Igor Šoltes je prejšnji mandat vodil Računsko sodišče. Foto: BoBo
Igor Šoltes je prejšnji mandat vodil Računsko sodišče. Foto: BoBo
Igor Šoltes za zdravstvenega ministra?

Nekdanji predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes se je sestal s premierko Alenko Bratušek. Dejal je, da je bil povabljen, več o mogoči kandidaturi za novega ministra za zdravje ni želel povedati.

Koalicija išče novega člana vlade, potem ko je novembra z vrha zdravstvenega resorja odstopil Tomaž Gantar. V odstopni izjavi je zapisal, da "v Sloveniji enostavno ni prave pripravljenosti, da bi zdravstveni sistem postal drugačen, bolj sodoben, bolj primerljiv z drugimi državami, in verjetno tudi kar nekaj ljudi dobro živi na račun tega zdravstvenega sistema, ki je tak, kot je."

Šoltes ni DeSUS-ov kandidat
Gantar je bil v vladi iz kvote DeSUS-a. Predsednik te stranke Karl Erjavec je ob zunanjem ministrstvu nato prevzel še vodenje zdravstvenega. O tem, ali bo DeSUS iskal novega ministra iz svoje kvote za zdravstveni resor, pa je tedaj dejal, da so "stvari v zvezi s tem odprte".

Šoltesa po besedah Erjavca niso predlagali v DeSUS-u in zato tudi ne more biti kandidat iz njihove kvote, če bi se s predsednico vlade dogovoril za prevzem ministrstva. Sam sicer nima nič proti Šoltesovi kandidaturi in meni, da bi lahko uspešno počistil korupcijo v zdravstvu, kar je pogoj za resno zdravstveno reformo.

A ob tem v DeSUS-u pričakujejo, da bodo v vladi še vedno imeli kvoto dveh ministrov. Koalicija po odstopu Stanka Stepišnika išče tudi novega ministra za gospodarstvo.

Lukšič nad predlogom ni navdušen
Kot dobrega kandidata je Šoltesa ocenil notranji minister in predsednik DL-ja Gregor Virant.

"Nismo se dogovorili, da bi koalicijo širili na neparlamentarne stranke ali na napovedane nove stranke," pa je bil v odzivu kritičen predsednik SD-ja Igor Lukšič. Šoltes namreč vodi društvo Verjamem, ki naj bi spomladi preraslo v stranko, Lukšič pa je že pred dnevi s svojo opazko vzbudil nekaj hude krvi med novimi in nastajajočimi strankami. Takrat je dejal, da bodo nove stranke pred volitvami "zagotovo skočile v neko koalicijo z naslovom Zares Verjamem v Solidarnost in bodo verjetno zbrale kaj več kot za sladkorni Trs glasov".

Breclju se Šoltes zdi primeren kandidat
Predlog, da bi nov zdravstveni minister postal Šoltes, naj bi podprli tudi v Zdravniški iniciativi oziroma kirurg Erik Brecelj.

Igor Šoltes za zdravstvenega ministra?