Slovenija
Prizor z zadnje Svizove stavke, ki jo je spremljal protest. Foto: BoBo

Dodaj v

Stavka Sviza na začetku decembra bo dvodnevna

Stavke ne bo 4. decembra
7. november 2018 ob 20:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V šolskem sindikatu Sviz so za začetek decembra napovedano stavko iz tridnevne spremenili v dvodnevno. Če se z vlado ne bodo dogovorili, bodo stavkali 5. in 6. decembra.

Po tokratni izredni seji glavnega stavkovnega odbora sindikata je njegova predsednica Jelka Velički pojasnila, da bodo prvi dan, 5. decembra, stavkali zaposleni v srednjem in višjem šolstvu ter dijaških domovih; drugi dan, 6. decembra, pa zaposleni na področju predšolske vzgoje, osnovnega šolstva, osnovnih šol iz zavodov za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, glasbenega šolstva in izobraževanja odraslih.

4. decembra stavke ne bo.

Na oba napovedana dneva stavke bo Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) organiziral tudi protestni shod pred sedežem vlade, na katera bodo povabili zaposlene s področij, ki bodo tisti dan stavkali.

Po besedah Veličkijeve je glavni stavkovni odbor sprejel tudi sklep, da se stavki 5. decembra pridružijo zaposleni v zavodih s področja kulture, o čemer se bodo sicer člani sindikata v kulturi opredeljevali v prihodnjih dneh.

Sicer pa je glavni stavkovni odbor na svoje predstavnike na pogajanjih z vladno stranjo naslovil zahtevo, da "nepopustljivo vztrajajo pri stavkovnih zahtevah, ki prekinjajo štiriletni trend vse večjega zaostajanja plač v vzgoji in izobraževanju, znanosti in kulturi", je povzela Veličkijeva.

Štrukelj: Plače v javnem sektorju zaostajajo
Ponovila je, da ne zahtevajo nobenih privilegijev ali posebnih ugodnosti, ampak enako plačilo za primerljivo delo. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je poudaril, da podpirajo tudi zahteve drugih sindikatov, da se tudi plače drugje v javnem sektorju izboljšajo, saj so te slabe. Hkrati pa v Svizu ne morejo privoliti v to, da ne bi odpravili obstoječih razlik.

Pri tem je spomnil na analizo urada za makroekonomske analize in razvoj, ki po njegovih besedah jasno kaže na zaostajanje plač v javnem sektorju za plačami v zasebnem sektorju. Kot je dodal, pa je nato vlada sindikate seznanila s povprečnimi plačami v vseh podskupinah, kjer so tako velike razlike, "da ni mogoče več govoriti o enotnem plačnem sistemu".

Pogajanja sicer nadaljujejo v petek in Štrukelj verjame, da bo vlada naredila korak, ki bi lahko pripeljal do tega, da bi se lahko dejansko začeli pogajati o sklenitvi stavkovnega dogovora. Pri tem je poudaril, da je Sviz verjetno edini sindikat, ki v jesenskem času k zahtevam iz pomladi ni dodal "niti ene same vejice". Vztrajali pa so, da dobijo tisto, kar je bilo spomladi dogovorjeno.

Po njegovih besedah se je pri nekaterih odprtih vprašanjih – zlasti glede datumov uveljavitve posameznih izplačil – pokazalo, da so bistveno težja, kot se je zdelo na začetku. Hkrati pa so se pojavile nekatere pomembne razlike med posameznimi stavkovnimi skupinami. Pri tem je omenil predlog za zamik izplačil napredovanj v december, ki po njegovih navedbah izrazito močno kaznujejo strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju. Opozoril je tudi, da je med njihovimi stavkovnimi zahtevami tudi 1.050 evrov regresa za vse pod minimalno plačo, do česar pa se vlada še ni opredelila.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
viper81
# 07.11.2018 ob 20:23
zaostajanje plač v javnem sektorju za plačami v zasebnem sektorju

