in neodvisna organizacija, "zato posegi ministra in njegovi poskusi vplivanja na volitve novega vodstva ZZS-ja nikakor niso primerni". Pričakovali bi, da se bo raje ukvarjal s težavami svojega področja, dodajajo. Obenem ga pozivajo, naj se ne vmešava v področja, "kjer politika nima česa iskati".

"Naša zaskrbljenost nad tovrstnimi ravnanji je še toliko večja glede na izkušnje, ki jih Slovenija ima z ravnanji prve Janševe vlade in s kadrovskimi apetiti sedanje Janševe vlade. Če še lahko do neke mere razumemo apetite koalicijskih strank po kadrovskem plenu znotraj državne uprave, pa smo prepričani, da je treba tovrstne posege, kot si jih je privoščil mag. Žerjav, ostro obsoditi in nemudoma ustaviti," so še zapisali.

Če ne zmorejo, naj odstopijo s strankarskih funkcij, pravi Žerjav
Žerjav je namreč pred volitvami v ZZS-ju v pismu strankine funkcionarje pozval, naj poskrbijo, da bodo SLS-ovi člani zadrug za predsednika podprli protikandidata Petra Vriska Bojana Frančeškina, direktorja koprske kmetijske zadruge Agraria. Če tega ne morejo izpeljati, pa naj odstopijo z vseh funkcij v SLS-u, je dodal.

Vrisk se je na njegovo izjavo odzval, rekoč, da je "vmešavanje" SLS-a in zlasti Žerjava v delo in volitve organov "samostojne, neodvisne, nevladne in prostovoljne organizacije, kot je ZZS", nedopustno. Meni, da bi Žerjav za svoje ravnanje moral odgovarjati.

Vrisk vseeno izvoljen
Prvak SLS-a Žerjav pa mu je odvrnil, da je zgrožen nad tem, "kaj vse so pripravljeni nekateri narediti, da bi ohranili vpliv in denar, čeprav si tega dokazano ne zaslužijo". Piše, da bo kot minister za gospodarstvo in tehnologijo naredil vse, kar je v njegovi moči, "da ljudje, kakršen je dosedanji predsednik ZZS-ja Peter Vrisk, ne bodo več s strahovlado in škodljivimi odločitvami onemogočali normalnega razvoja slovenskega zadružništva in kmetijstva". Vrisk je bil v četrtek vseeno izvoljen za že peti mandat, predtem pa je zvezo vodil 16 let.