Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 35 glasov Ocenite to novico!
Avstrijska zastava
Politika zahteva, da se osnutek koroške deželne ustave umakne. Foto: EPA
Milan Brglez
Brglez poziva, naj zaplet v Avstriji ne postane sredstvo za notranjepolitično obračunavanje. Foto: BoBo
Dejan Židan
Židan se je danes že pogovarjal z Inzkom. Foto: BoBo
Avstrijska Koroška, dvojezični napisi, Pliberk, Bleiburg, slovenska manjšina, table
Slovenska manjšina želi, da se v ustavo slovenščina vpiše kot drugi deželni jezik. Foto: Reuters
NSi, Jožef Horvat, Ljudmila Novak, Jernej Vrtovec
V NSi-ju pravijo, da se vračamo nazaj v nevarne Haiderjeve čase. Foto: DZ/Martina Čuk
VIDEO
Osnutek koroške ustave dv...

Dodaj v

Stranke ogorčene nad predlogom deželne ustave avstrijske Koroške

Pozivi vladi k ukrepanju
15. februar 2017 ob 13:15,
zadnji poseg: 15. februar 2017 ob 19:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

V več strankah v Sloveniji so kritični do namena avstrijske Koroške, da se slovenščino odpravi kot drugi uradni deželni jezik. Od pristojnih institucij zato pričakujejo ukrepe, s katerimi bi zaščitili slovensko manjšino v Avstriji.

V SMC-ju so v zvezi s z namenom koroške deželne vlade, da se kot uradni deželni jezik Koroške v novi deželni ustavi navede zgolj nemščina, opozorili, da gre v vsej zadevi še vedno za osnutek ustave. "Lahko samo zahtevamo od naše vlade, da se zelo odločno postavi v obrambo demokratični ustavi, ki bo seveda tudi Slovence in slovenski jezik postavila v ustavno besedilo, kakršnega mi pričakujemo," je povedala poslanka SMC-ja Anita Koleša.

Je pa poudarila, da je to dogajanje med poslanci SMC-ja sprožilo skrbi, saj ocenjujejo, da je na splošno zelo slabo tako za Koroško kot tudi za samo Avstrijo. Tudi ona je pozvala k čimprejšnjemu zasedanju komisije za zamejce.

Predsednik DZ-ja in podpredsednik SMC-ja, Milan Brglez, je prav tako zaskrbljen nad dogajanjem v Avstriji. Poudaril je, da je "neizpodbitno dejstvo, da je Slovenija de facto in de jure naslednica Avstrijske državne pogodbe (ADP)". To po njegovih besedah pomeni, da je Slovenija dolžna poskrbeti za udejanjanje 7. člena ADP-ja in da mora Avstrijo opozoriti, "da bi bilo kakršno koli določanje jezika kot edinega jezika avstrijske Koroške v neskladju z ADP-jem, pa tudi z mednarodnimi konvencijami in drugimi akti". Pričakuje, da bo slovenska politika enotna pri podpori slovenski narodni skupnosti na avstrijskem Koroškem in pri doslednem udejanjanju omenjenega člena.

Pozval je naj se te tematike ne izrablja za potrebe notranjepolitičnega boja in izrazil prepričanje, da bo slovenska vlada "naredila vse, da zaščiti interese slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem".

Erjavec bi Avstriji poslal močno sporočilo
Zunanji minister Karl Erjavec je medtem sporočil, da bodo v četrtek o tem razpravljali tudi koalicijski partnerji, v ponedeljek pa se bo sestal tudi s predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

V pogovoru za časnik Delo pa se je zavzel za notifikacijo ADP-ja. "Vlada se bo o tem morala opredeliti, sestali se bomo s slovensko manjšino, nato pa bomo videli, v katero smer bomo zapeljali vse skupaj," je dejal Erjavec, ki obsoja načrtovane spremembe.

"Osebno menim, da bi bilo treba dati močno sporočilo sosednji Avstriji. Doslej nismo favorizirali notifikacije ADP, ker je Avstrija neformalno priznavala vse pravice slovenske manjšine in prav tako Slovenijo kot pravno naslednico te pogodbe. Vendar glede na razvoj dogodkov, kako se obravnava slovenske podjetnike v Avstriji, kako se izvajajo nenavadno ostri ukrepi nadzora na slovensko-avstrijski meji in dogajanje na Koroškem, osebno menim, da bi morali severni sosedi poslati močno sporočilo," je poudaril zunanji minister.