Gospod, Vi ste lažnjivec.
gospod iskreni
# 07.11.2018 ob 22:33
Vi kar stavkajte, mojih otrok ne bo v soboto v šolo.
webman
# 07.11.2018 ob 21:00
To je protest JS usmerjen proti ostalim zaposlenim v gospodarstvu. Če si zborijo 1 evro več, ga bo moral pokriti realni sektor. Razno če ga vzamejo enemu iz JS in dajo drugemu, kar se nikoli ne bo zgodilo. Druga opcija je da ga ustvarijo iz nič, kot USD, sam te pravljice pri nas niso mogoče. Torej se pripravimo na večje davke, ki bodo hranili nenasitni JS.
umetnik123
# 07.11.2018 ob 20:38
Naj Štrukelj pove, koliko ima plače, potem pa naj "zahteva" povišanje od tistih, ki prihodek ustvarijo, sami so pa na minimalcu. Štruklje je potrebno ukiniti !!!
ciracara
# 07.11.2018 ob 20:36
kaže na zaostajanje plač v javnem sektorju za plačami v zasebnem sektorju.

Ki so pa še vedno večje za par sto evrov.

Kako katastrofalno ekonomsko politiko ima Slovenija.
MatejA.
# 07.11.2018 ob 21:22
Moji otroci bodo so vsako stavko preziveli v soli in se super so se imeli, ker so jim dezurni ucitelji odprli telovadnico. Komaj cakajo na novo stavko. Nikakor pa ne bodo prisli na kakrsnokoli nadomescanje v sobotah, da si ucitelji za gledanje filmov upravičijo ure za polno plačo.
rudes
# 07.11.2018 ob 20:24
Grem stavit, da bodo stavko občutili samo šolarji, ki bodo morali nadomeščati izpad učnih dni.
tricky
# 08.11.2018 ob 08:31
po njegovih besedah jasno kaže na zaostajanje plač v javnem sektorju za plačami v zasebnem sektorju

