Slovenija
Stave
Nelegalne oblike športnih stav so z digitalizacijo izziv v vseh državah. Po mnenju Športne loterije bi morali te reševati na ravni evropskih loterij in sprejeti ustrezne ukrepe. Foto: e-stave.com
Denar
Najboljšo ureditev imajo po mnenju Športne loterije trenutno na Finskem, kjer imajo področje urejeno monopolno in ga strogo regulirajo. Tam je trg športnih stav zelo donosen, denar od njih pa namenjajo za šport, znanost, kulturo in za druga, za družbo pomembna področja. Foto: BoBo

Dodaj v

Športni loteriji Zormanov predlog ni všeč

Problematiko bi reševali na evropski ravni
12. februar 2018 ob 12:22
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Liberalizacija ni rešitev, so prepričani v Športni loteriji, zato ne podpirajo predloga novele zakona o igrah na srečo, ki ga je v DZ vložil poslanec Branko Zorman (SMC) in ki bi monopolni položaj Športne loterije odpravil.

Na Športni loteriji so namreč prepričani, da je predlog novele zakona v izračunih nenatančen in da ne naslavlja ključnih izzivov nadzora nad prirejanjem športnih stav. Pravijo še, da liberalizacija tega področja ni rešitev, ampak je nujno razmisliti, kako ga regulirati. Poudarjajo, da se s težavami glede nelegalnega delovanja, škodljivega delovanja in prevar ukvarja veliko držav, zato bi težave raje reševali na evropski ravni.

Zormanov predlog novele zakona bi sicer odpravil monopolni položaj Športne loterije in uvedel koncesijski sistem. Vendar pa ta, po mnenju Edvarda Kolarja, predsednika uprave Športne loterije ne bi prinesel več denarja za humanitarne in invalidske organizacije in več davkov za proračun. Novi koncesionarji zaradi stroškov ne bi mogli nadomestiti izpada, ki bi ga za te namene imela Športna loterija, je še dejal Kolar.

Odločno proti liberalizaciji področja
Predlog zakona tudi ne odpravlja težav, ki bi jih prinesla liberalizacija tega področja. Čeprav bi se z novimi ponudniki morda povečali kvota in skladi za dobitke, pa je Kolar prepričan, da tudi to ne bi prineslo več denarja za financiranje športnih in drugih organizacij, ampak prej večje tveganje zasvojenosti, neprimerne oblike in večjo agresivnost oglaševanja ter bolj tvegane stavne produkte in veliko tveganje prirejanja izidov.

Ker so z digitalizacijo nelegalne oblike športnih stav težave, s katerimi se spopada veliko držav, bi Kolar to problematiko reševal na ravni evropskih loterij.

Stari predlog zakona boljši?
Po mnenju Športne loterije je bil predlog novele zakona, ki ga je za to področje leta 2016 pripravilo ministrstvo za finance, a ga vlada potem ni sprejela, dober okvir in je bolj celostno urejal to področje kot pa Zormanov predlog.

Športna loterija je športu lani preko koncesijskih dajatev, dividend in sponzorstva namenila 7,9 milijona evrov, je še povedal Kolar, ki obstoječega zakona torej ne bi popolnoma spreminjal, pač pa "nadgradil", rešitve pa bi bilo po njegovih besedah treba iskati v boljšem nadzoru in večjem ozaveščanju igralcev.

A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
B in .
# 12.02.2018 ob 13:09
Odločno proti liberalizaciji področja

Napačna ali zavajujoča interpretacija.

Odločno proti ukinitvi monopola, je vsebinsko pravilno.
johann
# 12.02.2018 ob 14:24
Spletni ponudniki iger na srečo so superiorni glede na ponudbo in dobitke Športne loterije. Dajte še napisati, kakšne plače imajo pri naši loteriji, vključno z direktorjem....
Jupiter17
# 12.02.2018 ob 17:23
Po podatkih iz leta 2010 je bila povprečna plača zaposlenega v loteriji Slovenija 2.220 eur, predsednik uprave pa je mesečno zaslužil 9.600 eur bruto. Verjetno so sedaj plače še višje.

