Slovenija

Poudarki

  • V stranki tudi okoljevarstvenik Marinček
  • "Stranka se je kadrovsko okrepila"
Lubej in Solidarnost
Predstavnik stranke Solidarnost Uroš Lubej na konferenci 11. februarja 2014. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
VIDEO
Stranka Solidarnost na volitve

Dodaj v

Solidarnost na volitve sama ali z Združeno levico-DSD

Na prejšnjih volitvah skupaj s Socialnimi demokrati
21. marec 2018 ob 12:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V volilno tekmo na parlamentarnih volitvah bo kot dedinja vstajniškega gibanja vstopila tudi stranka Solidarnost, saj so v stranki prepričani, da so vstajniške zahteve ostale neizpolnjene.

V Solidarnosti ocenjujejo, da se okoliščine, zaradi katerih je bila stranka pred dobrimi štirimi leti ustanovljena, niso bistveno spremenile, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik stranke Uroš Lubej. Vstajniške zahteve so namreč ostale neizpolnjene, obstoječa politika pa nima ne strategije ne vizije, s katero bi razvijala človeške in naravne potenciale Slovenije, je dodal.

Kot osrednje programske točke je izpostavil vpeljavo mehanizma ljudske nezaupnice, omejitev števila mandatov na istovrstni funkciji na največ dva, spremembo volilnega sistema ter krepitev mehanizmov za odvzem premoženja nezakonitega izvora. V Solidarnosti bi poleg tega v ustavo zapisali pravico "ne biti reven", obdavčili luksuz ter vpeljali maksimalen razpon plač.

Povečali bi tudi sredstva za izobraževanje, znanost in kulturo, se zavzemali za pravično delitev presežne vrednosti ter vpeljali polno transparentnost v delovanju države.

Stranka se bo na volitve podala bodisi samostojno bodisi s skupno listo s stranko Združena levica - Demokratična stranka dela in nekdanjo četrto skupino ZL-ja, saj z njimi potekajo pogovori o tej možnosti, je še pojasnil Lubej.

"Stranka se je kadrovsko okrepila"
Ob tem je poudaril, da je Solidarnost, čeprav je ostala skoraj povsem brez finančnih sredstev, "v boljšem stanju kot kadar koli od ustanovitve". Dogajanje v zadnjih tednih glede ugotovljenih nepravilnosti pri financiranju je za Lubeja nov začetek. Tako se po njegovih besedah ni zgodil osip članstva, kar so nekateri napovedovali, ampak se je stranka v zadnjih tednih kadrovsko okrepila.

Med novimi člani stranke je tudi Gorazd Marinček, nekdanji podpredsednik stranke Trs in vodja nevladne organizacije Slovenski E-forum. Ta je pojasnil, da je pred časom razmišljal o ustanovitvi svoje stranke, a ga je prepričal program Solidarnosti. Vanj bo tudi sam vnesel "zelene" teme. Med drugim je izpostavil, da bi lahko le z okoljskimi ukrepi, kot so pametnejša raba vode, povečanje samooskrbe in zmanjšan uvoz energentov, v nekaj letih odpravili revščino.

Lubej je na današnji novinarski konferenci tudi znova zavrnil očitke zaradi nepravilnosti pri financiranju, ki jih je ugotovilo Računsko sodišče. Do zapleta pri financiranju je po njegovih besedah prišlo zaradi volilne prevare vodstva SD-ja. Ta je po njegovih besedah od aprila 2016 neupravičeno prejela okrog 60.000 evrov, zato je predsednika SD-ja Dejana Židana pozval, naj ta sredstva tudi SD nakaže v dobrodelne namene.

V Solidarnosti so se namreč odločili, da bo v humanitarne namene nakazala vsa sredstva, ki so jih prejeli od DZ-ja. S pomočjo javnega poziva so akcijo že začeli, Lubej pa je danes tudi razkril, katere organizacije so že oziroma še bodo prejele ta sredstva.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 21.03.2018 ob 13:13
Nekaj dobrih idej, nekaj obupnih idej, pa tono cukra pred volitvami, da vsi fašemo sladkorno, nazadnje pa parlamenta od znotraj ne bodo videli.
Bivši uporabnik
# 21.03.2018 ob 13:05
lol
SD-pijavka
# 21.03.2018 ob 13:39
Pametni čim bolj stran od toksišče stranke SD.
jakosol
# 21.03.2018 ob 13:55
Še ena grupacija, ki si želi naslednja 4 leta dobro plačane funkcije. Vse visokoleteče programske točke so larifari. Tudi, če po slučaju pridejo v DZ, bodo a) v opoziciji, kjer lahko zgolj ''lajajo'', b) v koaliciji, kjer bodo zgolj del glasovalnega stroja največje stranke.

