Gospodarstvo

Poudarki

  • Nejasna podpora in s tem usoda predloga
  • O pokru prav nič, niti o privatizaciji
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 36 glasov Ocenite to novico!
Stave
Zorman navaja raziskave, po katerih kar 80 odstotkov slovenskih stavcev stavi na tujih platformah, ki pri nas niso registrirane oz. nimajo slovenske koncesije. Foto: e-stave.com
Branko Zorman
Poslanec SMC-ja Branko Zorman, 8. avgust 2014. Foto: BoBo/Borut Živulović
       V tem trenutku gre mimo davčnega sistema okoli 100 milijonov nakazil v tujino, torej vplačil slovenskih igralcev pri tujih prirediteljih športnih stav. Pri tem ni koncesijskih dajatev, ni davkov in od tega vplačila ne gre niti cent za šport, niti cent za invalide in niti cent za državni proračun.       
 Zorman
VIDEO
Proti monopolu loterij

Dodaj v

Tuje športne stavnice tudi zakonito v Slovenijo?

Predlog novele zakona o igrah na srečo
25. januar 2018 ob 14:31
Ljubljana - MMC RTV SLO

Igre na srečo so velik del prihodka športnih, invalidskih organizacij. Toda večji del stav Slovenci že zdaj polagajo na tujih platformah, ki so pri nas nezakonite. To bi se lahko kmalu spremenilo.

Več kot tri četrtine Slovencev športne stave polaga pri tujih ponudnikih, ki v Sloveniji nimajo koncesije in ne plačujejo davkov. To je ogromna izguba za slovenski šport, invalidne organizacije ter proračun, je na medijski konferenci povedal poslanec SMC-ja Branko Zorman. Tujim stavnim platformam je treba čim prej omogočitizakonito delovanje na slovenskem trgu, s tem pa dodatne prihodke in varnost stavcev, je dejal in v parlamentarni postopek vložil novelo zakona o igrah na srečo.

Naračunal je, da slovenski igralci v tujini letno vplačajo med 150 in 250 milijoni evrov stav. To pomeni, da je Slovenija letno prikrajšana za med 5 in 13,5 milijoni evrov dodatnih koncesijskih dajatev in še dodatne milijone z naslova davkov. Teh se ne da enostavno naračunati, ker so odvisni od dobitkov, je pojasnil. Ta denar bi zelo koristil tako športnim organizacijam, ki jih predstavlja Fundacija za šport (FŠO), ter invalidnim ter humanitarnim organizacijam (FIHO).

Z novelo bi odprl slovenski prostor vsem prirediteljem športnih stav, ki delujejo oz. imajo sedež v okviru evropskega gospodarskega prostora, ti pa bi poskrbeli za dodaten denar. "Pri nas so že de facto prisotni, saj jih lahko Slovenci uporabljajo iz naslonjača." Zaprosili bi za koncesijo, izpolnili zakonsko določene pogoje, plačali vstopno dajatev 500.000 evrov in že bi lahko zakonito delovali, je pojasnil.

Danes imamo dva monopolista
Obstoječi zakon, ki je tudi v nasprotju z evropskim pravnim redom, tega ne omogoča. Koncesijo lahko pridobijo le družbe z več kot 50-odstotnim državnim lastništvom in s sedežem v Sloveniji. Področje klasičnih iger na srečo, ki obsega tako loterijske kot stavniške igre, pa obvladujeta dva monopolista: Loterija Slovenije, d. d., ter Športna loterija, d. d.

Družbi plačujeta koncesijske dajatve od osnove, ki se izračuna: vplačila minus izplačila. Na to se obračuna 25-odstotna dajatev. Ta se nadalje deli v 80 odstotkih na FŠO, 20 odstotkih na FIHO. Pri loteriji je razmerje obratno. Še posebej na področju športa pa je problematično, da prihodki od leta 2012 padajo. "Vsako leto ob letnih poročil poslušamo pozive, naj država nekaj stori, saj viri upadajo," je povedal Zorman. Danes Športna loterija ustvari le še 55 milijonov evrov prometa, od tega polovico na spletu, je zatrdil.