Vir: http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/
so-zasluzki-v-loteriji-res-bajni.html
brehme
# 12.02.2018 ob 13:26
Edvard Kolar, del trde levice, monopol je naš ane.
maja kibira
# 13.02.2018 ob 09:45
George b
Iz tvojega pisanja je cec kot ocitno da o tem podrocju nimas pojma in da imas res bujno fantazijo..drugega zal ne morem zakljuciti po vseh nebulozah ki jih trosis naokoli..primerjati hrvasko z ostalimi evropskimi stavnicami je smesno. Hrvati so v fazi sprejemanje evropske regulative kar se tice zakonov in pravil s podrocja iger na sreco in se bodo morali tako kot ostali prilagodit evropskim pravilom ki na tem podrocju scitijo nacijonalne interese. ..govoris o nekih predlogih in poslancih ki naj bi sprejemali nove predloge...pa mislis da vedo kaj sprejemajo ?.. verjetno ne ves tudi tega kako je padel promet SL po sprejetju dodatnega davka in vstopu LS v njihovo lastnisko strukturo...s tem je posledicno manj zasluzila tudi drzava in vse sportne fundacije ki se financirajo iz tega naslova...dokazano s stevilkami..sicer pa ne mislim razpredat dalje ker imas svoje prepricanje..vedi pa da zadeve zelo zelo dobro poznam in mlatim prazne slame
GeorgeB
# 14.02.2018 ob 17:51
@Guiness

Na zdravje... Preberi še enkrat, ko se strezneš... ;)
Guinness
# 14.02.2018 ob 14:27
Prides prebrat komentarje pa vidis, da en George sam sebi skace v besedo
GeorgeB
# 13.02.2018 ob 19:05
@maja kibira

Niti enega kontra argumenta nisi nanizala v svojem besedičenju. Zadeve toliko dobro poznas, kolikor imas koristi od njih. To pa verjamem...
Ogromno denarja je zunaj in ko se ga bo spravilo nazaj v Slovenijo, bo to postalo zanimivo za marsikoga. Predvsem pa za prejemnike koncesijskih dajatev. Ta revščina, ki jo ustvarja ŠL s svojim nesposobnim in skorumpiranim vodstvom pa ne zanima nikogar.
maja kibira
# 13.02.2018 ob 09:49
George b
Kar se tice pa odpravnine in plac ki so jih oz.jih prejemajo se vedno vodilni na SL se pa popolnoma strinjam s tabo..vedi pa, da je to eno od podrocij kjer se vrtijo ogromne kolicine denarja in logicno je da je veliko interesnih skupin ki bi rade svoje tacke namocile v med..
GeorgeB
# 12.02.2018 ob 23:32
maja kibira

Da nisi ti mogoče ministrica za izobraževanje in šport? Nekam sumljivo in prepoznavno se mi zdiš navijaška... :) Pa še nick se ti začne prav... :)))))
GeorgeB
# 12.02.2018 ob 23:20
...sajnima smisla replicirati....
Razumem izvoljenega predstavnika zasebnega podjetja ŠL d.d., da brani interese svojih delodajalcev pa četudi se s tem osmeši. Za 20 jurjev bruto mesečno, bi marsikdo še kaj več nastavil, kot le svoj obraz...
GeorgeB
# 12.02.2018 ob 23:13
Po mnenju Športne loterije je bil predlog novele zakona, ki ga je za to področje leta 2016 pripravilo ministrstvo za finance, a ga vlada potem ni sprejela, dober okvir in je bolj celostno urejal to področje kot pa Zormanov predlog.

Ja seveda, za ŠL je zagotovo predlog novele ZIS-F najboljši, saj je predvideval uzakonjenje monopola ŠL.... :))))))))))))))) Hahahahhaha... tale pa je komediant. Novinar bi se pa lahko tudi vprašal zakaj je Ediju ta star predlog bolj všeč, ne pa da se je prodal za en krof, kavo in hrenovko...:D
GeorgeB
# 12.02.2018 ob 23:10
Kdo ima sploh kaj spraševati Šl glede tega zakona? Kdo so oni? Naj se vpraša stroko, ki je neodvisna, naj se pridobi mnenja strokovnjakov iz držav EU, ki so z liberalizacijo uspešno zajezile odliv igralcev na čezmejne internetne stavnice. Ne tega naši mediji ne bodo objavili, ker PR agencije obvladujejo uredništva in ker za debelo čokolado v obliki naročenih oglasov, lahko napišeš karkoli...
GeorgeB
# 12.02.2018 ob 23:07
Ali ste že pozabili na bogato odpravnino, ki je pripadala odhajajočemu predsedniku uprave ŠL?
Ali ste že pozabili na kakšen način je nato novi in nseposobni predsednik uprave dobil službo na podjetju od katerega je odvisno fianciranje slovenske košarkarske reprezentance, judoisti, hokejski klubi, atletika itd?
Današnji zajtrk, ki ga je ŠL organizirala za novianrje v Garnd hotel Union, je plačan iz tega denarja. Z enim in edinim namenom: prepričati javnost, da je do sprejetja zormanovega zakona nebi prišlo.
GeorgeB
# 12.02.2018 ob 23:02
maja kibira

