Nove poslanske skupine bodo lahko dodatno zaposlile 41 sekretarjev, referentov in svetovalcev. Foto: BoBo
Nove poslanske skupine bodo lahko dodatno zaposlile 41 sekretarjev, referentov in svetovalcev. Foto: BoBo

DZ vsaki poslanski skupini zagotavlja zaposlitev sekretarja poslanske skupine, dveh strokovnih sodelavcev in referenta. Velike poslanske skupine so upravičene do dodatnega referenta na vsakih osem poslance ter do dodatnega strokovnega sodelavca na vsakih šest poslancev, če poslanska skupina šteje več kot osem poslancev.

Največ zaposlenih bo lahko imela največja poslanska skupina SMC, in sicer 14. Poslancem SDS-a jih bo pripadlo devet, poslanski skupini DeSUS šest, poslancem SD, Združene levice, NSi in ZaAB pa po štirje.

Državni zbor poslanskim skupinam zagotavlja tudi sredstva za dodatno strokovno pomoč, ki se lahko namenijo za zaposlovanje uslužbencev za določen čas ali za pogodbeno delo. Tudi ta so razdeljena glede na velikost poslanskih skupin.

SMC bo lahko prejemal do 74.849 evrov za dodatno strokovno pomoč na mesec, poslanska skupina SDS bo za te namene upravičena do 43.622 evrov, DeSUS do 20.790 evrov, SD in Združena levica po 12.474 evrov, NSi 10.395 evrov in ZaAB 8316 evrov.

800 evrov na poslanca za izobraževanje
Državni zbor poslancem zagotavlja še sredstva, namenjena za izobraževanje. Vsakemu v ta namen pripada 800 evrov, tako da bodo poslanci SMC-ja lahko za izobraževanje izkoristili do 28.000 evrov na leto, SDS do 16.800 evrov, DeSUS do 8000 evrov, SD in ZL do 4800 evrov, ZaAB pa do 3200 evrov na leto.

Osnovne plače poslancev se sicer gibljejo med 3537 in 5156 evri, kolikor znaša plača predsednika državnega zbora.

Poleg poslanske plače poslancem pripada še mesečni pavšal za delo v volilni enoti, tistim iz oddaljenih krajev pa tudi poslanska stanovanja. Za uporabo mobilnih naprav jim je na voljo okoli 1000 evrov letno.