Janez Stanovnik je dobrniško srečanje označil za praznik slovenskih mater. Foto: MMC RTV SLO
Janez Stanovnik je dobrniško srečanje označil za praznik slovenskih mater. Foto: MMC RTV SLO
Srečanje v spomin na protifašistično zvezo žensk

Predsednik Združenj zveze borcev za vrednote NOB-ja je v Dobrniču pri Trebnjem, kjer se je zbralo okoli 3.000 ljudi, dodal, da je mati nosilka vrednote nad vrednotami, to je ljubezni; ljubezen pa vsebuje vrednote svobode, enakosti in bratstva, je pojasnil.

Stanovnik: Matere omogočile osvoboditev Slovencev
To so bile po njegovih besedah tudi vrednote, na katerih se je vodil narodnoosvobodilni boj, slovenske matere pa so s tem, ko so dale svoje može, sinove in hčere, omogočile, da so se Slovenci osvobodili in kot narod postali država. Slovenske matere so se odločile za pot časti, ker so vedele, kam pelje pot sramote, je Stanovnik citiral Josipa Vidmarja.

Slavnostna govornica je bila Majda Potrata (SD), ki je spomnila, da je prizorišče 1. kongresa Slovenske protifašistične zveze prostor za srečevanje preteklega z zdajšnjim. Narodnoosvobodilni boj je nosil v sebi tudi boj za pravičnejši svet, ker pa sedanjost preteklost vedno prilagaja lastnim potrebam, jo je treba vedno znova obujati, je opozorila in dodala: "Če bi imela zgodovina toliko moči, da bi se iz preteklih grozot kaj naučili, potem se svet ne bi vedno znova zapletal v vojne in spopade."

Potrata: Zgodovina ženskih gibanj zgodovina boja proti vojni
Zgodovina slovenskih ženskih gibanj je po Potratinem mnenju zgodovina boja proti vojni, proti fašizmu in nacizmu, hkrati pa je zgodovina boja za človeka vredno življenje.

Srečanje v spomin na protifašistično zvezo žensk