Ti moraš biti pa res neki strokovnajk na tem področju, da lahko tako vehamentno podajaš takšne zaključke. So na Danskem, v Italiji, v UK, v Belgiji itd. tudi butale, ali misliš, da so naši butalci zaposleni na njihovih regulatornih institucijah? Daj se ne smeši, prosim te.... :)
GeorgeB
# 12.02.2018 ob 23:59
Najboljšo ureditev imajo po mnenju Športne loterije trenutno na Finskem, kjer imajo področje urejeno monopolno in ga strogo regulirajo. Tam je trg športnih stav zelo donosen, denar od njih pa namenjajo za šport, znanost, kulturo in za druga, za družbo pomembna področja.

Še ena cvetka direktorja brez referenc in brez specifičnih znanj... :)
Finska ima sicer zelo uveljavljen in dokaj učinkovit državni monopol, kar je v popolnem nasprotju s fiktivnim in škodljivim monopolom zasebnega podjetja Športna loterija v Sloveniji, ki ni sposobno pokrivati trga, tako kot to počne državna družba na Finskem.
Poleg tega pa še takšna učinkovitost ne gre v prid Finski zaradi monopola. Nemoč Finske pri omejevanju čezmejnega igranja športnih stav in izrednih pritiskov s strani EU komisije, dokazuje zadnji stavek naslednjega vira https://www.frixo.com/sb
ook/regions/finland.asp

The Finnish government discourages its citizens from gambling offshore, but there is not much they can do to control the situation. Moreover, the European Union has been pressing Finland to break up its gambling monopoly.
Če k temu dodamo še popolnoma neprimerljivo situacijo s Slovenskim trgom, kjer nimamo 6500 otokov, ki uživajo določeno avtonomijo in s tem tudi potrebe po posebnem financiranju, vidimo, da po že znanem vzorcu (serviranje pavšalnih informacij, vzetih iz konteksta) ŠL poizkuša na vsak način prepričati javnost v svojo korist - korist peščice.

In nenazadnje, še enkrat, kdo je ŠL, da bi se ji lahko tudi, če bi ostalo pri monopolu (oziroma bi se sprejel predlog MF ZIS-F), podelil status edinega prireditelja športnih stav v RS, brez razpisa in to z zakonom? Zasebnemu podjetju od katerega naj bo popolnoma odvisno financiranje športnih organizacij in delno tudi invalidskih organizacij. Je to pravično, smiselno, pravno higienično, ko pa kar nekaj zadnjih dogodkov (afer) kot so bila izplačilo odpravnin odhajajočemu predsedniku uprave, izbor novega predsednika uprave, ki je brez referenc na temu področju, prisotnost nepotizma in klienteleističnega izbora dobaviteljev ter vzdržavelacev sistema in produktov ŠL, kaže na korupcijo, da ne rečem orisov mafijske organizacije.
GeorgeB
# 12.02.2018 ob 23:47
Nelegalne oblike športnih stav so z digitalizacijo izziv v vseh državah. Po mnenju Športne loterije bi morali te reševati na ravni evropskih loterij in sprejeti ustrezne ukrepe.

Žal to ne bo šlo. Loterije in športne stave, so ločene v veliki večini veropskih držav. Ponekod tudi loterije prirejajo športne stave (napreimer na Hrvašem), vendar pa so razen na Finskem in na Madžarskem monopoli na področju prirejanja športnih stav že zdavnaj ukinjeni. Tako, da s tem zavajanjem javnosti, tokrat ne boš uspel... :)
GeorgeB
# 12.02.2018 ob 23:35
Športne organizacije: FŠO, OKS itd.. in FIHO so podprli ta zakon. Zakaj mislite, da se o tem ni nihče še razpisal? Ko Kolar odpre usta pa je v vseh medijih. :))))
Prozorno...
GeorgeB
# 12.02.2018 ob 23:26
maja kabira

Verjamem da tale gospod Zorman nima pojma o tem podrocju in dela po navodilih raznih lobistov tujih stavnic..drugace ne bi predlagal takih neumnosti.