Erjavec je zaradi zapleta izrazil tudi presenečenje, saj da je v zadnjem obdobju vzpostavil odlično sodelovanje s koroškim glavarjem Petrom Kaiserjem. Ta mu je pred letom dni omenjal, da v novi ustavi nameravajo definirati status slovenske manjšine v pozitivnem smislu.

Židan se je z zamejci že sestal
V SD-ju pa so osnutek nove ustave označili kot "velik odstop avstrijske deželne politike od dosedanjih sklenjenih dogovorov in praks", predlog pa je tudi po njihovem mnenju tudi v nasprotju z ADP-jem, ki "v svojem 7. členu jasno daje ustavno pravico slovenski narodnostni manjšini na avstrijskem Koroškem do uporabe svojega jezika".

Ob tem so dodali, da od celotne slovenske politike in vseh državnih institucij v Sloveniji pričakujejo, da bodo skupaj naredili vse, da takšen predlog deželne ustave ne bo sprejet.

Če bi bila nova ustava le sprejeta, potem SD "na tako grobo kršitev pravic slovenske narodnostne manjšine v Avstriji" namerava opozoriti svoje partnerje v EU-ju in vsa pristojna telesa Sveta Evrope, "saj menimo, da gre za zelo nevaren vzorec, ki v Evropski uniji ne sme imeti posluha", so sklenili.

Na ločeni novinarski konferenci pa je predsednik SD-ja in podpredsednik vlade Dejan Židan zatem pojasnil, da se usklajujejo z manjšinskimi organizacijami in da se je danes o težavi pogovarjal tudi s predsednikom Narodnega sveta koroških organizacij Valentinom Inzkom. Slednji ga je prosil za enotno podporo vseh slovenskih političnih strank pri njihovih stališčih v procesu spreminjanja koroške ustave. Koroški Slovenci namreč želijo, da se kot drugi deželni jezik razglasi tudi slovenščina.

Kot Brglez je tudi Židan pozval, naj vprašanje koroške deželne ustave ne postane notranjepolitično vprašanje v Sloveniji.

Hainz bi notificiral ADP
Poslanec DeSUS-a Primož Hainz pa Brglezu predlaga, naj na naslednji seji kolegija predsednika DZ-ja "preučijo način in začnejo postopek za notifikacijo Avstrijske državne pogodbe". S tem bi po njegovih besedah med drugim uresničili 5. člen ADP-ja, ki določa mejo med Avstrijo in Slovenijo. "Postali bi zakoniti zaščitnik slovenske manjšine v Avstriji, kar določa 7. člen pogodbe. Prav tako bi popravili napako Demosove vlade, ki ni opravila te naloge," je zapisal.

Odzvali so se tudi v NSi-ju. Predsednica in podpredsednik stranke, Ljudmila Novak in Jožef Horvat, sta izrazila zaskrbljenost in opozorila na diskriminacijo slovenske manjšine. "Kaže, da se vračamo v grozljive Haiderjeve čase," je dejal Horvat in dodal, da so zahtevali sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko in komisije za zamejce. Tudi Novakova je opozorila, da si mora vlada močno prizadevati in stopiti v stik z avstrijsko zvezno vlado in od nje zahtevati zaščito slovenske narodnostne skupnosti na Koroškem.

Evropska poslanka iz vrst SDS-a Patricija Šulin je osnutek nove koroške deželne ustave prav tako označila kot absolutno nesprejemljiv in v izrazitem nasprotju s sedmim členom ADP-ja. "Podpiram prizadevanja Narodnega sveta koroških Slovencev, ki zahteva ali umik nemščine iz formulacije ali pa dodatek slovenščine kot drugega deželnega jezika v mešanih občinah," je zapisala v sporočilu za javnost. Obenem je slovensko vlado pozvala, naj naredi vse, kar lahko, za umik spornega osnutka deželne ustave.

Po mnenju Čuša vlada zataijla
Oglasili so se tudi v Zavezništvu socialno-liberalnih demokratov, kjer menijo, da Avstrija ne izpolnjuje obveznosti, ki jih določa ADP. Menijo, da je nesprejemljivo, da se ukvarjamo s priznanjem, ki smo si ga Slovenci skozi zgodovino že priborili.

