Na MOL-u čakajo na konec upravnega spora. Foto: BoBo
Na MOL-u čakajo na konec upravnega spora. Foto: BoBo

Mestna občina Ljubljana (MOL) je namreč na razpisu ministrstva za šolstvo prejela 9,3 milijona evrov evropskega denarja, poroča spletni portal Slovenskih novic. Vendar je zaradi napačno posredovanih podatkov MOL prejel 1,9 milijona evrov, toliko znaša dolg z zamudnimi obrestmi, več, kot mu je pripadlo. Poleg tega je MOL za sofinanciranje del, izvedenih pri projektu Stožice, prijavil tudi vrednost del, ki jih je že terjal od SCT-ja v postopku stečaja.
Zaradi omenjenega dolga, je ministrstvo za šolstvo in šport, ki ga vodi Igor Lukšič, že pred časom vložilo tožbo zoper občino. Carinski urad Celje, ki vodi postopek izvršbe, je sicer MOL-u že 10. oktobra poslal opomin pred izvršbo, pojasnjuje Sabina Langus Boc z urada.
Vendar na občini tega denarja še niso vrnili. Urad so pretekli mesec tudi zaprosili, naj izvršbo zadržijo, dokler ne bo končan upravni spor, ki ga je zaradi zahtevka sprožil MOL proti ministrstvu. Ker od šolskega ministrstva kot predlagatelja zahteve do zdaj niso prejeli nobene naknadne dokumentacije, ki bi preklicala postopek izvršbe, bodo "izvršbo proti Mestni občini Ljubljana nadaljevali tako kot proti vsem drugim dolžnikom", pravi Langus Bočeva.
Za Lukšiča evropski denar rešen, za Jankovića izgubljen
Spomnimo, v zvezi z zahtevkom ministrstva za šolstvo je minister Lukšič v začetku oktobra sklical tudi novinarsko konferenco. Na njej je zavrnil očitke, da je bil razpis za Stožice prirejen v korist MOL-a, kar je dokazala tudi sodna revizija.
Z razpisom pa je bil namen ministrstva, da "reši" evropska sredstva, da jih Slovenija Evropi ne bi vračala, kar da so tudi dosegli, je takrat povedal Lukšič, ki je bil zaradi razpisa tudi interpeliran in "preživel".
Ljubljanski župan Zoran Janković je takrat sicer zavrnil navedbe o nepravilnostih in dejal, da bodo denar kljub vsemu vrnili, a da bo izgubljen, saj bo vrnjen nazaj EU-ju, ko pa bodo tožbo dobili, bo šel iz žepa ministrstva.