Ministrica za delo je povedala, da so skušali olajšati socialni položaj najbolj ogroženih skupin prebivalstva. Foto: BoBo
Ministrica za delo je povedala, da so skušali olajšati socialni položaj najbolj ogroženih skupin prebivalstva. Foto: BoBo

Vlada je namreč na petkovi dopisni seji sprejela spremembe zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki ju morajo zdaj po skrajšanem postopku potrditi poslanci DZ-ja.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je povedala, da so spremembe socialne zakonodaje snovali na podlagi študije, ki je izpostavila nekatere pomanjkljivosti obstoječe socialne zakonodaje. Pri tem je bil najbolj izpostavljen zelo slab položaj velikih in enostarševskih družin ter položaj druge samske osebe pri prejemnikih denarne socialne pomoči.

Ministrica je povedala, da se bo v prihodnje upošteval realni materialni položaj prosilcev. Po predlagani spremembi bi se otroški dodatek v lastni dohodek štel brez dodatka za enostarševsko družino in bo znižan za 20 odstotkov otroškega dodatka, ki pripada prvemu otroku v prvem dohodkovnem razredu, kar ta trenutek znaša 22,80 evra.

Na 132 evrov je bila dvignjena meja za upoštevanje študentskega dela v dohodek družine. Prav tako se kot dohodek ne upošteval znesek kredita, če je ta namenjen nakupu in gradnji nepremičnin.

Z uveljavitvijo štipendij za mladoletne dijake pa bo se bo znižal otroški dodatek za dijake. Za državne štipendije, ki jih bo prejemalo več kot 20.000 posameznikov, se bo po novem namenilo dodatnih 18 milijonov evrov. Z nižjim otroškim dodatkom pa nameravajo privarčevati 9 milijonov evrov.

Pogrebnine kot socialna pomoč
S spremembami zakonodaje se obetajo tudi spremembe na področju prejema socialne pomoči in varstvenih dodatkov kot lažji dostop do invalidske komisije prejemnikom varstvenih dodatkov. Ministrica Anja Kopač Mrak pa je izrazila obžalovanje, da jim ni uspelo zagotoviti tudi varstvenega dodatka za osebe v institucionalnem varstvu.

Bolj dostopne bodo tudi subvencije za šolsko prehrano, saj jih bodo po novem podeljevale šole na podlagi podatkov o otroškem dodatku.

Zaradi ukinitve pravice do pogrebnine in pravice do posmrtnine kot pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja nameravajo s spremembo socialne zakonodaje uvesti dve novi obliki izredne denarne socialne pomoči, in sicer kot pomoč pri kritju pogrebnih stroškov in kot pomoč ob smrti družinskega člana.

Po besedah ministrice bodo nekatere spremembe stopile v veljavo z novim letom, druge pa z začetkom prihodnjega šolskega leta.