Nepovezani poslanec Andrej Čuš je zaplet ocenil kot "velik opomin slovenski vladi zaradi prepozne reakcije". "Slovenski odločevalci so ponovno zatajili pri svoji skrbi za svoje ljudi, tudi tiste, ki živijo izven državnih meja," je bil kritičen. Izrazil je še pričakovanje, "da bo Avstrija začela spoštovati mednarodne pogodbe in bilateralne dogovore, da bi bila slovenska manjšina zgolj deležna tistega, kar ji pripada po vseh pravnih dogovorih".

ZL je svoje stališče podal že včeraj.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
mc007
# 15.02.2017 ob 13:23
V strankah kritični do ukinjanja slovenščine.... Bolj me zanima, kaj KONKRETNO bodo naredili ? Poslali protestno noto ??
marcelinho90
# 15.02.2017 ob 13:30
A smo že poklicali avstrijskega ambasadorja na zagovor? Ali spet ne poznamo mehanizmov, ki jih država lahko uporabi, da izrazi nestrinjanje z dejanji druge države?
QUENDI
# 15.02.2017 ob 13:23
.... postopek za notifikacijo Avstrijske državne pogodbe....zadnji čas......
zeitgeist
# 15.02.2017 ob 13:46
Združena levica se je odzvala že včeraj, pa so jo novinarji pozabili omeniti:
Osnutek nove koroške ustave krši pravice slovenske manjšine!
Najnovejši osnutek nove koroške deželne ustave krši pravice slovenske manjšine in ukinja slovenščino kot uradni jezik. Čeprav Avstrijska državna pogodba (ADP) slovenski manjšini zagotavlja zaščito, je v predlogu kot edini uradni deželni jezik Koroške določena nemščina. Takšno dejanje je v grobem nasprotju s sedmim členom Avstrijske državne pogodbe, ki zagotavlja jezikovno enakopravnost slovenske in hrvaške manjšine v Avstriji.

Nepriznavanje slovenščine za enega od (uradnih) deželnih jezikov je bilo od nekdaj poglavitna ovira za normalno življenje slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Predlagani zapis bi na najvišji simbolni ravni uzakonil diskriminacijo na narodnostni in jezikovni osnovi. To je nedopustno samo po sebi, poleg tega pa bi lahko imelo nepredvidljive pravne in praktične posledice za življenje manjšine in njenih pripadnikov.

Pred deželno vlado v Celovcu bo danes potekal protest z naslovom “Koroška je dvojezična”. S katerim želijo organizatorji in organizatorke sporočiti, da je čas, da se slovenska manjšina vrne na cesto in pokaže, da se bo borila za svojo enakopravnost in enakovrednost.

Pri tem jih v Združeni levici podpiramo in pozivamo vlado, da se glasu slovenske manjšine nemudoma priključi. Odločno je potrebno nasprotovati vsakršni diskriminaciji, kjerkoli, kadarkoli.

Dr. Matej T. Vatovec: ”Sprejetje takšne ustave bi uveljavilo diskriminacijo na najvišji možni ravni in stopnjevanje zatiranja slovenske manjšine na Koroškem, ki se je v 50 letih zmanjšala za 30 tisoč.”Predlog Združene levice: slovensko manjšino lahko zaščitimo z notifikacijo ADP-ja

Glede na dosedanje (ne)delovanje slovenskih vlade pri vprašanju zaščite manjšin od pravic LGBT oseb do romske skupnosti, smo se v Združeni levici ponovno odločili prevzeti iniciativo in poiskali rešitev.

Le notifikacija ADP in aktivna zunanja politika lahko prineseta izboljšanje položaja slovenske manjšine. Primer koroške ustave je le zadnji dokaz, da vodilne politične sile v Avstriji in na Koroškem ne spoštujejo določb ADP.

V naslednjih dneh bomo v Združeni levici vložili predlog Akta o notifikaciji nasledstva ADP-ja, ki bi ustrezno zaščitil slovensko manjšino. S predlogom smo že seznanili druge poslanske skupine in jih povabili k sopodpisu.