To je bluzenje na pamet! Zakaj?
Ko primerjamo plače ZS proti JS se kriči, da v ZS regulira plače trg delodajalci itd itd. Kar pomeni, da se ne more oz. ne sme primerjati.
Ko se pa primerja obratno pa so odprte vse možnosti in se gleda vsak cent, ki ga delavec v ZS dobi in še to slabo. Prosim, da g. Štrukelj ne vpletate ZS v vaša pametovanja.
Če kje drugje z ZS niso plače urejene. Sem inženir in po novem zakonu minimalne plače bom na istem kot delavec z osnovno šolo. Seveda ne za isto delo, da se razumemo.
vrtojb56
# 07.11.2018 ob 22:49
Moja dva gresta v vrtec, garantirano.
MatejA.
# 07.11.2018 ob 21:28
A je kdo izračunal prihodke SVIZa? 50000 Članov x 1% bruto plače učitelja (20Eur)=~1mio EURna mesec. Branko ima kar težave kako vse skupaj porabiti in oprati, na TV se pa dela kot najbolj ubogi revež v raztegnjeni jopci in se smili vsem v javnem sektorju.
Haloo
# 07.11.2018 ob 20:17
Za Miklavža si bodo priborili darilo! Nato prideta še Božič in Novo leto. Pred vsakim praznikom še dodatna dva (2) dni štrajka....
bob
# 08.11.2018 ob 09:06
Po branju nekaj komentarjev imam občutek, da bi bili nekateri zelo srečni, če bi učitelj imel 500€ plače in delal 12 ur na dan seveda brez počitnic in čuval in učil vaše otroke, katere nekateri starši ne znajo vzgajat in mislijo, da bo šola za vse poskrbela zastonj in še diktirali bi radi kako to naj učitelji delajo.
tricky
# 08.11.2018 ob 10:17
@bob
Če ste to razbrali iz mojega komentarja se opravičujem ker moj namen ni, da bi delali za 500€ - Nobenemu tega ne želim.
Je pa zelo podlo od g. Štuklja, ker ko mu paše se primerja z ZS ko mu pa ne pa pač ne. V tem komentarju pravi, "da je v ZS vse v najlepšem redu".Kako lahko primerjaš delo učitelja z diplomiranim inženirjem v ZS in poveš, da zaostajajo plače.
Kot sem napisal v prejšnjem komentarju: Sem inženir in po novem zakonu minimalne plače bom na istem kot delavec z osnovno šolo. Seveda ne za isto delo, da se razumemo.
Medtem pa dela sorodnik v šolstvu za 1300neto, 3x na teden po 3h uradno. In dopusta 42 dni.
Ne pravim, da je treba treba plače znižati itd. Ampak če tudi bi delal 5x na teden po 8h mislim, da je 1300€ neto dobra plača za trenutne razmere. Radi bi še več medtem pa imamo narod, ki komaj komaj pride do konca meseca. Moje sporočilo je, dajmo malo prioritete popravit. Ni za to kriv Štrukelj ampak odločitev vlade, ampak bi se tudi on lahko malo zamislil nad situacijo.
webdev
# 08.11.2018 ob 10:10
Če bi se v šole uvedli elektronsko čekiranje prihodov in odhodov, vzpostavilo 8urni delavnik, bi se vsi učitelji prekleto potrudili in vse obveznosti opravili v šoli. Tako pa takoj ko je možno spokajo domov. Delo se jim nabira in ko se bliža rok mrzlično v noč popravljajo teste in pišejo poročila. Ampak njim tako paše, saj raje reskirajo en dan kot pa vsak dan do 16h v službi!
komarDuh
# 08.11.2018 ob 09:15
Kar pa se učiteljev tiče... Lepo vas prosim... Povejte mi koliko ur na mesečno prebijete v učilnici, zbornici, ekskurziji... Naj vam namestijo ure in prijavljajte svoje prihode in odhode. Pa ne me lepo vas prosim utrujat s pripravami in popravljanjem kontrolk doma.
komarDuh
# 08.11.2018 ob 09:09
Gospod Štrukelj in ostalih 30 predstavnikov raznoraznih sindikatov, ki ste na pogajanjih. Zasebni sektor naj prosim izgine iz vaših pogajalskih zahtev. V zelo redkih zasebnih podjetjih se lahko zaposleni privoščijo toliko priviligijev, kot ste si jih vi izborili. Da v vseh raznih dodatkih in nepotrebnih delovnih mestih ne govorimo.
Naštejte mi prosim tri sindikate, ki zastopajo privatni sektor.
komarDuh
# 08.11.2018 ob 07:05
Spoštovani sindikati v javnem sektorju. Koliko denarja porabite samo za svoj obstoj? Si upate ta podatek predstaviti svojim članom? Močno dvomim. Če vam gre res za dobro zaposlenih, se združite v en sindikat in verjemite, boste veliko močnejši in lažje bo dosegati cilje za katere se sedaj pogaja 30 sindikatov ali več.
MZ
# 08.11.2018 ob 06:44
Pač...če bo sledil kak upor v privatnih podjetjih, bodo lastniki pač zaposlili tujce. Stroju ali tekočemu traku je pač vseeno, če za njim sedi Slovenec ali pa Bolgar, Romun,...
Drugo je pa javni sektor, ki se ga ne da tako enostavno zamenjati s tujci. Pač...učitelj ali zdravnik je težko nekdo s pomanjkljivim znanjem slovenskega jezika, kaj šele česa drugega.
freezbee
# 08.11.2018 ob 06:32
kjer kader daje odpovedi in ga primanjkuje (npr. medicinske sestre, bolničarji negovalci in policisti)

Ta da policisti dajejo odpovedi je dobra.
pobrisan
# 08.11.2018 ob 08:43
gartnerm

Še ene sobote ni bilo za čas nadomeščanje stavke....tako da brez strahu dragi starši,
--------------

To pa ne bo držalo.
gartnerm
# 08.11.2018 ob 01:20
Še ene sobote ni bilo za čas nadomeščanje stavke....tako da brez strahu dragi starši,

sicer pa starši tipa "moj otrok....": tako ali tako znate napisati opravičila, pa če so še tako v škodo vašim otrokom, glavno da imate mir (tisti, ki tega ne počnete ali niste počeli - ne pišem o vas, vem, da ste v večini, a najbrž ne na forumu).