Nasploh je naš volilni sistem ena zmešnjava. Pred volitvami vsaka stranka predstavlja svoj program, po volitvah pa se mora sestaviti koalicija, kjer gre za razne kompromise, popuščanja in leporečenja. Skratka, kot če bi imel na meniju pico, pečenega piščanca, burek, lazanjo, musako, joto, golaž, govejo juho, ..., na koncu bi ti pa servirali čudno mešanico prej omenjenih jedi. Za bruhat!
zdravidudek
# 21.03.2018 ob 13:44
Tale ,plačanec Uroš Lubej je pa zopet zavohal denar,zopet so ga aktivirali da bo delal sranje v Sloveniji.
SpookyDonk
# 21.03.2018 ob 13:50
Pri nas ni le bitka za 4% in s tem uvrstitev v parlament. Pri nas poteka prava vojna za 1% in s tem proračunska sredstva (6 tisoč na mesec).
Binder Dandet
# 21.03.2018 ob 18:58
Sori Lubej, imel si mojo podporo v casu vstaj, ampak da si ukrivil hrbtenico in sel v skupno listo z etablirano politiko (sd), tega pa ne pozabim. Niti odpustim. In sedaj vas 4 leta ni bilo na spregled, zdaj pa z drugo etablirano stranko. Kaj mislis, da bos dosegel? Edino z ravno hrbtenico in aktivnostjo v vseh teh letih bi si lahko ugled in spostovanje ustvaril, ki bi te morda ponesla v parlament.
ajvard
# 21.03.2018 ob 13:23
vsak glas ki bo odšel tej stranki in bo izgubljen za leve stranke, ki se bodo uvrstile v parlament, je dobro izgubljen glas.
drg
# 21.03.2018 ob 17:38
Vsaka "stranka", ki razbija levico, je dobrodošla. ;)
pobrisan
# 21.03.2018 ob 15:45
xes

Hmm... zakaj torej zadnja 4 leta nismo slisali ne bu ne mu od teh kvazi vstajnikov? Pa nobenih demonstracij tudi ni bilo ...
--------------

Mogoče si spregledal, da je SD financirala Solidarnost? Sedaj je bila SD v vladi, zato ni bilo nobenih vstaj. Že v času teh vstaj je marsikaj kazalo na povezanost SD z vstajniki, kasneje se je to le potrdilo. Toliko o spontanosti "vseslovenskih" vstaj. Vse je bilo narejeno za to, da pade desna vlada in levica pride do korita.
aljaz26
# 21.03.2018 ob 16:14
Dej dnar, dej dnar.
Joker
# 22.03.2018 ob 10:04
Marinček je pa res kadrovska okrepitev. Od zelenih tem, ga zanima samo šelestenje zelencev.
feminist
# 22.03.2018 ob 07:30
"ne biti reven"

a nitle pred leti tudi Paris Hilton rekla? vsaka podobnost z burzoazijsko levico ni nakljucje.

obdavčili luksuz ter vpeljali maksimalen razpon plač.

kje natanko pa je doloceno kaj je "luksuz" in kdo je brezmadezni, ki bo dolocil maksimalen razpon plac.
levicarstvo v vsem svojem sijaju: enakopravnost v gozdu bodo dosegli s sekiro.
rubin
# 21.03.2018 ob 13:51
Ko vidiš da namesto viška nepremičnin hočejo obdavčiti luksuz vidiš da jih je sam populizem in puhlice, ne pa za resno zmanjšanje neenakosti, da pride deloven človek do strehe nad glavo in da se zmanjša obdavčitev dela..
xes
# 21.03.2018 ob 13:36
V Solidarnosti ocenjujejo, da se okoliščine, zaradi katerih je bila stranka pred dobrimi štirimi leti ustanovljena, niso bistveno spremenile, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik stranke Uroš Lubej. Vstajniške zahteve so namreč ostale neizpolnjene, obstoječa politika pa nima ne strategije ne vizije, s katero bi razvijala človeške in naravne potenciale Slovenije, je dodal