Dr. Matej T. Vatovec: “Potrebno se je upreti politiki “tu se govori samo nemško”, ki je postala uradna doktrina Avstrije, in zaščititi slovensko manjšino. Potrebno se je upreti tudi vsakršni diskriminaciji - kadarkoli, kjerkoli.”
LasitusXVI
# 15.02.2017 ob 13:34
Čudno. Na strani domoljubnega medija Nova24TV še kar ni nobene novice o tem.
KimJanJanša
# 15.02.2017 ob 13:32
a bo zdaj erjavec grozil avstrijskim turistom?
pašeresje
# 15.02.2017 ob 13:43
bodo namesto slovenščine uvedli arabščino?
LasitusXVI
# 15.02.2017 ob 14:25
@ el CARTEL # 15.02.2017 ob 13:53

načeloma manjšine so eno,
ampak te pa ne razumem.

najprej bi radi bili avstrijci (referendum), nato bi bili radi slovenci ampak želijo avstrijsko plačo.
če pridejo nazaj v slovenijo, bodo lahko slovensko govorili cele dneve.


Tam živijo že stoletja, zakaj bi prišli nazaj (?) sem? Če so se na referendumu pred skoraj 100 leti odločili, da želijo živeti v Avstriji, ne v Jugoslaviji, se s tem še niso odpovedali svojemu jeziku. Ravnanje koroških oblasti je kršitev ADP!
mihael1
# 15.02.2017 ob 13:37
Edino uradna zahteva po nasledstvu drzavne pogodbe bo dolgorocno pomagala. Slovenija mora biti zascitnica svoje manjsine v Avstriji, kdo drug pa bo?
Istocasno pa prosim za protest slovenske politike in zahteva po odpravi Hitlerjevega teksta!
pašeresje
# 15.02.2017 ob 13:51
EnBralec
Leta 1918 je večina v Celju, Mariboru in na Ptuju govorila nemško, po tem pa so Nemce načrtno izganjali iz slovenskega področja, tisti, ki so ostali, pa so se morali poslovenčiti.
Smo Slovenci kaj boljši kot Avstrijci?


Smo. Celotno območje Avstrije je nekoč govorilo Slovensko, potem pa so nas kolonizirali...
lahko se kaj naučimo iz tega, ob zadnjih poskusih kolonizacije, zdaj z druge smeri (kontinentov)
tomo098
# 15.02.2017 ob 14:39
"...najprej bi radi bili avstrijci (referendum), nato bi bili radi slovenci ampak želijo avstrijsko plačo.
če pridejo nazaj v slovenijo, bodo lahko slovensko govorili cele dneve...."

Če je človek neveden ali neumen, se mu oprosti. Če se dela takega, pa precej težje. Kam nazaj naj pridejo? Tam so bili preden so dojčerji prignali svoje krave in preden so tvoji predniki preplavali kako reko. Tudi ko so dojčerji se naselili in prikradli do korita, so dolgo v srednji vek kot dvorni uradni jezik še vedno obdržali slovenščino, ker je to dajalo Koroški poseben položaj in status napram drugim. Koroške ni brez slovenščine. In, če so vaše glavice zameglile in zmedle nacionalistične blodnje in akrobacije iz 19. stoletja, so avstrijce zameglile v smeri grabljenja in iskanja svojih koristi, kar je egoizem, ki ga človek še nekako razume, vas, ki delite te in take poglede, pa v smer nastavljanja zadnje luknje. Pri čemer se človek mora prej ali slej vprašati po vzrokih za ta izbor. Nekdo je pač bolj dec in mu je ljubša neka poza, nekdo pa...
RobiK3a
# 15.02.2017 ob 15:08
Nekaj malo komentarjev?
Ob vsaki novici o Piranskem zalivu ali teranu komentarji iz nacionalističnih gobcev kar bruhajo.
Kje so sedaj dežurni domoljubi, ki se napihujejo ob vsakem sporu s Hrvaško?
Kjes o borci za teran?
Aja, saj res, tukaj gre za Avstrijo, ki je v zavesti slovenskih nacionalistov le - država gospodarjev.
Naši dežurni spletni nacionalisti si pa gospodarja ne upajo ujeziti.
Ne, oni se šopirijo le proti šibkejšim, recimo beguncem, azilantom, homoseksualcem, Hrvatom, Romom, Srbom...
Strahopetne nacionalistične riti.
pašeresje
# 15.02.2017 ob 14:44
EnBralec

Leta 1918 je večina v Celju, Mariboru in na Ptuju govorila nemško, po tem pa so Nemce načrtno izganjali iz slovenskega področja, tisti, ki so ostali, pa so se morali poslovenčiti.
Smo Slovenci kaj boljši kot Avstrijci?