Pri davkih od stav Slovenija danes pozna tri vrste. Davek na srečke (10 %), od tega 5-odstotni davek od iger na srečo ter 15-odstotni davek na dobitke. "Zdaj si lahko izračunamo, kakšen kolač bi lahko bil. To stanje, ki ga imamo danes, je torej popolna ekonomsko nesprejemljivo in tudi pravno nesmiselno."

Zaščita pred zlorabami
Po Zormanovem mnenju bodo po novi ureditvi igralci pridobili tudi državno zaščito pred zlorabami. "Danes pri tujih ponudnikih niso. Judikatura kaže, da je država proti njim nemočna, saj nima ustrezne zakonodaje. Ti niso obvezani našim predpisom in FURS nima nikakršnega nadzora nad njimi. Po novem pa bi država imela nadzor in bi lahko pravno ukrepala."

Ne dotika se privatizacije
Slovenski državni holding (SDH) je letos napovedal začetek postopkov za prodajo številnih družb, med njimi HIT-a in Casina Portorož. A za to bo nujna sprememba zakona, ki bi omogočila vstop lastnikov. Zorman je poudaril, da se s tem ne ukvarja. "To je vitek predlog." V njem ni nikakršnih sprememb, ki bi omogočile privatizacijo igralnic, in če bo vlada to želela storiti, bo morala sama izvesti drugo novelo.

Nič o problematiki pokra
Spletni poker je v obstoječem zakonu uvrščen med t. i. posebne igre na srečo. Na medmrežju v Sloveniji ga lahko prirejajo samo družbe, ki že imajo koncesijo za igralnice in igralne salone. V praksi ga torej ni, slovenski igralci pa uporabljajo tuje storitve. Pri tem so problemi zelo sorodni zgoraj opisanim: ni davkov, ni koncesnin, ni slovenske pravne zaščite. Še več: nekateri največji ponudniki spletnega pokra so se pred letom in pol celo umaknili iz Slovenije oz. blokirajo slovenske uporabnike, ker država še ni sprejela ustrezne zakonodaje. Ministrstvo za finance je od leta 2012 naprej pripravilo več različic predloga novele za igre na srečo, a se je vedno nekaj zapletlo in tudi zadnja je bila lani pospravljena v predal.

Na novinarsko vprašanje je Zorman pojasnil, da njegova novela področja t. i. posebnih iger na srečo - in s tem pokra - ne spreminja. Sprva je želel urediti tudi to, a je presodil, da bi se zaradi posebnosti pri razdelitvi koncesijskih dajatev novela zataknila. Namreč, po obstoječi ureditvi gre 2,2 odstotka koncesijske dajatve FIHO-ju, 2,2 odstotka FŠO-ju, preostanek pa se polovično razdeli državi in polovico lokalnim skupnostim. In ko so v igri lokalne skupnosti, bi bilo poseganje v to razmerje in ureditev "takoj obsojeno na propad", je dejal poslanec SMC-ja.

Presodil pa je, da je tudi spletni poker nujno potreben zakonske ureditve, in napovedal, da bo to storila vlada v prihodnjem mandatu (če bo SMC seveda v njej).

Nejasna usoda predloga
Novelo je v DZ vložil poslanec sam, ne v imenu stranke SMC in ne v imenu koalicije. Zatrdil je, da s tem želi preseči politične delitve. "Zakon ni ne strankarski in ni koalicijski. Šport ni ne lev ne desen," je povedal. "Je pa podpora znotraj DZ-ja zelo široka." Kolikšna, bodo sicer pokazala glasovanja in morebitna vnaprejšnja izrekanja poslanskih skupin.

Sprva je želel zakon vložiti s po enim podpisom iz vsake parlamentarne stranke. Toda določene so v zadregi zaradi volitev; poslanci so sicer vsebino podprli, a "zaradi neke generike" niso mogli pristopiti s podpisom, je zatrdil.

"Imam tudi veliko podporo deležnikov v športu, torej organizacij, ki financirajo šport, in invalidov ter nekaterih športnih zvez," je še povedal.

Z ministrstvom za finance predlog ni usklajen.

