T. i. vstajniška stranka nastaja dobro leto po začetku niza množičnih protestov v Sloveniji. Foto: BoBo
T. i. vstajniška stranka nastaja dobro leto po začetku niza množičnih protestov v Sloveniji. Foto: BoBo

Takšno odločitev je namreč sprejel koordinacijski odbor omenjenih gibanj, ki je odločil še, da bo ustanovni kongres v soboto, 14. decembra, v Ljubljani. V gibanjih so že napovedali, da bo nova stranka odprta tudi za druga civilnodružbena gibanja in pobude, ki pa morajo temeljiti na skupnih načelih. Kot so sporočila gibanja, ki bodo ustanovila stranko, so se v teh dneh o priključitvi izrekli tudi člani iniciative SRP (Slovenija, resnica, poštenost).

Solidarnost je, kot pravijo v treh gibanjih, njihova osrednja vrednota, na kateri bo temeljil tudi program. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je "solidarna družba ne le srečnejša, ampak tudi bogatejša od tiste, ki temelji samo na boju posameznika proti drugemu posamezniku". Dodali so, da "solidarnost pomeni, da nas ni strah, ko polno živimo svoje priložnosti in svojo podjetnost". "Ker nas v solidarni družbi krepi vzajemnost, smo ustvarjalnejši, vsakdo ima več možnosti; uspeh drugih pomaga k mojemu, moj pa je vedno tudi uspeh drugih."

Zagotovili so, da so že zbrali dovolj overjenih podpisov za ustanovitev stranke, 14. decembra pa bodo na kongresu sprejeli program, statut in etični kodeks ter izvolili vodstvo in druge organe nove stranke.