To seveda ni res, na Tirolskem se ni nikoli govorilo slovensko, na avstrijsko in slovensko področje pa so se priseljevali tudi nemško govoreči prebivalci od zgodnjega srednjega veka naprej.


Vprašanje je bilo ali smo kaj boljši od Avstrijcev/Nemcev.

Nemška aristokracija nas je načrtno kolonizirala! Morda veš izraz Drang nach Osten?!
Če je bila večina trenutnega ozemlja Avstrije in Slovenije slovensko govorečega, zdaj pa je le Slovenija slovensko govoreča ne vem kako se lahko sprenevedaš.

Torej po izgubi 3/4 ozemlja, če mi vzamemo nazaj 1/10 smo pa "enako slabi" kot nemci? Po tvoje Slovenci ne bi smeli NAZAJ vzeti Štajerske?

Naj Slovenijo razdamo komurkoli pride in ima večjo vojaško moč ali nataliteto in se umaknemo kam, izumremo?
Ja vem, to je zadnje čase zelo popularno...


Konec koncev so pred Karantanci na področju Slovenije in Avstrije živeli Kelti in romanizirano prebivalstvo pa še kdo, pa smo jih Slovani pregnali.


Ne vem kje imaš dokaze, da smo prejšnje prebivalce pregnali, od kje pa nam kajkavsko narečje, kateri slovanski narod ima toliko romanskih primesi kot naš? Malo poglej genetsko sliko Slovencev v povprečju imamo 50% podobnosti z našimi vzhodnoslovanskimi brati, ostalo so pa južnoevropske (romanske), keltske, nemške itd primesi...
severnik
# 15.02.2017 ob 14:09
bla bla bla....Avstrijci bodo še naprej vodili to igro in na koncu bo tako, kot se bodo oni odločili. Mogoče jim bomo še lipicance podelili.
LasitusXVI
# 15.02.2017 ob 14:21
Pri takih dogodkih se pokaže razlika med domoljubom in populistom. Nova24TV, ki svoje naslove dnevno opremlja z oznakami "Neverjetno", "Škandal brez primere", "Bizarno" itd. še vedno ni našla časa, da omeni to eklatantno kršitev ADP. Če se ne motim, so pa pred kratkim veselo podpirali svobodnjaškega predsedniškega kandidata. Tako to je, kadar sodelujejo desni populisti. Še tisti levičarski čudaki iz ZL so se tokrat bolj primerno odzvali.
bori
# 15.02.2017 ob 20:51
enix, # 15.02.2017 ob 20:00
če se že moram učit tuji jezik raje nemški kot ruski in se rade volje danes priključim Avstriji...
Ni važno kateri jezik govoriš, važno je da na svetu preživiš človeka dostojno in kulturno življenje...

Domoljubje pravo.. najpravičnejšim, resnicoljubnim, državotvornim, ponosnim, najboljšim Slovencem nasploh, se kolca, da brkotu ni uspelo
Kako pričakovati kulturno in dostojno življenje od drugih? Ga bo kdo domov prinesel..?
"ČLOVEK BO VEČ DAL ZA SVOJE UDOBJE KOT ZA SVOJE PRAVICE."Napoleon
..sam še druga kitica Zdravljice manjka v ustavi.. alipa avstrijska, nemšk.. še bolje.. potem bom konserve in mercedesa imel.. sosedu naj pa krava crkne.. ja, pa z zastavico mahati.. kakšno s križi.. in polnimi usti domoljubja.
veza
# 15.02.2017 ob 19:59
Torej, naša vlada ali stranke ali politiki ali civilna družba lahko imajo svoje mnenje o tem, in prav je, da smo glasni, a formalno ne moremo ničesar narediti, lahko samo vložimo tožbo na ESČP!
Drugo pa je, kaj bodo naredili Slovenski Korošci, lahko zahtevajo presojo ustavnega sodišča, lahko bodo pa spet tiho, kot so bili takrat, ko se je Avstrija pogajala za vstop v EU, takrat bi morali uveljaviti svoje pravice iz 7. člena državne pogodbe!
In stalno bi morali ponavljati dejstvo, da je bila sedanja Avstrija obnovljena na podlagi borbe Korošcev proti nacizmu!
hexen
# 15.02.2017 ob 19:50
Nastasssja
# 15.02.2017 ob 19:29