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
lahk
# 25.01.2018 ob 14:44
Možno samo v Butalah. Preko tujih stavnic praktično stavimo vsi (no vsaj tisti, ki imamo nekaj v glavi), ker su tuje precej bolj ugodne. Če staviš preko slovenskih e-stav imaš takoj v osnovi slabšo kvoto, na to slabšo kvoto še 10% davka (kar pomeni da imaš še 1/10 slabšo kvoto), samo v redkih primerih možnost predčasnega izplačila...

Država si je s to prepovedjo takrat zadala strel v koleno, saj to še vedno vsi počnemo ampak pač mimo nje. Še ena bravurozvna poteza takratnje vlade!
fur80
# 25.01.2018 ob 14:55
10 let prepozno, zaj ko se je že skoraj vse izpelo oni razmišljajo o tem. Tipična Slovenija in zamujena priložnost.... ;)
Bivši uporabnik
# 25.01.2018 ob 14:56
Koncno nek pameten predlog! Tako ali tako se stavi na tujih stavnicah. Zakaj ne bi drzava tega legalizirala in pobrala davek in koncesijo? To je easy money. Poslanci, ki bodo proti temu zakonu so ali butasti ali pa si zastiskajo oci pred realnostjo.
miro789
# 25.01.2018 ob 15:02
HAHAHAHA.......samo zato,ker se davek ne pobira !!

Pol pa jamramo, kako so visoke dajatve na plače.
Seveda so, če ne uspemo nič pobrat drugje.
Pjanc
# 25.01.2018 ob 14:57
Bi bil že čas.
pene
# 25.01.2018 ob 15:18
Sicer pa če kdo potrebuje pomoč ali informacije glede zdravljenja, naj se obrne na Enoto za zdravljenje odvisnosti od alkohola - Slovenija namreč nima klinike za zdravljenje od iger na srečo, ampak se tovrstne odvisnosti zdravi v sklopu programov zdravljenja odvisnosti od legalnih drog (alkohol, tablete ipd.)
DulePacov
# 25.01.2018 ob 15:23
Hočemo čimprejšnjo zakonsko ureditev pokra in Pokerstars nazaj!
Manos de Piedra
# 25.01.2018 ob 15:51
Ta uradna slovenska stavnica ima dobesedno najslabšo ponudbo na svetu. Sploh odkar so dodali tisti davek. Preprosto ne razumem, kako lahko kdorkoli stavi na njej.

Mislim da na slovenski stavnici lahko staviš tudi tako, da si v vsakem primeru v minusu. Naj me kdo tukaj popravi ampak kolikor jaz razumem njihovo ponudbo, če staviš 10€ na kvoto 1.1 in če je davek 10% bi potem ob dobitku 11€ plačal 1.1 davka in končal z 9.9 evri.
madli
# 25.01.2018 ob 15:22
Bravo, kolko let še bodo pripravljali zakonodajo, ki vključuje online poker? Zakon že pišejo 6 let pa nič od njih. Trenutno je pri nas na voljo samo kakšen partypoker, ampak prave igre so na pokerstarsu, kjer pa že leto in pol ne moreš igrat iz Slovenije.

Totalno nesposobni, enega bogega zakona o online gamblingu niso sposobni v 6ih letih napisat. Vem, da so prioritete drugje, ampak 6 let bi pa moglo zadostovat.
clutch00
# 25.01.2018 ob 14:59
tok smrdi v sloveniji, da se je se mafija izogiba..
slovenc pa pol
# 25.01.2018 ob 15:19
Naše estave bodo izumrle...in prav je tako !!!
krumpek
# 25.01.2018 ob 16:07
Lep primer , kvote iz današnje tekme :
Barcelona : Espanyol
Za zmago Espanyola na e-stavah kvota: 17,00 ( + davek na vplačilo ter izplačilo ! )
Na tuji stavnici Betfair : 28 ,00

Pa kjeri pri zdravi pameti, bi potem igral na domačih stavnicah.....
jgjg
# 25.01.2018 ob 15:16
Država ni kriva, da si ali pa da si bil odvisen od iger na srečo.
Prej bi razmišljal, kdo bo trpel zaradi tvoje odvisnosti.