Hmm... zakaj torej zadnja 4 leta nismo slisali ne bu ne mu od teh kvazi vstajnikov? Pa nobenih demonstracij tudi ni bilo ...
Bivši uporabnik
# 22.03.2018 ob 11:48
Dream Team. Proti revscini se bodo borili tako, da bomo vsi (razen njih) se bolj revni. Bomo pa zato vsi bolj enaki.
kotzi
# 21.03.2018 ob 19:32
kako je sedaj stem denarjem med sd in solidarnostjo...je ze postopek proti sd...kdo ve
Ta žleht
# 22.03.2018 ob 09:13
@Homer
Jugoslavija kot ne članica EU in NATA, z diktatorjem na čelu, kot je Putin in dobra prijateljica Rusije, bi bila za NATO nočna mora.

Leta 1978 in 1988 sem bil na specializaciji v Belgiji. Pri njih, še posebej pa na Nizozemskem je bil odnos do istospolno usmerjenih že takrat povsem liberalen.

V JLA sem neprostovoljno moral iti in tam pustil eno leto življenja. Bistvenih pa je tistih 20 % BDP za JLA, sedaj sta pa že 2 % problem.
Sebastjan666
# 22.03.2018 ob 07:24
Zakaj se naši levičarji iz Združene levice, TRSa, SDja,..... ne strinjajo, da so samo wall street sluge?
Bakatigauturi
# 21.03.2018 ob 19:11
solidarnost,originalno mislim iz gdanska,je bila financirana is strani vatikana,slovenska solidarnost pa od sd?A se motim
semaino
# 21.03.2018 ob 13:25
Solidarnost na volitve sama ali z Združeno levico-DSD

Bravo, edini so si upali Zidanu povedati kaj mu gre.

Ne bi bilo slabo, ko bi se zdruzili z Dobro Drzavo - Dobovsek in da zanesljivo pridejo cez. Izrinejo Levico, ker so ti veliko bolj zreli, normalni in konstruktivni kot ekstremna levica v Mescu in Kordisu.

Dva mladca na konjih frcita s sabljo po mestu.
Flagellum Dei
# 22.03.2018 ob 13:13
"Marinček je pa res kadrovska okrepitev. Od zelenih tem, ga zanima samo šelestenje zelencev."

Aha. To je tisti, ki je nasportoval Magni?! Lažnjivci levičarskih pa so nam spet prodajali zgodbe, da je bila SDS proti.
Ta žleht
# 21.03.2018 ob 20:31
Vsi skrajni levičarji se zelo radi našemijo v oblačila z rdečo zvezdo, sliko tovariša Tita, srpom in kladivom in podobnimi rečmi.

Pri tem se seveda ne spomnijo, da smo v tem režimu plačevali 20 % BDP za JLA. Sedaj bi pa šli ven iz NATA. Bolno čvekanje. Je ni vlade v Sloveniji, ki bi si upala zahtevati izstop iz NATA!