Potem se pa mi ukvarjamo (pro bono, izven naših delovnih nalog, s plačilom 1,4 eur na mesec za razrednika, na gimnazijah) s samomorilnostjo, shizofrenijo, odvisnostmi, manično depresijo, rezanjem, zavračanjem hrane, prilagoditvami, begom pred poukom in mnogimi drugimi težavami in jih rešujemo kot ljudje in ne kot uradniki, saj marsikdaj vaši otroci nimajo nikogar več......bojte se časa, ko bodo v šolah ostali le še taki učitelji, kot jih želite imeti.....

ker ne privoščite učitelju, ki dela z vašimi otroki več kot delavcu ki čisti vašo obleko v čistilnici.
gartnerm
# 08.11.2018 ob 01:12
Za vodovodarja, ki vam popravi pipo brez težav plačate 60 eur za pol ure dela, za učitelja, ki se ukvarja z vašim otrokom, pa pač ne. Razumem, voda in elektrika sta pomembna, otrok pa strošek.
Kuller
# 07.11.2018 ob 21:06
Upoštevati je treba preprosto dejstvo, da je v javni upravi treba zvišat plače tistim službam, kjer kader daje odpovedi in ga primanjkuje (npr. medicinske sestre, bolničarji negovalci in policisti) in znižat tistim, odpuščat pa tam kjer jih je preveč in je zelo malo odpovedi (učitelji, administracija v državnih službah, uradih, direktoratih...). Razni kravatarji, pisarniški fikusi in mešalci megle, če vam kaj ni všeč pa dajte odpoved! Ne rabimo vas in vaše kvazi ekonomske izobrazbe! Mamo tisoče takih brezposelnih, ki bi za manjše plačilo opravljalo enako delo!
ciracara
# 07.11.2018 ob 20:37
Podprite na protestih vsaj Trumpa in slovenko v Beli hiši!

Morda še niso zapravili vse priložnosti za dejanske investicije v našo deželo, ki bi prinesle službe in rast plač.
webdev
# 08.11.2018 ob 14:02
Prvo kar je treba uvest je natančno beleženje delavnih ur in to elektronsko s čipiranjem. Vse delo naj učitelji opravijo v šoli 7-15 ali 8-16 Če delajo nadure se naj te ustrezno in pošteno plačajo. Ne pa neko nabijanje s pripravami doma itd. Uvesti je potrebno tudi nacionalno preverjanje znanja za učitelje, ker znanje nekaterih je res mizerno, tako da ti sploh ni jasno kako jim je lahko Pedagoška fakulteta podelila diplomo. To bi vplivalo tudi na dvig nivoja Pedagoške fakultete.
Mimobeznik
# 08.11.2018 ob 07:54
Vlada bi morala začet razmišljat o robotizaciji JS. Več robotov, manj Štrukljev.
ap72
# 08.11.2018 ob 07:24
koliko imajo za povedat o trumpu, da laže ... imamo zaposlene v javnem sektorju ki štejejo njegove laži (sicer nobene konkretne ne predstavijo)

ko laže štrukelj nobenega odziva

nobenega zaostajanja plač ni. nikakor ne.
komarDuh
# 08.11.2018 ob 15:29
Papan
Sem bil prepričan, da nam s številkami ne boš postregel. Zahaj hudiča se pa šolniki tako otepate registrirnih ur. S tem bi nam vsem lahko zaprli usta. Pa zakaj je treba doma popravljati naloge, a se v zbornicah tega ne da narest?
RJSlo
# 08.11.2018 ob 10:20
P. S. Če stavkate za Božič in na Silvestra dan dobite pa še praznične dodatke.
johann
# 08.11.2018 ob 09:08
To pa ne bo držalo.