Kot vidiš in bereš ima lahk nekaj v glavi, zato stavi zunaj.
Ali si že toliko zadel, da lahko nehaš staviti in živiš od dobitka??
graf314
# 25.01.2018 ob 17:52
Aksiom št. 17: Kadarkoli politik ali nek strokovnjak izjavi, da želijo spremeniti zakonodajo zaradi 'zaščite ljudi pred zlorabami', je to vedno manipulacija naivnih. Pravi razlogi so vedno, da se želijo preriniti h koritu iz katerega bi se napajali ali pa prevzeti nadzor (postati bog i batina).
Bivši uporabnik
# 25.01.2018 ob 17:08
Kako pa tujci ostanejo z odprtimi usti, ko jim poskušal razložiti, zakaj je v celi Evropi Eurojackpot 2€, pri nas pa 2,20€
:)
Slo Kop
# 25.01.2018 ob 16:20
Če bi zarad zasvojenosti prepovedal igre na srečo, pa dejmo prepovedat še alkohol, cigarete, skadkarije, pametne telefone, televizije...lista je lahko neskončna...
pene
# 25.01.2018 ob 15:29
ala-persk
moji posti niso namenjeni tebi, če ne staviš, ampak tistim, ki so že globoko v stavah, pa ne znajo ven iz tega. Pika!
intojeto
# 25.01.2018 ob 17:18
Kako pa tujci ostanejo z odprtimi usti, ko jim poskušal razložiti, zakaj je v celi Evropi Eurojackpot 2€, pri nas pa 2,20€
:)


ja sj sam pr nas nas država na usakem koraku nategne.. nekje more pobrat, da lahko oni služijo za brezdelje
ala-persk
# 25.01.2018 ob 15:25
pene:

Dej pejt se zdravi sam. Nisem stavec. Ampak tukaj se gre za kapital,ki ba BWIN IN DRUGI VELIOKANI PRENAŠAJO.

Mogoče imaš otroke. mogoče bodo kdaj športniki mogoče bo ravno ta klub v katerom bo treniral sponzorirala tuja stavica.

Tuje stavnice namenjajo milijone za šport. E-stave bi pa rede da se jim zastojn vrtijo reklame na panojih.

Ljudej bodo stavli v vsakem primiru! če prepoveš bodo pa na črno.
gary
# 25.01.2018 ob 17:21
dva MONOpolista?

Meni se to smešno sliši.
Etienko
# 25.01.2018 ob 16:26
Pri davkih od stav Slovenija danes pozna tri vrste. Davek na srečke (10 %), od tega 5-odstotni davek od iger na srečo ter 15-odstotni davek na dobitke. "Zdaj si lahko izračunamo, kakšen kolač bi lahko bil. To stanje, ki ga imamo danes, je torej popolna ekonomsko nesprejemljivo in tudi pravno nesmiselno.

Najprej si izracunaj,kdo je za to odgovoren pa kdo je vsa ta leta mazal poslance da tega niso sprejeli že nekdaj,ko so bili predlogi za to. Zacni pri Športni Loteriji in njenih delnicarjih,ki so si vsa ta leta prizadevali da ne bi bilo nobene stavnice v Sloveniji da so lahko brali vecji dobicek na koncu leta. Zdaj je tak ta ŠL po uvedbi tega dadatnega davka šla v maloro,ta dodatni 10% davek pa je tako ali tako najvecji nateg kaj je možno,tega nima NOBENA stavnica nikjer,to je navaden v parlamentu legalno sprejeti rop slovencev,ker ti vzamejo denar ko pri njih nekaj vplačaš,torej je to kao kazen,da igraš na ŠL...to je enako kot če bi šel tankat na Petrol pa bi namesto 100€ natočenega goriva zunaj na pumpi plačal notri na kasi 110€....ja zato ker si tukaj tankal,pojdi na OMV tam tega nimajo! Parlament je tako sprejel ta dodaten davek 10%....

