Janez Stanovnik meni, da tudi med krizo ne smemo izpustiti suverenosti. Foto: Aleš Nanut (arhiv MMC-ja)
Janez Stanovnik meni, da tudi med krizo ne smemo izpustiti suverenosti. Foto: Aleš Nanut (arhiv MMC-ja)
Gregor Virant
Virant je v govoru izrazil veselje, da organizacija, ki se je narodnozavedno in domoljubno zoperstavila fašizmu, dobiva zasluženo mesto v protifašističnem in narodnoobrambnem delovanju. Foto: BoBo

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Janez Stanovnik je boj za suverenost naroda in države v preteklosti povezal z aktualno finančno in gospodarsko krizo. Kot je dejal, nima nič proti varčevanju, postavlja pa vprašanje, za kaj moramo varčevati.

"Varčevali bomo za svojo svobodo, za svojo suverenost. Zaradi tega, ker vemo, da če smo prezadolženi, potem nismo več svoji gospodarji, nismo več suvereni," je dejal. Slovenci smo, kot je dejal, "zlato načelo suverenosti" zapisali v svojo ustavo, kar pomeni, da nad slovensko suverenostjo ni nobene druge oblasti, tudi tista v Bruslju ne.

Ob tem pravi, da ne nasprotuje zapisu zlatega fiskalnega pravila v ustavo, ker finance morajo biti konsolidirane, vendar pa ne z zastraševanjem, "če pa ne, bo pa policaj iz Bruslja prišel, da te bo prisilil". "Mene ne bo nihče prisilil," je dejal Stanovnik in požel aplavz zbranih na Poljani.

Virant: Zgled tigrovcev za skupno iskanje rešitev
Organizacija TIGR bi bila lahko s tem, ko je združevala domoljube vseh političnih usmeritev, zgled v zdajšnjem iskanju dogovora o ukrepih za izboljšanje stanja v državi, je na prireditvi v počastitev prvega oboroženega spopada tigrovcev s fašističnim okupatorjem na Mali gori nad Ribnico dejal predsednik DZ-ja Gregor Virant.

V organizaciji TIGR, ki je bila ustanovljena pred 85 leti, strankarska pripadnost in ideološka naravnanost nista bili odločilni, pravi Virant in dodaja, da bi se lahko v zdajšnjem položaju države po zgledu iz preteklosti skupaj dogovorili o racionalnih ukrepih za izboljšanje stanja.