Janša je razmere v Sloveniji označil za nenormalne. Foto: BoBo
Janša je razmere v Sloveniji označil za nenormalne. Foto: BoBo

Mislim, da bo sodelovanje v redu in da bomo dobili predsednika, ki bo kdaj rekel 'da' in ne samo 'ne', kot je to delal sedanji predsednik.

Janša o bodočem predsedniku države Borutu Pahorju

Predlog sicer ni popolnoma tak, kot so v SDS-u upali, a po besedah Janše vseeno omogoča, "da se referendumska ureditev v Sloveniji približa neki racionalni ureditvi". Tudi predsednik sveta France Cukjati ocenjuje, da je predlog dober.

Po zdajšnji referendumski ureditvi je po Janševem mnenju vsako posamezno "blokado" sicer mogoče odpravljati posebej in se na referendumu tudi boriti za vsak zakon, a le v normalnih razmerah, ne pa tudi v takšnih, v kakršnih je Slovenija.

Sprememba referendumske ureditve bi morala biti zato po Janševih besedah ena izmed prioritet slovenske politike. "Hkrati je to signal, brez katerega se bomo v tujini težko potrdili kot verodostojen partner," je dejal predsednik SDS-a in premier.

Predlog strokovne skupine ustavne komisije DZ-ja izpostavlja zlasti t. i. zavrnitveni model referenduma, katerega namen je preprečiti uveljavitev zakona. Po predlogu naj bi se v ustavo zapisalo: "Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj četrtina vseh volivcev."

Predlog sicer načeloma podpirajo v SDS-u, DL-ju, SLS-u in DeSUS-u. PS in NSi se še nista izrekla, SD pa moti določba o dopustnosti referenduma o človekovih pravicah.

Bo Marinič le odstopil?
Glede poslanca SDS-a Branka Mariniča, ki je pravnomočno obsojen zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin, je Janša dejal, da bo omenjeni poslanec v povezavi s tem kmalu stopil pred javnost in odgovoril na vsa vprašanja. Janša je v torek za TV Slovenija sicer dejal, da bo Marinič odstopil.

Interpelacijo zoper ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka je Janša ocenil kot izgubo časa. "Najmanj, kar bi pričakovali, bi bilo, da opozicija počaka na izide te preiskave," je dejal Janša.

"Proteste si prisvaja največja opozicijska stranka"
Janša je dejal, da ga skrbi, da si Pozitivna Slovenija prisvaja proteste in da kot glasniki protestov nastopajo isti ljudje, ki pišejo program PS-ja za prihodnji kongres. To je po premierjevih besedah jasno iz političnega programa, objavljenega na eni izmed spletnih strani. "Stvar tako dobiva jasno politično ozadje," pravi. Kot pravi, ima sicer vsak pravico mirno protestirati, številni tudi protestirajo upravičeno, "je pa pošteno, da se sname maske in da se vidi, kdo je tukaj politik in kdo ni".

Po Cukjatijevih besedah je svet stranke izrazil zaskrbljenost zaradi položaja v državi. Ob tem je Cukjati izpostavil predvsem težave, s katerimi se srečuje vlada pri izhodu iz krize, na primer pri čiščenju bančnega sistema in, kot se je izrazil, anomalije, "ki so nas v teh letih izčrpale".

Himna bo zakonita
Janša je glede himne, ki jo bodo peli na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti, zagotovil, da "bo himna izpeljana v skladu s slovenskim pravnim redom in da ne bo nobenih težav". "Če prav razumem, bo zapeta ena kitica," je dodal Janša.

Janša je na tradicionalnem novoletnem sprejemu Generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja v Tacnu dejal, da je "v zadnjih tednih Slovenska policija branila varnost ljudi in premoženja, branila je ustavno pravico do mirnega zborovanja in branila je demokracijo". Janša je zbrane spomnil na vlogo policije v času osamosvajanja in dejal: "Ne svoboda, ne demokracija, ne državnost ni nekaj, kar je dano za večno. To so vrednote, za katere si je potrebno stalno prizadevati in so tudi trenutki, ko jih je potrebno braniti." Glede nasilja na protestih pa je Janša dejal, da "potrebujemo družbeni konsenz, da imamo do uporabe nasilja ničelno toleranco".

Mislim, da bo sodelovanje v redu in da bomo dobili predsednika, ki bo kdaj rekel 'da' in ne samo 'ne', kot je to delal sedanji predsednik.

Janša o bodočem predsedniku države Borutu Pahorju