Sicer pa koliko vidim pojma nimajo o vsem tem,niti Zorman majster ...kaj on misli 3 različne davke pobirati od teh stavnic?? Kdo pa bo potem sploh šel v to?? Ta vlak so že zamudili nekih 15 let nazaj....če bi rad od vseh pobiral enake davke kot jih navijajo Športni loteriji,potem bomo dobili samo dodatne Športne loterije v slovenijo...isto pakovanje s slabšimi kvotami kot so online....koga pa to zanima? Online stave so povozile obiskovanje lokalnih tako imenovanih zemeljskih poslovalnic,lociranih tudi v trafikah,Petrolih in lokalih pri nas...kdo bo šel recimo stavit na zemeljski Bet365 ce bi imeli poslovalnico tukaj,če pa lahko stavi preko online,pa še za boljšo kvoto ki jo ima online....ker namreč kvote na ŠL so tako nizke zato da jim ostane več marže s katero potem pokrivajo te davke. ŠL ne more ponujati kvote 1,90 - 1,90 v tenisu na dva enako dobra,ker jim potem ostane 10€ na vplačilo 100€ na katerega od teh...na ŠL zaradi tega oni ponujajo 1,80 - 1,80...da njim ostane 20€ na en par če se nanj stavi 100€.

Pol milijona za štart?? Kdo bo to dal da naredi drugo Športno loterijo ki je vedno bolj uboga....? Online stavci ne bodo šli več v športne loterije zaradi tega,ker jih je več po novem naenkrat v Sloveniji. Daleč daleč prepozno se to ureja...15 let ziher...poiscite raje te kdo je navijal da se to ni uredilo prej?? To je v kategoriji gospodarskega kriminala,nekdo je vsa ta leta z laznimi razlagami da je MONOPOL SUPER zaviral milijone in milijone dobicka,ki bi ga dobila drzava,da so lahko trpali v svoje žepe dokler bo slo. V bistvu pa je monopol prepovedan v EU....hahahhahahahahha resen smo banana od banane
Booch
# 25.01.2018 ob 15:46
The house always wins :)
Lowery_78
# 25.01.2018 ob 14:57
HAHAHAHA.......samo zato,ker se davek ne pobira !!

Bananistan slovenski!
jeju
# 25.01.2018 ob 16:13
Če odprejo trg za tuje stavnice, lahko e stave kar zaprejo svoja vrata
zozozo
# 25.01.2018 ob 20:27
Naračunal je, da slovenski igralci v tujini letno vplačajo med 150 in 250 milijoni evrov stav. To pomeni, da je Slovenija letno prikrajšana za med 5 in 13,5 milijoni evrov dodatnih koncesijskih dajatev in še dodatne milijone z naslova davkov.

No, istočasno so pa slovenski državljani, in posledično gospodarstvo, prikrajšani za večino teh milijonov. Saj te firme ne delajo zastonj, ampak vlečejo mastne profite. In vsakič, ko kak Slovenec na tujih stavnicah izgubi denar, ta denar odteče iz Slovenije, v zameno za njega pa ne dobimo čisto popolnoma nič.
sikira
# 25.01.2018 ob 18:30
pustite ljudem da vlagajo svoj denar kamor hocejo..ce slovenske stavnice niso dovolj konkurencne tujim potem jih ukinite..nihce jih ne sili da morajo gemblato kot nihce ne more cloveka siliti da pije alkohol pa ga promovirate z oglasi ves cas..dajte ljudem svobodo vsak posameznik se ima sam pravico odlociti kaj bo pocel s svojim denarjem
Bivši uporabnik
# 25.01.2018 ob 17:39
V tem trenutku gre mimo davčnega sistema okoli 100 milijonov nakazil v tujino, torej vplačil slovenskih igralcev pri tujih prirediteljih športnih stav. Pri tem ni koncesijskih dajatev, ni davkov in od tega vplačila ne gre niti cent za šport, niti cent za invalide in niti cent za državni proračun.
Zorman


Če v tem trenutku na tuji stavnici vplačam 1€, sem vplačal 1€.
Če na naši stavnici vplačam 1€, sem vplačal 0,90€.
Napravite normalno vplačilo, kot ga pozna CEL SVET, pa bomo tudi na naši stavnici (tudi loteriji) vplačevali bistveno več
GeorgeB
# 25.01.2018 ob 17:35
slovenkaaaa

stewie, ti to resno? Hrvate daješ za pozitiven primer? Država, ki je v evropskem vrhu po tem, koliko ljudje zapravijo za igre na srečo. Potem pa nimajo za kruh. Veliko iger, malo kruha. Kdor misli, da so igre na srečo samo biznis, se resno moti. Potem pa dajmo še v osnovne šole namontirat avtomate z žganimi pijačami.

