Člani senata KPK-ja Alma Maruška Sedlar ter Boris Štefanec in Igor Lamberger na nasprotnih bregovih v zadevi Bratušek. Foto: BoBo
Člani senata KPK-ja Alma Maruška Sedlar ter Boris Štefanec in Igor Lamberger na nasprotnih bregovih v zadevi Bratušek. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
KPK je včeraj popoldne, malo po tem, ko je Bratuškova naznanila, da odstopa od kandidature za evropsko komisarko, sporočil, da je v postopku njenega imenovanja za kandidatko za evropsko komisarko zaznal nasprotje interesov. Foto: Reuters

Poročali smo, da je Sedlarjeva Štefaneca pozvala k odstopu, saj je prepričana, da je bila izločena iz glasovanja v zadevi kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko.

KPK je včeraj popoldne, malo po tem, ko je Bratuškova naznanila, da odstopa od kandidature za evropsko komisarko, sporočil, da je v postopku njenega imenovanja za kandidatko za evropsko komisarko zaznal nasprotje interesov.

Radio Slovenija medtem poroča, da je KPK s svoje spletne strani umaknila objavo ugotovitev v primeru izbiranja kandidatov za evropskega komisarja. To ji je namreč odredilo upravno sodišče, potem ko je pravni zastopnik Alenke Bratušek Aleksander Čeferin sprožil upravni spor zaradi posega v temeljne človekove pravice.

Sedlarjeva pa je nato v odprtem pismu predsedniku KPK-ja zapisala, da je dokument komisije v zvezi z Bratuškovo prejela šele na dan objave, in sicer osnutek ob 11.15 ter končni dokument ob 12.40. Ob tem je pojasnila, da je bila do 18. ure v celoti zasedena na zasedanju Anticorruption Network na OECD-ju v Parizu, s čimer sta bila Štefanec in njegov namestnik Igor Lamberger po njenih besedah tudi seznanjena.

Preostala dva člana senata vztrajata, da je bila Sedlarjeva obveščena sproti
Štefanec in Lambergar te očitke zavračata in sta v sporočilu za javnost nanizala razpored v zadevi Bratušek, ta "navedena resnična dejstva" pa po njunem mnenju nedvomno jasno kažejo, da je bila Sedlarjeva o celotnem poteku priprave dokumenta in sprejema obveščena sproti, "popolnoma enako kot preostala dva člana senata, s to razliko, da ni sodelovala na razgovorih, ker je bila v Parizu."

Zapisala sta, da je strokovni sodelavec, ki je pripravljal besedilo, to poslal vsem članom senata, vključno s Sedlarjevo, 8. oktobra pozno zvečer, dan pozneje pa tudi dopolnjeno verzijo dokumenta.

9. oktobra se mu je Sedlarjeva tudi oglasila iz Pariza, sicer glede neke druge vsebine, pojasnjuje Štefanec, ki poudarja, da ob tem ni omenila nikršnih težav ali nestrinjanj z dokumenti, ki jih je prejemala. Nekaj minut pozneje je tajnica senata KPK-ja vsem članom poslala sklepni dokument in navodilo, kako se vnašajo morebitni popravki, nato pa je še Štefanec po njegovih besedah Sedlarjevi poslal sporočilo, da se bodo okoli 11.30 sestali na dokončnem dogovoru glede vsebine dokumenta, in jo prosil, naj bo razpolago, da bo sporočila svoje stališče, ko jo bodo o seji obvestili.

Štefanec zatrjuje, da je Sedlarjeva takoj odgovorila na elektronsko sporočilo in prosila, naj ji "čim prej pošljejo končni dokument, ki naj bi ga sprejeli, potem pa presodimo, ali je treba, da se slišimo". Štefanec in Lamberger pojasnjujeta, da je ob 12.40 tajnica vse člane senata obvestila o dopisni seji senata KPK-ja z dnevnim redom in gradivom ter opozorilom, da lahko glasujejo po elektronski pošti do 15.00. "Do te ure sva glasovala samo jaz in namestnik," končuje Štefanec.

Odstopiti ne namerava
"Zagotavljam ji, da nikoli ne bom odstopil, ker sem zelo odgovoren do prevzete funkcije in jo želim ter jo bom v skladu z zakoni in Ustavo RS do konca, do 31. marca 2020 tudi opravil," je še zapisal Štefanec.