Preberi si najprej zakon in po tem piši o neumnostih. Predlog zakona je bil podrobno predstavljen različnim poslanskim skupinam in posameznikom, ki bodo odločali o sprejetju. Vsak od njih je dejal, da tako dobro pripravljenega predloga, že zelooo dolgo ni bilo vloženega v proceduro. In da ne bo pomote: ob branju tega predloga takoj opaziš, da je bila osnova zormanovemu predlogu novele ZIS prav ZIS-F, ki ga je pripravilo MF. Z majhnim kozmetičnim popravkom, ki ne dodeljuje monopola ŠL ampak področje prirejanja športnih stav izvzema iz področja prirejanja klasičnih iger na srečo in omogoča skladnost s pravnim redom, smernicami in prakso EU na tem področju.
GeorgeB
# 12.02.2018 ob 23:17
Čeprav bi se z novimi ponudniki morda povečali kvota in skladi za dobitke, pa je Kolar prepričan, da tudi to ne bi prineslo več denarja za financiranje športnih in drugih organizacij, ampak prej večje tveganje zasvojenosti, neprimerne oblike in večjo agresivnost oglaševanja ter bolj tvegane stavne produkte in veliko tveganje prirejanja izidov.

Toliko neumnosti, kolikor jih je tale možak nanizal v enem stavku pa je že preveč tudi za rubriko "saj ni res pa je"... :))))
Tip vsepovprek ponavlja isto lajno: da je prepričan, da prihod novih operaterjev (ki sicer že delujejo na slovenskem trgu, da ne bo pomote...) ne bo pomenil več denarja za koncesijske dajatve. Če je tako prepričan pa naj to podpre še s kakšnim argumentom ampak ne s tistim pamfletom lažnjivega Lukca...
GeorgeB
# 12.02.2018 ob 22:58
Dajmo se najprej vprašat kaj je Športna Loterija?

Zasebno podjetje, ki ščiti samo svoj lastni interes in mu za talce (FŠO, FIHO in humanitarne organizacije), ki so odvisne od njegovih (ne)sposobnosti in le nejgovih prihodkov, ki so osnova za koncesijske dajatve, niti najmanj ni mar. Gre za zasebno podjetje, ki ima podeljen status monopolista na področju, kjer je splošni trend liberalizacija. Gre za okostenelo organizacijo, ki služi kot parking za politično aktivne sinove, marionete, ki služijmali skupini, ki nadzira sredstva, ki jih ŠL ustvarja. Ustroj, ki se je v zadnjih 20 letih tako globoko zajedel v sprego z zakonodajalcem (za to skrbi eden od treh članov uprave na ŠL), ki ima dovolj denarja, da lahko podkupuje medije (s tem, da naroča več olgaševanja pri njih), ko je to potrebno in ki s svojimi dragimi PR agencijami skrbi zato, da se piše, kar tukaj zgoraj lahko preberete.
Skrajni čas je, da se to spremeni in tudi 100 plačanih piscev s trani PR agencije in amaterjev iz ŠL, ne more spremeniti dejstva, da je zormanov zakon dober za financiranje športa, invalidskih organizacij državo, igralce in bodoče koncesionarje. Končno se je našel junak, ki je dreznil in stresel tudi ta nesmiselni monopol.
maja kibira
# 12.02.2018 ob 17:11
Verjamem da tale gospod Zorman nima pojma o tem podrocju in dela po navodilih raznih lobistov tujih stavnic..drugace ne bi predlagal takih neumnosti
maja kibira
# 12.02.2018 ob 17:08
Najvecji problem na tem podrocju je ta, da se v zadeve mesajo in pisejo predloge zakona ljudje ki o samem podrocju iger na sreco nimajo pojma. Najvecja neumnost ki jo je lahko dopustila drzava pa je ta, da je dopustila vstop loterije slovenije z 20% delezem v sportno loterijo in pa uvedba davka na vplacila s cemer se je promet Športne loterije in posledicno tudi zasluzek drzave drasticno zmanjsal..da pa dopustijo vstop tujim stavnicam na podrocje slovenije je pa samo pljuvanje v lastno skledo...kaj takega je mozno samo v butalah..
Kazalo