Za istospolno usmerjene zahtevajo maksimalne pravice (imajo vso pravico). Ampak tudi tu se ne spomnijo, da je bila istospolna usmerjenost v Titovem režimu kaznivo dejanje. In, bog ne daj, da so v JLA odkrili kakšnega geja. Bil je vse, samo človek ne!
rubin
# 21.03.2018 ob 13:54
Polna transparentnost države :parola, ki se lepo sliši, a nič več kot to.... Prepoved vsakršnega zaslužka uradnih oseb mimo plače in obratno dokazno breme za premoženje itd je konkretno... Čim so stranke parole in ne konkretni mehanizmi vedite, da ne bo nič.
Lupo
# 23.03.2018 ob 15:25
Naj se najprej črno na belem izjasnijo kakšno obliko levice predstavljajo! Titoizem? Stalinizem? Trockizem? Maoizem? Leninizem?!
babooon
# 21.03.2018 ob 23:09
Solidarnost. Ja, ampak ne pod prisilo.
socrates
# 21.03.2018 ob 19:08
Golubičevi spini ....deep state in action ;)
abzng
# 21.03.2018 ob 15:38
@Solidarnost
So zgoljufali dinarčke, ki so jih dobili od države. So rekli, da bodo vrnili. Pa saj jih nimajo, so jih potrošili!
Res me spominanjo na moja dva Klošarja Francija in Uroša v ljubljanski Zvezid, ki jima dam tu in tam za špricer, pa kupim od vsakega še Kralja ulice. Fest fanta sta!
penzl
# 21.03.2018 ob 15:28
@stewie ker Solidarnost pa sploh ni obskurna stranka?
Sebastjan666
# 21.03.2018 ob 15:10
Solidarnost na volitve sama ali z Združeno Wall street levico-DSD - tako je bolj pravilno. Sami hudi borci.
Miša
# 23.03.2018 ob 07:52
Stranka se bo na volitve podala bodisi samostojno bodisi s skupno listo s stranko Združena levica - Demokratična stranka dela in nekdanjo četrto skupino ZL-ja. Zagotovo jih NE bom volil, kljub temu, da imajo dober program.
Homer.
# 22.03.2018 ob 08:10
@Ta žleht
Jugoslavija je tedaj glede istospolnih imela podobno zakonodajo, kot ostala Evropa: Bila je kazniva!
Torej ne nakladaj!

Ja, po kriterijih za NATO, bi Jugoslavija bila danes zelo zaželena......
Homer.
# 22.03.2018 ob 08:01
Take "mikro stranke" nimajo nobene perspektive in so same sebi namen.
Če se mislijo resno ukvarjati s politiko, naj se priključijo eni obstoječi stranki
alcatraz
# 21.03.2018 ob 20:40
solidarnost,originalno mislim iz gdanska,je bila financirana is strani vatikana,slovenska solidarnost pa od sd?A se motim

ne, se ne motiš. za solidarnost je vojtila napregel vse svoje moči, da jih je sfinanciral.
Homer.
# 22.03.2018 ob 13:33
@Ta žleht
Boš moral malo ta pravo zgodovino obnoviti.
Jugoslavija ni imela z Rusijo nekih vzornih odnosov. Nekaj časa celo na zmrzlišču, potem pa je itak odplavala med neuvrščene in držala distanco do enih in drugih.
abzng
# 21.03.2018 ob 15:36
Koji so ti to spet klošarji!
Imamo neko Levico, ki so to to!
Aha - moj vrtček s paradajzom se imenuje od danes naprej Kensigton Royal Paradise Gardens!
Prizadet
# 21.03.2018 ob 18:21
Pravica ne biti reven :)
Potem se pravica spremeni v dolžnost in doda še sankcija. In na koncu imamo revnost za kaznivo dejanje :) Mal heca, ker si po nobenem od meni znanih sistemov ne znam predstavljati, kaj naj bi ta pravica bila in kako bi jo lahko koristili. In kaj bi se zgodilo, ki bi bili vsi revni? Se pa fajn sliši :) Bi blo pa fajn, da se ZL pomakne za nianso proti sredini ter da obstane v parlamentu. Četudi s 4 procenti al kolk je že prag. Malo se morajo še politično kaliti.
cairns
# 21.03.2018 ob 16:29
Stranka se bo na volitve podala bodisi samostojno bodisi s skupno listo s stranko Združena levica - Demokratična stranka dela in nekdanjo četrto skupino ZL-ja, saj z njimi potekajo pogovori o tej možnosti, je še pojasnil Lubej.

Če so proti islamizaciji in proti NATO paktu imajo moj glas.
kapljač
# 21.03.2018 ob 16:08
SD svoje napake verjetno dvakrat ne bo ponovil?
abzng
# 21.03.2018 ob 15:41
Najbolje, da se združijo še Kanglarjem in unim evnuhom - kva je že, pa Požarjem - pa za en sedež bo že!
Ribiič
# 21.03.2018 ob 13:19
So že zmagal.
stewie
# 21.03.2018 ob 13:40
Penzl, to ni oglas za Primčevo Gibanje za otroke ali kako se že imenuje tista obskurna stranka, malo si zamešal.
Kazalo