Simona Kustec Lipicer delo vlade ocenjuje kot dobro glede na dane razmere. Foto: BoBo
Simona Kustec Lipicer delo vlade ocenjuje kot dobro glede na dane razmere. Foto: BoBo
Pričakovanja po mnenju Gantarja niso bila izpolnjena. Foto: MMC RTV SLO
Tudi po Hanovi presoji si vlada ne zasluži najboljše ocene. Foto: BoBo
Vinko Gorenak
Gorenak pravi, da prava zaušnica vlado in koalicijo še čaka. Foto: BoBo
Matej Tonin
Ne pogosto, a Tonin in Möderndorfer se tokrat strinjata, da vlada ni pokazala kaj dosti. Foto: MMC RTV SLO

V SMC-ju po navedbah vodje poslancev stranke Simone Kustec Lipicer ugotavljajo, da je vlada najprej posegla na najbolj kritična področja. Zaradi kritičnosti razmer vladni ukrepi v prvih 100 dneh v večini primerov niso bili najbolj ugodni na kratek rok in posledično niso bili najbolje sprejeti, je dejala. A so bili nujni, je dodala.

Pri tem je izpostavila problematiko Teša 6, drugega tira, protipoplavne zaščite, ureditve javnih financ ... "Rekli smo: Ne bo lahko, vendar pa bomo s svojim delovanjem poskušali narediti vse za to, da se stanje čim hitreje normalizira. V tem smislu je teh 100 dni vlade samo dokaz jasne agende," je pristavila. Priznava pa, da jih v prihodnosti čaka še veliko dela.

Gantar: Pričakovanja volivcev se nekako niso izpolnila
Po mnenju poslanca in podpredsednika DeSUS-a Tomaža Gantarja pa je predvsem škoda, da se na volitvah izraženo veliko zaupanje ljudi "nekako ni izkazalo kot tisto, s čimer bi dejansko prišli do pravih rezultatov". Osebno je pričakoval več jasne vizije in več odločnosti pri sprejemanju odločitev. Velika priložnost za spremenjeno delovanje vlade ni bila izkoriščena, kar se kaže tudi v mnenju o delu vlade, je dodal.

Presodil je, da projektov vlade doslej ni bilo veliko, pozdravlja pa željo po dialogu, a ne zagovarja dialoga za vsako ceno. "Ne moreš vsega zapakirati v vsem všečno zgodbo," je še ugotavljal. Obenem pa je priznal, da je v aktualni vladi tudi veliko novih obrazov.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han meni, da ocena prvih 100 dni dela ne more biti odlična, a v danih razmerah tudi ni nezadostna. Ob tem je izrazil prepričanje, da bi bila lahko ocena boljša zlasti pri tem, da bi bilo malo več usklajevanj in stikov. A tudi sam razlog za to vidi v novi politiki, ki tudi potrebuje čas. Ko bo minilo še 150 dni, pa upa, da bo rezultat oz. ocena lahko prav dobra.
Gorenak: Cerarjevih 100 dni nedela, sprenevedanja in laži
Poslanec SDS-a Vinko Gorenak pa je do dela vlade zelo kritičen. V prispevku na svojem blogu, poimenovanem "Cerarjevih 100 dni nedela, sprenevedanja in laži", je zapisal, da je rebalans proračuna "kvečjemu neuspeh", glede nedavnega dogovora vlade s sindikati javnega sektorja o varčevalnih ukrepih za prihodnje leto pa je navedel, da je vlada v celoti popustila, kar da pomeni popoln sindikalni uspeh.

Se je pa vlada, tako Gorenak, zelo intenzivno ukvarjala s vprašanjem poslanskega mandata predsednika SDS-a Janeza Janše. Glede tega pa je koalicija dočakala "prvo začasno klofuto ustavnega sodišča, tista končna pa bo kmalu prišla". Kot dober pa ocenjuje padec javnomnenjske podpore Cerarju, njegovi vladi in s tem koaliciji.
Mesec: Novi obrazi, ne pa tudi nove politike
Medtem je vodja poslancev ZL-ja Luka Mesec dejal, da se je uresničilo to, na kar so opozarjali še pred volitvami: da bo Cerar pripeljal le nove obraze, in ne tudi novih politik. Po 100 dneh vlade se namreč po njegovih besedah vidi, da se politike prejšnjih vlad - ključni projekti slabe banke, državnega holdinga in varčevanja - nadaljujejo.

Po mnenju vodje poslancev NSi-ja Mateja Tonina pa je neko resno oceno o prvih 100 dneh vlade težko dati, saj se praktično še ni zgodilo nič resnega. Zato zdaj Tonin od vlade pričakuje, da bo prešla od besed k dejanjem. Pričakuje tudi, da se bo vlada kadrovsko stabilizirala in se lotila tudi težkih nalog. "Zato bo res tisto leto, ko se bo videlo, kako trdna je vlada in kako stvari stojijo, leto 2015," je še dejal Tonin.

Tudi vodja poslancev ZaAB-a Jani Möderndorfer meni, da se je v 100 dneh dogajalo sorazmerno malo in je zato toliko težje oceniti dosedanje delo vlade. Je pa vlada preslabo izkoristila čas, ki ga je imela na voljo in bi zlasti lahko vložila veliko tehničnih zakonov, ki da jih ima po predalih in bodo v vsakem primeru prišli na vrsto. Tudi on pričakuje, da bodo vlada januarja napovedala, kdaj se bo lotila velikih reform.