Kaj bi šele bilo, če bi nazi zmagal.
Mikita
# 15.02.2017 ob 17:48
Ni gena za Slovenca. Genetsko smo kar podobni Avstrijcem. Vere smo več ali manj enake, protestanti in katoliki, pa malo muslimanov. Kar nas loči je kultura. Avstrijci to vedo. Ukineš uradni jezik, ta postane manj pomemben, pa generacij in ni več razlogov za manjšinske pravice., ali omembo manjšine sploh. Pri nas pa vlada pobebavljeno mnenje, da kultura ni pomembna. Seveda ni, ker mi se ne znamo it države, mi bi samo dnar... Avstrijc bolš plača...
garmond
# 15.02.2017 ob 15:25
Doma kot po tekočem traku prodajamo slovenska podjetja in blagovne znamke tujcem, samostojnost in neodvisnost smo kratkomalo prodali. Udinjamo se tujim gospodarjem, preko EU-ja in zveze NATO. Avstrijci vse to dobro vedo, in so si mislili, Slovenci še sami sebe ne spoštujejo v svoji matični državi, kaj šele svojo narodno manjšino. Pa so naredili, kar so naredili.
Jajaja
# 15.02.2017 ob 15:24
Dr kumrovec

Kakšna diplomatska nota neki.

Če Koroški parlament sprejme takšno ustavo to pomeni da je Eveopska družina brez vseh vrednot. Gre pač za družbo kjer velja sila močnejšega in to smo že videli.

Jutri boš v lokalih v Avstriji pač videl napise za Slovence oziroma pardon Vindišarje in pse vstop prepovedan.

Od tam do koncentracijakih taborišč pa je samo korak
LauraL
# 15.02.2017 ob 14:26
Napol zastonj jim prodajamo naša podjetja, kmetom jemljemo zemljo, da bodo lahko gradili tovarne, ki zelo onesnažujejo okolje, mimo svoje sicer zelo stroge okoljske in delovnopravne zakonodaje, niti zganemo se ne, ko sprejemajo zakonodajo, ki je več kot očitno namenjena izrinjanju slovenskih podjetij iz Avstrije, tako da ni čudno, da jim to daje veter v jadra. To kar se dogaja, je zgolj logična posledica naše politike, ki očitno pred Avstrijo otrpne od strahu.
zeitgeist
# 15.02.2017 ob 14:16
vojnaslo91:
Združena levica se je odzvala že včeraj, pa so jo novinarji pozabili omeniti:
------------------------------------
Niso... Novinarji so ZL omenili že včeraj.....

Da, ker se je včeraj edina oglasila. Če pa pišejo zbirni članek o odzivu vseh strank, pa je korektno, da se omeni vse.
feraltribune
# 15.02.2017 ob 14:00
Le enajst komentarjev?
Kje so sedaj dežurni domoljubi, ki se napihujejo ob vsakem sporu s Hrvaško?
Kje o borci za teran?
Aja, tukj gre za avstrijce, kinso v zavesti slovenskih vanabe nacionalistov le - narod gospodarjev.
Naši dežurni spletni nacionalisti si pa gospodarja ne upajo ujeziti.
Ne, oni se šopirijo le proti šibkejšim, recimo beguncem, azilantom, homoseksualcem, Hrvatom, Romom, Srbom...
Naše strahopetne nacionalistične riti si ne upajo izzivati gospodarjev.
GUESS
# 16.02.2017 ob 00:06
Najbolj me "boli", ko razni čistokrvni Nemci (Avstrijci) tipa Puschnigg, Konetschnigg, Truppe, Pustoslemschegg in podobno zatrjujejo, da se mora v Avstriji in seveda tudi na Koroškem govoriti "nur Deutsch".
DNK analiza bi pokazala, da so v južni polovici Avstrije praktično VSI prebivalci potomci slovenskih mater. Lahko se danes pišejo Haider, Schuster ali Muehler, a svoje slovenske korenine NE morejo zatajiti. In takšni so največji germani.
hexen
# 15.02.2017 ob 19:47
Kje so zdaj "domoljubi", ki so hoteli Slovenijo priključiti Avstriji?
anrom
# 15.02.2017 ob 14:59
Erjavec dobro jutro!
josh k.
# 15.02.2017 ob 14:04
Takoj bi morali poslat protestno noto in potem bi videli uradni odziv. Bolje prezgodaj "lomit škatle" kot kasneje jokat in prelagat odgovornost...
svatne
# 15.02.2017 ob 13:57
Najprej priznajmo, kar se je zgodilo 31.10.1918 v parlamentu Krajnske v Ljubljani** (in po pravilih in načelih internacionalnega prava še vedno traja), potem pa naprej.
**) Dne 31. 10 1918 so slovenski poslanci slovenskih dežel na podlagi Manifesta (16.10.1918) razglasili, da "vlada v Ljubljani prevzema vsa ustavna pooblastila v vseh slovenskih deželah".
Tega veljavnega sklepa, ki učinkuje sam po sebi, nikoli nihče ni odpravil. Modri "Slovenci" pa gledajo stran (glave tiščijo v pesek), računajoč, da bo DEJSTVO izginilo, če ga ne bodo opazili.
Kaj si sosedje mislijo o tako državno zavednih primerkih, ni treba ugibati.
vojnaslo91
# 15.02.2017 ob 13:50
Stranke družno kritične do ukinjanja slovenščine na Koroškem
---------------------------------
Dobro... vsaj to...
NoriPlanet
# 15.02.2017 ob 17:58
Ruska manjšina v Ukrajini se je uprla ravno zaradi podobnih zadev, ki jih sedaj uveljavlja Avstrija.
Navadvip
# 15.02.2017 ob 17:50
Horde germanske! Fuj!
Siouxie
# 15.02.2017 ob 16:51
To je sramota za Avstrijo in velika tragedija za slovensko manjšino tam.