Ne, ni bil, vsaj pri mojih ne. Če pa je bilo, pa prosim povej kje in kdaj, ker je to nezakonito. Verjetno si zamenjal sobotna nadomeščanja za kakšen dan ob praznikih, da imajo otroci daljše počitnice.
endvatrilovi
# 08.11.2018 ob 22:43
Glasbeniki z 20 urami efektivnega dela na teden, 10 tednov dopusta na leto in 1300+ neto plače po nekaj napredovanjih... bodo stavkali? Malo neokusno do medicinskih sester na urgenci, ki delajo 40 ur na teden, imajo 5 tednov dopusta in 750+ neto plače...
papan
# 08.11.2018 ob 15:38
komarDuh
ne, ne da. Po zbornicah sedi po nekaj deset ljudi in vedno jih nekaj klepeta. Kot v razredu. Pravi prostor je za mojo pisalno mizo in s čipsom v skodelici. Verjameš? Tudi za sestavljanje nalog, za kar potrebujem računalnik z internetom. S številkami? Kako pa naj jih natančno obračunam? Naj se štopam? Pa mi verjameš, da grem z dijaki tudi na nekajdnevne ekskurzije? Kako naj si tam obračunam delovni čas? Imaš ti kakšno idejo?
webdev
# 08.11.2018 ob 15:32
@papan

LOL, dovolj slabo za učitelja, da tako razmišljaš, ocenjuješ in se spuščaš na osebno raven po parih prebranih komentarjih. Fakt je dejstvo, lahko pa nam obrazložiš če je kaj drugega. Če učitelj nima faktografskega znanja na področju ki ga uči nima kaj poučevat to področje. Ker drugače ne potrebujemo več učiteljev ampak informatike, ki bodo otroke naučili googlat.
papan
# 08.11.2018 ob 14:57
Pa webdev, še to bi dodal: najboljše bi bilo, da učiteljem vgradijo podkožne čipe in satelitsko spremljanje njihovega gibanja....ja, in danes bom sedel do 16.00 v šoli, jutri pa mi boš plačeval nadure. Pa če natančno razmislim, tvoj predlog ni tako neumen. Jih bom kar nekaj nabil, saj naredim kar nekaj večdnevnih ekskurzij. Drugače pa: ni problema, zagotovi učiteljem ustrezne delovne pogoje... valjda ne misliš, da bo 40 učiteljev sedelo v zbornici in se pripravljalo za pouk? Potrebujemo vsaj 40 računalnikov in neke prostore, kjer bomo imeli mir. Naj te razočaram: približno polovica zaposlenih v naši šoli nima kabineta.... Je pa, seveda, to rešljivo.
Tvoj predlog glede"preverjanja znanja za učitelje" pa je resnično vreden tvojega nadinteligentnega razmišljanja". Tu si zmagovalec! Posebno v trditvi, da bi višje znanje učiteljev vplivalo tudi na dvig izobraževalnega nivoja Pedagoške fakultete....hahhaha, a ti ni kapnilo, da bi moralo biti ravno obratno? Ker pričakovati od tebe, da bi razumel, da pri pouku ne gre toliko za podajanje faktografije ne morem; faktografijo itak najdeš na guglu. Pri pouku gre za sistematiko podajanja najbolj splošnih dejstev.... faktografija so le primeri. Nekaj pa ti moram priznati: imel si porazno slabe učitelje.
papan
# 08.11.2018 ob 14:40
webdev, po svoje imaš prav. Tvoja logika je hrvaška. Ker ni bi sklenjen dokončni dogovor in ker je ena stran od njega odstopila, je potrebno štartati iz točke 0. V življenju ne gre tako. Vedno obstaja zgodovina, posebno če so deležniki isti. In ne sekiraj se, še kako dobro razumem osnove poslovanja in pogajanj. Tudi SVIZ jih. Zato zdaj vlado stiska za vrat s spomladanskim dogovorom.
webdev
# 08.11.2018 ob 13:50
@papan imaš spomladanski dogovor....

