Na srečanju v Parizu, ki se ga udeležuje tudi Cerar, bodo govorili o varnosti in sodelovanju v regiji, pa tudi o evropski perspektivi za to regijo. Ob Sloveniji se pariškega vrha udeležuje tudi pet držav članic EU-ja. Foto: BoBo
Na srečanju v Parizu, ki se ga udeležuje tudi Cerar, bodo govorili o varnosti in sodelovanju v regiji, pa tudi o evropski perspektivi za to regijo. Ob Sloveniji se pariškega vrha udeležuje tudi pet držav članic EU-ja. Foto: BoBo

Ta hip se ne ukvarjam z idejami o rekonstrukciji vlade.

Cerar
Karl Erjavec
Erjavec je odstop ponudil zaradi zapletov ob arbitraži. Foto: BoBo

SD se bo moral enkrat odločiti, ali deluje v koaliciji in poskuša v njej najboljše prispevati ali pa iz nje izstopiti.

Tomaž Gantar, DeSUS
Gašperšič
Minister Gašperšič je prepričan, da dela dobro, in se interpelacije ne boji. Foto: BoBo
Uroš Jauševec
Jauševec je namignil na Cerarjev odstop. Foto: BoBo
Koalicija zavrača rekonstrukcijo vlade

Premier Miro Cerar je dejal, da sta se z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem temeljito pogovorila, odločitev glede njegovega ponujenega odstopa pa bo sprejel v torek ali čim prej. O preoblikovanju vlade za zdaj ne razmišlja, je povedal v Parizu ob robu vrha o Zahodnem Balkanu.

"Ta hip se ne ukvarjam z idejami o rekonstrukciji vlade," je zatrdil premier, ki se v Parizu udeležuje srečanja držav Zahodnega Balkana. Cerar je sicer v soboto dejal, da se bo do torka odločil, ali bo sprejel ponujeni odstop Erjavca. Ta je dan predtem sporočil, da je premierju ponudil svoj odstop, za kar se je odločil zaradi zapletov v postopku arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško.
O ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču je dejal, da kljub dogajanju v Luki Koper uživa njegovo zaupanje. Vodstvo Luke Koper mora po Cerarjevih besedah prevzeti odgovornost in ukreniti vse, da vzpostavi poslovni proces in sanira nastalo škodo.
"Minister Gašperšič uživa moje zaupanje, ne vem, zakaj bi kogarkoli žrtvovali," je ob robu vrha o Zahodnem Balkanu v Parizu dejal premier. "Dejstvo je, da je vodstvu Luke Koper v preteklih dneh spodletelo pri vodenju Luke," je dodal. V Luki se je po njegovem ustavil delovni proces in vodstvo Luke je "absolutno odgovorno", da ga znova čim prej vzpostavi. "Ne moremo pustiti, da bi nek zakon ulice ali neko kršenje vseh pravil znotraj nekega podjetja rušilo mir v naši državi," je bil jasen Cerar.

Vroče dogajanje v Luki Koper
Položaj na Obali koalicije ne pušča hladne, čeprav naj vladne stabilnosti ne bi ogrožalo. O rekonstrukciji vlade sicer ni govora, je pa na tnalu minister Peter Gašperšič. V DeSUS-u in SD-ju od njega pričakujejo odgovore, zlasti glede razmišljanja o več koncesijah v Luki. V SD-ju s tem pogojujejo podporo Gašperšiču na interpelaciji.
SMC: Luka nima vpliva na koalicijo
Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je v izjavi novinarjem v DZ-ju ob vprašanju vpliva dogajanja v Luki Koper na politično stabilnost poudarila, da politika in gospodarstvo ne smeta biti siamska dvojčka. Politika mora sicer zagotavljati ustrezne pogoje za spodbujanje gospodarskega razvoja, a za operativno izvedbo upravljanja poskrbijo podjetja sama. Zato izpostavlja, da aktualno dogajanje v Luki nima vpliva na stabilnost in enotnost koalicije.

Po njenem mnenju je bil takšen odnos v preteklih političnih praksah prepogost in je privedel do nemirov, kot smo jim priča danes tudi v Luki Koper.

