Sodišče je odločilo, da je bila Buti Krasniqi povzročena škoda. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče je odločilo, da je bila Buti Krasniqi povzročena škoda. Foto: MMC RTV SLO
Matevž Krivic
Krivic je opozoril, da je treba pred zavzemanjem političnih stališč do vprašanja odškodnin počakati, dokler se sodna praksa ne ustali oziroma dokler se v njej ne razjasni zlasti vprašanje, kdaj začne teči triletni zastaralni rok za vlaganje odškodninskih tožb. Foto: MMC RTV SLO
Odločbe so primerna podlaga

Sodba še ni pravnomočna, zato Okrožno sodišče v Mariboru še ni določilo višine odškodnine. Zdaj je treba počakati še na odločitev Republike Slovenije oziroma državnega pravobranilstva, ali se namerava na sodbo pritožiti, je pojasnil odvetnik Bute Krasniqi Andrej Kac. Ko bo sodba pravnomočna, bo sodišče odločalo še o višini odškodnine.

V sodbi med drugim piše še, da je po mnenju sodišča tožnici zaradi protipravnega ravnanja države - izbrisa - nastala škoda, tudi nematerialna, ki se odraža v strahu, ki ga je trpela zaradi morebitnega prisilnega izgona iz države in zavedanja dejstva, da nima veljavnih dokumentov za stalno bivanje v Sloveniji. Sodišče je zapisalo še, da je neutemeljeno zatrjevanje državnega pravobranilca, da zato, ker tožnice policija ni izgnala iz države, ni duševno trpela.

Krivic: Sodba pritrjuje mnenju društva izbrisanih
Pravni zastopnik Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije Matevž Krivic je dejal, da je sodba mariborskega sodišča prva sodba, v kateri je sodišče pritrdilo njihovemu stališču, da roki za odškodninske tožbe izbrisanim niso zastarali. Sodišča so do zdaj mnenje društva zavračala ali pa ignorirala, pa tudi tožniki se niso vedno sklicevali nanj.

Krivic je ob tem poudaril, da je treba pred zavzemanjem političnih stališč do vprašanja odškodnin počakati, dokler se sodna praksa ne ustali oziroma dokler se v njej ne razjasni zlasti vprašanje, kdaj začne teči triletni zastaralni rok za vlaganje odškodninskih tožb. Dodal je, da je tako tudi mnenje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal.

Ker tudi dve dozdajšnji sodbi nista enaki, vprašanje tudi na pritožbeni stopnji še ne bo razjasnjeno in bo treba počakati na odločitev vrhovnega sodišča ob vloženih revizijah postopkov, nato pa najverjetneje še na ustavno sodišče ob vloženih ustavnih presojah, je opozoril Krivic. Če bi bile vse odločitve za izbrisane neugodne, pa bo zagotovo sledilo vlaganje tožb na sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Sodbo sodišča razkril Černač
Kot je znano, je sodbo mariborskega sodišča prvi omenil poslanec SDS-a Zvonko Černač, ki je javnost s tem seznanil v sredo. Dejal je, da je sodišče novembra lani razsodilo, da je bila odločba izbrisanim, ki je bila izdana aprila 2004, takrat je notranje ministrstvo vodil Rado Bohinc, pravni temelj za dosojo odškodnine.

A. M.

Odločbe so primerna podlaga