Cerar je v nagovoru več kot 200 članom poudaril, da je SMC moderna stranka, stranka povezovanja,
Cerar je v nagovoru več kot 200 članom poudaril, da je SMC moderna stranka, stranka povezovanja, "ki zavrača ultimate in lumparijo". Foto: BoBo
false
Največja vladna stranka je ob drugi obletnici ustanovitve na prvi programski konferenci danes potrdila pet prioritet do konca leta. Med drugim poudarjajo ukrepe za rahljanje davčnega primeža, ukrepe za učinkovitejše pravosodje in učinkovit javni sektor. Konferenca je podprla tudi projekt skrajšanja čakalnih dob v zdravstvu do konca leta. Foto: BoBo
Programska konferenca SMC-ja
Ob vodstvu - predsedniku Cerarju, podpredsednikih Simoni Kustec Lipicer in Milanu Brglezu ter generalnem sekretarju Eriku Kopaču - se konference udeležujejo številni strankini poslanci ter ministri Boris Koprivnikar, Alenka Smerkolj, Goran Klemenčič, Vesna Györkös Žnidar, Milojka Kolar Celarc, Maja Makovec Brenčič in Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo
Premier Miro Cerar, Stranka modernega centra, SMC
V SMC-ju pravijo, da vedo, kaj storiti, da bomo v prihodnosti živeli bolje. Foto: BoBo
SMC o svojih prednostnih nalogah

Predsednik SMC-ja je na današnji programski konferenci poudaril, da stranka dela prave stvari, zato se ne bo umikala in privolila v ultimate. Največja vladna stranka v Ljubljani namreč razpravlja o prioritetah stranke do konca leta.

Cerar je v nagovoru več kot 200 članom poudaril, da je SMC moderna stranka, stranka povezovanja, "ki zavrača ultimate in lumparijo". Ne bodo se umikali, ampak gredo naprej in gledajo v prihodnost, od svojih usmeritev ne bodo odstopali, saj so prave, je napovedal. Morda so po njegovih besedah še vedno nekoliko naivni in se jim zgodi kakšen zdrs, a niso pokvarjeni, ne kradejo državljanom.

Rušenje vlade zaradi dobrih rezultatov
Prepričan je, da o njihovih dosežkih pričajo podatki. Slovenija je uredila javne finance in zaustavila trend naraščanja javnega dolga, nezaposlenost se je zmanjšala, več denarja je za znanost, turizem, poteka racionalizacija v javni upravi, je v odgovor tistim, ki pravijo, da niso nič naredili, med drugim nanizal Cerar.

Prav zaradi rezultatov po njegovem prepričanju nekateri vlado rušijo, pri čemer opozarja na lobije in interesne skupine. Po njegovih besedah je pred njimi dilema, ali bodo dovolili, da bo Slovenija ostala ali pa postala mafijska država, z interesnimi skupinami, ki jo obvladujejo, ali pa moderna država. Za to si vlada po njegovih trditvah močno prizadeva, a priznava, da je težko.

Med drugim je omenil tudi vpliv na medije in dejal, da se ve, kdo je nosilec kapitalskih in drugih interesov.

"Stranka dobrih ljudi"
Predsednik programske konference Aleksandar Kešeljević pa je v uvodnem nagovoru dejal, da je SMC stranka dobrih idej in dobrih ljudi. "SMC ni brez barve, vonja in okusa," je zavrnil nekatere kritike. Po njegovih besedah SMC "ne izključuje, ne histerizira, ne igra pod pasom". Čeprav jim ankete kažejo nekoliko slabše, je pomirjen, ker so taki. Kot politični samorastniki pa delajo tudi napake, je priznal.

V stranki morajo po njegovih besedah ostati enotni, odločni in močni. "Ni čas za delitve, ni čas za zamrzovanja ali kakšna druga agregatna stanja," je dregnil nekatere v SMC-ju, saj sta dva poslanca zamrznila članstvo v stranki zaradi dogodkov v Luki Koper.

Lobijem ni mar za Luko Koper
Dogodkom v Kopru se je predsednik SMC-ja posebej posvetil tudi v svojem nagovoru članom.

Znova se je zavzel za to, da se razčistijo zadeve v Luki Koper, ob čemer poudarja, da je v prvi vrsti za razmere odgovorna uprava podjetja, ne delavci. Tej temi se je v nagovoru posebej posvetil in spomnil, da je ta vlada prva, ki je Luko opredelila kot strateško naložbo in ji želi pomagati, tudi z izgradnjo drugega tira.

Zato Cerar ne sprejema argumentov, ki so "lažni, manipulativni, zaradi katerih se ljudje vznemirjajo in nastaja škoda v Luki". "Padle so nekatere maske, vidimo, kako Slovenijo še iz prejšnjih let obvladujejo zelo močni interesni lobiji in skupine, ki jim ni mar za razvoj Slovenije, ne za Luko Koper, ne za drugi tir," je bil oster Cerar v izjavi novinarjem ob robu konference.

"SD se obnaša neodgovorno"
Konec mora biti sprenevedanja, je dejal in ocenil, da se SD s spodbujanjem shodov proti vladi, v kateri sedi, vede neodgovorno tudi do državljanov. A po njegovih besedah to ne more biti razlog za prekinitev koalicijskega sodelovanja.

O koaliciji brez SD-ja po Cerarjevih besedah zdaj ne razmišljajo. Opozorila, naj se stranka konsolidira in razmisli, kako naprej, so razlog, da se SD zresni in začne odgovorno delovati do države.

Po njegovih besedah je zelo zavajajoče govoriti o sporih med SMC-jem in SD-jem. Poudarja pa neodgovorno in dvolično vedenje, ki se je, kot pravi, izkazalo že pred dogodki v Luki Koper. Navedel je procese pri privatizaciji Telekoma, za katero se je SD v prejšnji vladi sam zavzel. "Ne gre za dvoličen odnos do SMC-ja, ampak do državljanov," je bil oster Cerar.

Ostre besede je namreč sprožila podpora podmladka SD-ja na protestih zaradi Luke Koper. Predsednik SD-ja Dejan Židan je poudaril, da v podmladek stranke ne morejo posegati. To je po Cerarjevih besedah notranja stvar SD-ja. "Ne moremo se pa resno pogovarjati in sodelovati s stranko, ki sedi v vladi, ki jo hkrati spodkopava," je odločen. Zanj je ključno, kot pravi, da predstavniki stranke govorijo to, kar delajo, da pa zdaj ni bilo tako.

Cerar priznava, da so tudi v SMC-ju različne struje, a je zato pomembno, da so korektni do koalicijskih partnerjev. "SMC ni nikoli rušil vlade, v kateri sedi," je poudaril.

Zaradi Luke Koper je na tnalu tudi minister SMC-ja za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki ga jeseni čaka interpelacija. Cerar pričakuje odgovor na interpelacijo, ki ga bodo v koaliciji temeljito preučili. Pričakuje tudi, da bo minister odločno delal in spodbujal ukrepe za to, da zgradijo drugi tir.

Pet prednostnih področij
SMC je danes potrdil tudi pet prioritet do konca leta. Med drugim poudarjajo ukrepe za rahljanje davčnega primeža, ukrepe za učinkovitejše pravosodje in učinkovit javni sektor. Konferenca je podprla tudi projekt skrajšanja čakalnih dob v zdravstvu do konca leta.

Stranka je želela danes državljane spomniti, zakaj so jih volili, kakšni so rezultati in kaj želijo uresničiti do konca leta, je pojasnil Kešeljević.

SMC o svojih prednostnih nalogah