Hrvati so bili tudi pred liberalizacijo, pred tem legalizacijo, številka ena v Evropi po zapravljenem denarju na igrah na srečo. Razlika je v tem, da sedaj zato država nekaj od tega ima. Šport in invalidi pa tudi proračun se polni. Poleg tega, s postopnimi ukrepi (določene restrikcije v oglaševanju, opozarjanja, samokontrolne možnosti, programi za odvisnike) zmanjšujejo število vplačil in so razpolovili to težavo. Malce pobrskaj po netu in boš našla ogromno člankov na to temo. J epa potrebno vedeti, da je način življenja vseh naših južnih sosedov tudi biti na kavici in čisto tako "casual" vplačati en stavni listič, da se imajo kaj pogovarjati med siesto... ;)
intojeto
# 25.01.2018 ob 17:01
seba goričan

Prijavi neprimerno vsebino stavim od leta 98...trenutno stavim samo na netbet in bet-at-home...na bet-at-home je izplačilo na skrill v pol ure...brez davka seveda


v 20letih še nisi najdtu pravih stavnic?:)

država naj kr ma estave.. zna se zgodit, da bodo še to sfukal, kot use sfukajo
Pretorian1430
# 25.01.2018 ob 16:11
Objavljena je slika bridž roke, ki je (vsaj turnirska igra) igra, kjer je element sreče izključen.
IZYMAN
# 26.01.2018 ob 12:23
Ko bojo omogočali singel stave za vse dogodke in malo boljše kvote potem se naj oglašajo.To da rabiš met 3 pare v povprečju je čista bedarija. Slovenske športne stave so poden..
zozozo
# 25.01.2018 ob 20:28
A resno kdo misli, da bo Slovenija kot družba na finančnem plusu, če se dovolijo čezmejne stave? A zna kdo razložit osnovno aritmetiko tega?
gesan
# 25.01.2018 ob 20:09
nemaramplundre
# 25.01.2018 ob 14:53
Prepovedat vsako obliko iger na sreco!
------------------------------
Vojne pa naj ostanejo?
Prodaja orožja naj se povečuje?

Se mi zdi, da je potem bolj racionalno, da prepovemo kar človeštvo in celotno zgodovino!

Bolj se mi zdi, da bi bilo potrebno prepovedat pohlep kot zločin nad človeštvom!
gesan
# 25.01.2018 ob 20:07
Tak je, ko ima pohlepna mafija državo v svoji pesti!
GeorgeB
# 25.01.2018 ob 19:14
Benten

Se je kdo vprašal, kdo je nastavil difovca (profesorja športne vzgoje) na mesto zasebnega podjetja, ki ima edini koncesijo za prirejanje športnih stav v SLoveniji? Človeka brez izkušenj, brez referenc in brez izobrazbe potrebne v tej industriji? Ufffff.. res smrdi tole, smrdi....
GeorgeB
# 25.01.2018 ob 18:48
polarni123

Georgeb se pravi hazard in stave sta zate druzbeno koristna. Se nimam vec kaj pogovarjati s teboj. Prosim pojdi povedati tvoje stališče tistim družinam kjer so večinoma izgubili očetre zaradi samomora. Ne mislim diskutirati s takim kot si ti.

Daleč od tega kar trdiš, je moje zastopanje stališč v zvezi z igrami na srečo, kamor spadajo tudi stave. Pravim samo eno zadevo, da prohibicija še nikoli ni rešila problema. Potrebno je zadevo pravilno regulirati in ne prepovedati, ker bo sicer zacvetel črni trg - trenutno že fino cveti.
Sicer pa še z velikimi črkami: IGRANJE IGER NA SREČO, LAHKO VODI V ODVISNOST IN POVZROČI TRAGEDIJE!!!

