Peter Vilfan želi tudi v tem mandatu DZ-ja dodatno opravljati delo košarkarskega komentatorja. Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Okorn
Peter Vilfan želi tudi v tem mandatu DZ-ja dodatno opravljati delo košarkarskega komentatorja. Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Okorn
Maša Kociper in Alenka Bratušek sta v prejšnjem mandatu dodatno opravljali znanstveno, predavateljsko oziroma pedagoško delo. Foto: BoBo
Branko Grims
Branko Grims je bil tudi publicist. Foto: BoBo

Z omenjeno izjemo naj bi zakon poslancem omogočil poklicno kontinuiteto, s tem pa nadaljevanje poklica po prenehanju poslanske funkcije. Največ poslancev je v preteklih letih tako poleg poslanske opravljalo še znanstveno ter predavateljsko oziroma pedagoško delo.

Poslanci lahko dopuščene dodatne dejavnosti opravljajo v obsegu petine polnega delovnega časa in nekaj jih je že napovedalo, da bodo to možnost izkoristili.

V tokratnem sklicu je med poslanci največje parlamentarne stranke SMC-ja precej visokošolskih učiteljev, ki bi lahko zaprosili za petinsko opravljanje svojega prejšnjega dela. Koliko jih dejansko bo, za zdaj še ni znano, saj naj bi bilo to jasno, ko bo zadeve obravnavala mandatno-volilna komisija DZ-ja.

Novi predsednik DZ-ja Milan Brglez je sicer že potrdil, da bo še naprej predaval na FDV-ju, kjer je predstojnik katedre za mednarodne odnose.

Med poslanci druge največje stranke SDS-a je opravljanje dodatne dejavnosti za zdaj napovedala Jelka Godec, ki bo opravljala pedagoško delo na ljudski univerzi v Šentjurju.

Za opravljanje dodatne dejavnosti se med poslanci DeSUS-a zavzema tudi Tomaž Gantar, ki bi še naprej opravljal zdravniško delo v bolnišnici Sežana.

Poslanka ZL-ja Violeta Tomić, sicer igralka, pa bo petinsko še naprej opravljala dejavnost samostojne delavke v kulturi. Med poslanci ZaAB-ja je dodatno dejavnost napovedal Peter Vilfan, ki ostaja komentator košarkarskih tekem.

Dodatnega dela pa za zdaj ne bo opravljal nobeden izmed šestih poslancev SD-ja in nobeden od petih poslancev NSi-ja.

Dodatno delo je opravljala skoraj petina poslancev
V prejšnjem sklicu je dodatno delo opravljalo 17 poslank in poslancev. Znanstveno in predavateljsko oziroma pedagoško delo so lahko opravljali Gregor Virant, Maša Kociper, Vinko Gorenak, Borut Ambrožič, Stanko Stepišnik, Tamara Vonta, Alenka Bratušek, Jožef Kunič in Mirjam Bon Klajnšček. Delo zdravnika so poleg poslanskega opravljali Lejla Hercegovac, Štefan Tisel, Darko Jazbec in Janez Vasle.

Branko Grims je opravljal publicistično dejavnost, Marjana Kotnik Poropat je bila poravnalka v kazenskih zadevah, Jože Velikonja je poleg poslanskega opravljal še strokovna dela na področju rudarstva, Peter Vilfan pa je bil že v prejšnjem mandatu komentator košarkarskih tekem.

Poslancu DL-ja Marku Pavlišiču, ki se je poleg poslanske funkcije želel ukvarjati še z administracijo in vzdrževanjem spletnih strežnikov, pa te dodatne dejavnosti niso dovolili.