To je pa najbolj butast argument. Spomladanskega dogovora ni bilo! Vlada je spomladi odstopila od pogajanj, do dogovora ni prišlo! Treba je it od začetka. Iz točke 0. Se vidi, da ne razumete osnov poslovanja in pogajanj.
papan
# 08.11.2018 ob 13:20
komarDuh, to je zlahka preverljivo. In brez tistih floskul... sej veš česa. Sem ti zgoraj odgovoril na vsa vprašanja.
Za tvojo informacijo: moj delovni čas in moja plača sta natančno določena in regulirana. Na šoli sem prisoten: a.) po črki zakona in b.) glede na obveznosti, ki jih imam izven ur pouka. ZadoVOljen in zadovolJEN?
komarDuh
# 08.11.2018 ob 13:02
papan
A si upaš povedat koliko ur si prisoten na šoli tedensko? Pa brez tistih floskul okoli ... sej veš česa.
papan
# 08.11.2018 ob 12:57
Koliko jamrarije.... učitelji zahtevamo višje plače, ker so nambile izračunane ob uvedbi ENOTNEGA plačnega sistema, za časa Viranta. Zujf nam je znižal plače, regres, ukinil napredovanje...
Potem pride do stavk... višje plače dobijo zdravniki, ravnatelji, obljubljene so policajem, nekaterim v vojski, viša se zajamčena plača, socialni dodatek, penzijski dodatek, penzije..... Halo? Pa kaj vi mislite, da bo vzdržnost javnih financ te države zgorela na mojih plečih? Motite se. Štrukelj imaš, da pritisneš na to vlado z vsemi sredstvi; imaš množičnost, imaš odločnost in podporo skoraj 50 tisoč članov, imaš spomladanski dogovor.... in v tem primeru, dragi starši, gre za mojo plačo. In to, da se vi ne bi radi ukvarjali s problemi varstva, nadomeščanja odpadlih ur... jaz vas razumem! A vedite, da je ravno v tem sredstvo pritiska.
Vse ostalo, o nekem delovnem času, zasebnem sektorju, javnih financah... okej, če vam je tako lažje, naj vam bo.
galoper
# 08.11.2018 ob 10:43
Takšna organizirana grožnja je razdiralno sovražno dejanje za državo, kar pomeni protidržavno in vredno pregona organizatorjev.
RJSlo
# 08.11.2018 ob 10:39
tricky
# 08.11.2018 ob 10:17
...
Ni za to kriv Štrukelj ampak odločitev vlade, ampak bi se tudi on lahko malo zamislil nad situacijo.
-----------------------------------------------------------------
No ja. Slabo poznavanje dogajanja v JS?

Kmalu po osamosvojitvi se je pojavil rek/geslo/parola/vseenokako "spoštovanje do poklica in temu primerna plača". Najprej sodniki in takrat je sledil prvi plaz.

Kaj to pomeni? Da v ex državi zaradi "vsi smo enaki/enakopravni, vsi smo delovno ljudstvo, razmerje plač 1 : 3 in ostalo" je pomenilo podcenjevanje njihovega poklica? Torej so 45 let "trpeli" in ob prvi priložnosti dvignili nosove?
RJSlo
# 08.11.2018 ob 10:26
gartnerm
# 08.11.2018 ob 01:20
------------------------------------------
No ja. Če bi v svoj pamflet dodal še ono ..."vsi smo delavci bla bla" bi mogoče dobil kakšno medaljo od Branimirja.

P. S. Naslednjo soboto po zadnji stavki so pri nas otorci "veselo" odšli v šolo, potem pa na izlet v okolico. Malo kostanje nabrati, malo svežega zraka, sprostitev v gozdu pa to.
RJSlo
# 08.11.2018 ob 10:19
Stavka Sviza na začetku decembra bo dvodnevna
------------------------------------------------------------
No ja. Dajte se že odločiti, dvo ali tridnevna stavka? Če začnete v petek popoldan, lahko stavkate celo soboto in nedeljo. Pa še plačan vikend imate.
Kazalo