Si sedaj zadovoljen?
KosmataPazduha
# 25.01.2018 ob 18:23
Una slika z kartami ma pa skupnega z pokrom lih tolk ko ma trump z korejo
m72
# 25.01.2018 ob 18:20
Lahko zamenjujete uprave, nadzorne svete in nastavljate svojo mularijo na položaje v firme, tukaj pa lahko cedite sline in nič več. Jbt se.
GeorgeB
# 25.01.2018 ob 17:57
intojeto

Preberi si ZIS natančno in videl boš, da gredo koncesnine direktno športnim organizacijam (OKS in FŠO), ki ga razdelijo po programu, ter FIHO (invalidskim organizacijam), kar pa je razvidno iz letnih poročil posemznih športnih organizacij in invalidskih/humanitarnih organzicacij.. Ne nabijat neumnosti, če nimaš pojma prijatelj... Oprosti, ampak takšna reč me malce razhudi. Zaradi takšnih izjav in razmišljanaj, zamujamo 15 let in bogatimo posameznike na Športni loteriji Slovenije. Samo spomni se primera odpravnine predsednika uprave Bukovnika... Ne pozabljat.
GeorgeB
# 25.01.2018 ob 17:54
Drass

Ne bo držalo. Bwin je v tožbi FIHO in FŠO proti Bwin izjavil (dokumentirano v tej sodbi ljudstva), da bi z veseljem zaprosil za licenco v Sloveniji, če bi jo lahko dobil. Zakon mu tega ne omogoča, obenem pa mu Evropski pravni red daje pravico, da lahko mirno dela pač z licenco iz EU... :)
rokers
# 25.01.2018 ob 17:37
To ni slo problem, to je svetovni problem, saj stavnice uničujejo šport in še bolj družine zasvojencev. Ker pa kot vedno če nekaj prepoveš imaš potem ilegalo, kjer se pobere 0 davkov, še več je zlorab in bogati le mafija.. Tako, da je treba stvar regulirat vsaj na nivoju evropske unije, da povsod veljajo isti zakoni, iste obdavčitve in prav je, da denar od teh družbeno spornih dejavnosti gre za šport, invalidske organizacije in socialo (ter za preventivo in zdravljenje zasvojenosti). Vse internetne stavnice, naj pač plačajo koncesnino vsaki državi, kjer imajo odprt biznis, seveda v nekih mejah normale, da bojo imeli interes. Konkurenca je zagotovo pozitivna, a ne na škodo neplačevanja davkov oz koncesnin..Tudi jaz delam z invalidi in vsak denar iz strani FIHA pride še kako prav.
No sej isto bi jaz legaliziral (dekriminiziral) in reguliral prodajo lahkih drog in tudi prostitucijo - te sporne dejavnosti raje naredit manj škodljive in obdavčene kot pa jih prepustit mafiji.
Wasabi
# 25.01.2018 ob 16:45
Za zmago Espanyola na e-stavah kvota: 17,00 ( + davek na vplačilo ter izplačilo ! )
Na tuji stavnici Betfair : 28 ,00


Ja kako ti pa uspe kot slovenskemu rezidentu trejdati na Betfair-u? Mene so že več kot leto nazaj blokirali;(
Drncl
# 25.01.2018 ob 16:44
Da ne omenjamo, kolikšen oglaševalski kolač je odletel mimo nas v teh letih, ker pač tuje stavnice niso smele pri nas oglaševati. Sicer pa vse skupaj vsaj 10 let prepozno.
koust
# 25.01.2018 ob 16:12
@nemaramplundre: Prepovedat vsako obliko iger na sreco!

Športne stave niso igre na srečo. Sicer pa. Ko boš te zadeve naredil ilegalne jih bodo tudi šle v ilegalo. In potem imaš si spet v situaciji, ko bo nekdo začel nameščati športne rezultate za lasten profit.
Zato regulacija. Ne prepoved.
TineB
# 25.01.2018 ob 15:51
Super. Še en način skubljenja folka.

