Občina naj bi del od skupno prejetih 9,3 milijona evrov za projekt Stožice vrnila zaradi napak v razpisni dokumentaciji. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Občina naj bi del od skupno prejetih 9,3 milijona evrov za projekt Stožice vrnila zaradi napak v razpisni dokumentaciji. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Upravno sodišče namreč ni izdalo odredbe, s katero bi na zahtevo MOL-a zadržalo vrnitev 1,9 milijona evrov preveč izplačanih sredstev, ki jih zahteva ministrstvo za šolstvo.

MOL izgubil upravni spor
Na Carinski upravi RS so pojasnili, da jim je ministrstvo za šolstvo in šport posredovalo dokumentacijo, iz katere sledi, naj se postopek izvršbe zoper MOL začne. Celjski carinski urad je predlog ministrstva za šolstvo in šport za izvršbo zoper MOL prejel že 13. septembra. 10. oktobra pa so MOL pozvali k plačilu terjatev z opominom v roku osmih dni od prejema.

Sklepa o izvršbi še niso izdali, saj je MOL prosil, naj izvršbo zadržijo, dokler ne bo končan upravni spor, ki so ga sprožili. Upravno sodišče pa začasne odredbe za zadržanje izvršitve odločbe o vračilu denarja ni izdalo.

Na carinskem uradu bodo tako lahko izdali sklep o izvršbi. MOL se lahko na ta sklep pritoži, so pojasnili na uradu. Če je pritožba upravičena in pravilno vložena, se primer odstopi v reševanje ministrstvu za finance.

Spomnimo ...
Kot je znano, poskuša ministrstvo za šolstvo in šport od MOL-a pridobiti 1,9 milijona evrov preveč izplačanih sredstev za projekt Stožice, pri čemer se je rok za vračilo denarja iztekel 28. avgusta. 8. septembra pa so predlagali rubež, ki ga izvaja carinska uprava.

Občina naj bi del od skupno prejetih 9,3 milijona evrov za omenjeni projekt vrnila zaradi napak v razpisni dokumentaciji. Po navedbah ministrstva so namreč v prijavi na razpis napačno navedli število diskontnega eksponenta, ki upravičuje višino stroškov, in prijavili tudi dela, za katera so vložili terjatev do podjetja SCT zaradi neustreznosti nekaterih del - izkopa gradbene jame.

Zaradi napak je ministrstvo obnovilo postopek
Na ministrstvu so zaradi teh napak obnovili postopek in z odločbo MOL-u dodelili manj sredstev - 7,4 milijona evrov, od predvidenih 8,1 milijona evrov pa jih bodo iz evropskih sredstev počrpali 6,5 milijona evrov. Preostala sredstva prispeva ministrstvo.

Ljubljanski župan Zoran Janković je očitke ministrstva, da so bile v razpisni vlogi za sofinanciranje stadiona Stožice napake, zavrnil že oktobra. Kot je pojasnil, so na MOL-u opozorili na nekatere nepravilnosti v razpisni vlogi, saj so bile popolnoma nelogične. MOL se sicer z vračilom ne strinja in je vložil tožbo.

Že oktobra je napovedal, da bo občina sredstva vrnila, a je prepričan, da bodo tožbo, ki so jo vložili zaradi nestrinjanja z vračilom denarja, tudi dobili. Po njegovem mnenju je težava v tem, da bo ta denar vrnjen Evropski uniji in bo tako za državo izgubljen. Ko bodo tožbo dobili, jim bo ta denar vrnilo ministrstvo za šolstvo in šport, je dodal. Na ministrstvu so sicer še pojasnili, da bodo šla vrnjena sredstva v državni proračun.