SD: Politika naj se posiplje s pepelom
Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han pa je v izjavi novinarjem spomnil, da ima politika odgovornost za delovanje države, zato je treba stopiti "dva koraka nazaj in priznati kakšno napako v procesu, če je bila storjena, in se posipati s pepelom".

Sicer pa ga bolj kot politične skrbijo gospodarske posledice dogajanja v Luki, zato je treba zadeve umiriti na obeh straneh. Po Hanovih besedah morajo vsi prevzeti svoj del odgovornosti, narediti revizijo poslovanja in ugotoviti, kdo je pri tem imel prav in kdo ne.

Zahteve do Gašperšiča
Od Gašperšiča pa v SD-ju zahtevajo, da se izreče glede informacij, da na ministrstvo v sklopu razmisleka o vprašanju minimiziranja posledic neamortiziranih naložb Luke Koper kot koncesionarja za koprsko pristanišče na državni proračun razmišljajo o možnosti podelitve več koncesij, kar pa bi zahtevalo ustanovitev pristaniške uprave. V primeru podeljevanja koncesij za prvi in drugi pomol minister v poslanski skupini SD-ja nima podpore, zato bo od tega odvisna tudi njihova podpora Gašperšiču na interpelaciji, ki se obeta jeseni.

DeSUS: SDH je sprožil upor
Po besedah podpredsednika DeSUS-a Tomaža Gantarja so nameni Slovenskega državnega holdinga (SDH) glede razvoja Luke Koper sprožili upor zaposlenih in so zadeve v prvih dneh očitno vsem ušle izpod nadzora. Delavci so sicer spoznali, da to vodi v poslabšanje položaja družbe, česar pa si ne želijo, meni Gantar. Po njegovih ocenah zaradi razmer v Luki Koper politična stabilnost ni ogrožena, vendar pa tudi v DeSUS-u želijo odgovore na nekaj vprašanj, v prvi vrsti glede načrta vlade za razvoj Luke Koper in izgradnjo drugega tira.

Poleg tega je treba po Gantarjevih besedah do interpelacije zoper Gašperšiča razčistiti njegovo vlogo in vlogo državnega sekretarja Metoda Dragonje pri navajanju napačnih podatkov glede Luke Koper, epilog pa morajo dobiti tudi obtožbe prve nadzornice družbe Alenke Žnidaršič Kranjc.

Kustec Lipicerjeva je spomnila, da so koalicijski partnerji pretekli teden dorekli, da bodo najprej počakali na odgovor ministra na interpelacijo in se zatem pogovorili o podpori.

Stranke niso za rekonstrukcijo vlade
Sicer pa rekonstrukcije vlade vsaj za zdaj še ne bo. Tako kot so v drugih dveh koalicijskih strankah zadovoljni z delom svojih ministrov, so s svojimi zadovoljni tudi v SMC-ju, je pojasnila Kustec Lipicerjeva. V SD-ju ta trenutek ne vidijo možnosti, da bi se kateri izmed njihovih ministrov poslovil, saj da delajo dobro. Gantar pa med drugim pravi, da rekonstrukcija ni trgovina in je presoja o delu ministrov v premierjevih rokah.

Krcanje po digitalnih družbenih omrežjih
Vroče dogajanje v zadnjih dneh je občutiti tudi na družbenih omrežjih, med drugim v krogu vidnih članov koalicijskih strank. Uroš Jauševec (SD) je pred dnevi na Twitterju okrcal Cerarja oz. njegovo vodenje vlade ter namignil na njegov odstop.

Han poudarja, da je to osebno mnenje Jauševca, Gantar pa je oster do SD-ja. "SD se bo moral enkrat odločiti, ali deluje v koaliciji in poskuša v njej najboljše prispevati ali pa iz nje izstopiti," je dejal Gantar in dodal, da bo SD moral prenehati preračunavati, kaj se ji bolj izplača.









Ta hip se ne ukvarjam z idejami o rekonstrukciji vlade.

Cerar

SD se bo moral enkrat odločiti, ali deluje v koaliciji in poskuša v njej najboljše prispevati ali pa iz nje izstopiti.

Tomaž Gantar, DeSUS
Koalicija zavrača rekonstrukcijo vlade