V ŠOS-u nasprotujejo uvedbi šolnin. Foto: BoBo
V ŠOS-u nasprotujejo uvedbi šolnin. Foto: BoBo

V svojem javnem pozivu vladi Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) poudarja, da je prav terciarno izobraževanje finančno podhranjeno, zato nasprotujejo rebalansu proračuna, ki tretji stopnji še dodatno jemlje sredstva. Menijo, da bi to lahko posledično pripeljalo do uvedb šolnin, ali dvigovanja vpisnih stroškov predvsem na podiplomskem študiju.
V predlogu rebalansa je sicer predvideno 110 milijonov evrov manj denarja za postavko visoko šolstvo, znanost, tehnologijo in informacijsko družbo glede na izplačana sredstva v 2011 oz. za 17,9 odstotka manj. Vlado zato pozivajo, naj najde še kakšne druge prihranke znotraj javnih zavodov.
Več pozornosti kakovosti pedagogov
Prav tako pristojno ministrstvo in ministra Žigo Turka pozivajo, naj čim prej opravijo analize zaposljivosti diplomantov, s katerimi bodo lahko bodočim študentom posredovali točne informacije o zaposljivosti diplomantov posameznih študijskih programov. Tudi univerze pozivajo, naj več pozornosti namenijo anketam o kakovosti pedagoškega procesa in pedagogov.
Hkrati pa opozarjajo, da mora visoko šolstvo ohraniti socialno dimenzijo, ob tem pa nasprotujejo uvedbi šolnin, "ki se v teh dneh pojavlja kot realna grožnja" v vladnem reformnem programu. Izpostavljajo, da bi bile s tem kršene ustavne pravice študentov in preveliko finančno breme zanje. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so glede tega za MMC na kratko odgovorili, da uvedbe šolnin ne načrtujejo ter da predlog rebalansa proračuna za 2012 še ni bil sprejet.