Zdaj bo folk lahko stavil še na "Bit" konja, ne le na bitcoina.
thymiann
# 25.01.2018 ob 15:39
"Pri nas so že de facto prisotni, saj jih lahko Slovenci uporabljajo iz naslonjača."
nakar sledi
"Zaprosili bi za koncesijo, izpolnili zakonsko določene pogoje, plačali vstopno dajatev 500.000 evrov in že bi lahko zakonito delovali"

zakaj bi kdorkoli hotel plačati pol milijona za vstop na naš trg, če pa je očitno že tukaj?
Ripl
# 30.01.2018 ob 01:12
George
Saj ti je več kot očitno jasno, da se lahko preživi tudi ob 99.9%, ce je le promet dovolj visok.
Vecina resnih igralcev, ki igra za visje vlozke ima racune odprte na vec stavnicah in isce odstopanja, tako da gotovo ni mozno doseci, da bi igrali samo pri npr Pinnaclu (ker kljub temu ni vedno najbolj ugoden). Ce si pa prevec uspesen ti pa povsod hitro "spodrežejo krila", zato tudi selitve iz racuna na racun...
Drugace so pa tu prisotne navade ljudi, lojalnost,...
Ripl
# 29.01.2018 ob 22:42
George, napak si me ocenil... sem dalec od tega, da bi zagovarjal ŠL.
Znanja ti ne gre očitati, vendar še vedno ostaja grenak priokus - predvsem sama kalkulacija se zdi površno narejena (payout na vecini online stavnic je 92% in več, kar prav gotovo veš).
Če jaz igram na online stavnici, registrirani na XY otoku, ki mi v osnovi ponuja 97% payout, zakaj bi se preselil k nekomu, ki mi tega ne more ponuditi? Mislim, da je to - vsaj malo spretnemu igralcu - skoraj nemogoce preprečiti.
Ripl
# 29.01.2018 ob 09:54
Joj, kako zanimiva debata.
Kot stavca, ki že dlje časa igra na več tujih in tudi na ŠL, me zanima sam to koliko jaz lahko iztržim za svoj vložen denar.
V celotni zadevi je kristalno jasno, da je financiranje športa in invalidov leta 2013 ohromila država, ki je z zakonom uvedla 10% davek na vsa vplačila.
Z naslova davka od srečk država v proračun vsako leto dobi dodatnih 10-15 mio € (če je leta 2017 država res dala 2mio športnikom, potem to niso bila kar neka sredstva, ampak so jih itak pridobili z davkom) in težko verjamem, da bi se temu denarju odpovedala (čeprav naj bi to bil krizni davek). Najbolje bi bilo, da bi ta denar od davka, pobran s strani "iger na srečo" (ali pa vsaj del) šel športnikom, invalidom,... in potem bi imeli vsi več kot dovolj denarja. Pa še jaz bi vedel, da ta davek, kiga plačam dejansko gre športniku ne pa za nov vladni avto :-). Če ne bi bilo tega davka sem siguren, da bi se trend višanja vplačil stav tudi po letu 2013 nadaljeval tudi pri ŠL, tako pa je sama država z davkom kriva, da je potem sredtev za športnike manj.
Če ta davek ostane naprej, potem se je sploh brezpredmetno pogovarjati o noveli zakona, ker ne bo ničesar boljšega. Jaz in še mnogo drugih bomo vseeno našli pot do stavnic, kjer tega davka ne bo.
Kot ljubitelja statistike pa moram opozoriti, da so v predlogu zakona uporabljeni tudi netočni podatki. Na ŠLS prav gotovo ni 50% vplačil stav preko spleta (enkrat sem izvedel, da naj bi bilo okoli 1/3), prav tako tudi sklad izplačil na "velikih stavnicah" ni 85% ampak krepko čez 90%. In če upoštevamo samo ta dva podatka (tudi podatek o 85% igranja zunaj je zanimiv) potem matematika pove, da bi bilo pričakovanih sredstev precej manj...
Skratka, zdi se, kot je opisoval že nekdo zgoraj, da je novela pisana za nekoga z domače zemlje.
Ne vem če ta novela prinaša to, kar naš šport potrebuje...
WalkAlone
# 28.01.2018 ob 14:29
Sranje je tukaj naredil država, ko je uvedla 10% davek, ki ga moramo vsi plačevat. Primer Eurojackpot je povsod po Evropi 2 eura, pri nas pa 2,2 eura. In takrat so tudi začeli mnogi igrati stave v tujini. Če sem prav videl, je država samo pri eni loteriji zaradi tega davka pobrala dodatnih 8 milijonov evrov, ki bi drugače šli v šport. Najprej naj to uredijo, potem pa še ostalo
Kazalo