Slavnostna govornica Aleksandra Kornhauser Frazer je dejala, da moramo v preteklost gledati tako, da ne bodo spori preteklosti uničevali prihodnosti. Foto: BoBo
Slavnostna govornica Aleksandra Kornhauser Frazer je dejala, da moramo v preteklost gledati tako, da ne bodo spori preteklosti uničevali prihodnosti. Foto: BoBo
73 let od prvega kongresa protifašistk

Slavnostna govornica Aleksandra Kornhauser Fraser je predlagala, naj bo sporočilo letošnjega srečanja medsebojno spoštovanje, saj le to lahko premaga nasilje.

Kornhauser Fraserjeva se je z naklonjenostjo spomnila ene od ustanoviteljic zveze, Mare Rupene. Celoten nagovor pa je bil prežet predvsem z opozorilom o nujnosti boja proti nasilju, ki ga moramo znati prepoznati, se mu upreti in ga preprečevati, so sporočili z urada predsednika republike Boruta Pahorja, ki je bil tudi častni pokrovitelj slovesnosti.

Govornica je spomnila tudi na besede velikega borca za pravice črncev in Nobelovega nagrajenca za mir Martina Luthra Kinga mlajšega: "Tema ne more odstraniti teme; samo svetloba jo lahko. Sovraštvo ne more odstraniti sovraštva; samo ljubezen ga lahko." Tako je na koncu predlagala, naj bo sporočilo letošnjega srečanja v Dobrniču medsebojno spoštovanje, saj "nasilje ne more premagati nasilja. Lahko ga premaga le medsebojno spoštovanje, spoštovanje narave, človeka in svobodne misli."

Moramo se poslušati
Prireditve, ki jo že tradicionalno organizirajo Društvo Dobrnič, občina Trebnje in Združenje borcev za vrednote (ZZB) NOB Trebnje, so se udeležili številni podporniki partizanskega gibanja, potomci in prijatelji delegatk, častni predsednik ZZB-ja Janez Stanovnik in drugi vidni člani borčevske zveze. Zbrane je nagovorila tudi Vera Klopčič, predsednica Društva Dobrnič in hči Mare Rupene.

Pahor je ob robu prireditve poudaril, da živimo v odprti družbi, v kateri se moramo poslušati. "Ne bomo se vedno razumeli, ne bomo se vedno strinjali, ampak družba sožitja, ali pa - če želite - med seboj spravljena družba, zna prenesti te razlike," je dodal.

Prireditev se začenja s pohodom
Z današnjo slovesnostjo so se spomnili prvega kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze, ki je bil v Dobrniču 17. in 18. oktobra 1943 in na katerem se je zbralo 180 udeleženk iz vse Slovenije.

Prireditev v Dobrniču se že tradicionalno začne v zgodnjih jutranjih urah s pohodom po kraku Evropske peštpoti E7 od Dolenjskih Toplic in Žužemberka do konca v Dobrniču, imenovanem Pot Mare Rupene. Letos se je na pohodu in prireditvi zbralo blizu 200 pohodnikov in skupaj okoli 1.000 obiskovalcev, posebni gostje prireditve pa so prišli tudi letos iz zamejstva, so navedli v predsednikovem uradu.

73 let od prvega kongresa protifašistk