Po novem naj bi kandidati za sodnike poleg strokovne presoje morali prestati tudi psihološki test. Foto: BoBo
Po novem naj bi kandidati za sodnike poleg strokovne presoje morali prestati tudi psihološki test. Foto: BoBo

Pred člani parlamentarnega odbora za pravosodje sta noveli zakonov o sodiščih in sodniški službi, novela zakona o državnem tožilstvu, odločali bodo o novostih glede brezplačne pravne pomoči in noveli zakona o sodnem registru.

Predlagane spremembe na področju korupcijskega tveganja sledijo priporočilom GRECA - skupine držav pri Svetu Evrope proti korupciji. Še največ prahu je dvignil predlog, po katerem bosta morala sodni in državno tožilski svet sprejeti etični kodeks, ki bo obvezen za vse tožilce in sodnike.

Čeprav ga sodniki pravzaprav že imajo, saj ga je sprejelo sodniško društvo, a ne velja le za sodnike člane društva, temveč po priporočilu sodnega sveta za vse sodnike. Minister za pravosodje Goran Klemenčič pa vztraja, da je obvezo o spoštovanju etičnega kodeksa treba zapisati v zakon. Prav tako za tožilce.

Novi sodniki tudi na psihološki test
Nekoliko drugačen bo tudi postopek izbire kandidatov za sodniško službo. Preverjanje strokovne usposobljenosti ostaja v rokah sodnega sveta - ta bo lahko opravil tudi razgovor s kandidati. Izbira bo potekala po sistemu izločanja in na koncu bo ostal najboljši kandidat. Znalo bi se zgoditi, da bi kandidata poslali na psihološki test, vsekakor pa bodo preverjali tudi osebnostno primernost.

Sodni svet opozarja, da bi bilo treba spremembe sprejemati po rednem postopku, opozarja tudi na nekakšno dvojnost: saj naj bi sodni svet oblikoval komisijo za etiko, vrhovno sodišče pa naj bi pripravilo politiko zaznavanja in obvladovanja korupcijskih tveganj sodnikov. Tudi državnotožilski svet ima na predlagane spremembe vrsto pripomb.

Prepolovitev odvetniške tarife
Zaradi prepolovitve tarife za brezplačno pravno pomoč in zastopanje po uradni dolžnosti pa protestira odvetniška zbornica.