Ampak ali je Nemščina v Sloveniji uradni jezik, tako kot Madžarščina in Italijanščina?

Leta 1918 je večina v Celju, Mariboru in na Ptuju govorila nemško, po tem pa so Nemce načrtno izganjali iz slovenskega področja, tisti, ki so ostali, pa so se morali poslovenčiti.
Smo Slovenci kaj boljši kot Avstrijci?


Verjetno razumeš, zakaj je večina po 1. svetovni vojni odšla v Avstrijo in Nemčijo. SHS. In zakaj so jih izgnali po 2. svetovni vojni. Pravih Nemcev je bilo v teh mestih malo, dobro, so bili jezikovni otoki, a so ti izginili do 19. stoletja, ker je prišlo do mešanja z lokalnim prebivalstvom. Večinoma so nemško govorili nemčurji, tj. Slovenci, ki so se za namene napredovanja odrekli svojim koreninam. Da pa govoriš o manjšini, je potrebnega več kot pa to, da nekdo govori nemško oziroma katerikoli drug jezik.
seeblue123
# 15.02.2017 ob 16:18
@EnBralec...
To je sramota za Avstrijo in velika tragedija za slovensko manjšino tam.

Ampak ali je Nemščina v Sloveniji uradni jezik, tako kot Madžarščina in Italijanščina?

Leta 1918 je večina v Celju, Mariboru in na Ptuju govorila nemško, po tem pa so Nemce načrtno izganjali iz slovenskega področja, tisti, ki so ostali, pa so se morali poslovenčiti.
Smo Slovenci kaj boljši kot Avstrijci?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Očitno zgodovina ni tvoja najmočnejša plat... Ali pa - za hlapce rojen, za hlapce vzgojen...
Nikolaj
# 15.02.2017 ob 15:18
Slovensko se je nekoč govorilo vse do Velikega Kleka, a se je vsakih 10 let narodnostna meja
pomikala pomikala bolj in bolj proti jugu, kar je ugotavljal že France Prešeren.
Dejanski
# 15.02.2017 ob 15:02
@vojnaslo91-Rusi so isti kot fašisti....namesto da bi bili poitalijančeni.... bi bili poruščeni.....
Moji geni so slovanski-za tebe ne vem! Raje Rus kot Italijan...
Zjesenic
# 15.02.2017 ob 15:01
Takoj je potrebno ratificirati državno pogodbo in potem pritiskati !
samy joe
# 15.02.2017 ob 14:09
Avstrijcem ni jasno, da nismo mi tisti, ki se ga morajo bati. Po vsem takem jim privoščim čim več ilegalcev. In to tistih...., da ne bom zbrisan.
veza
# 15.02.2017 ob 22:15
enix
# 15.02.2017 ob 21:11

tudi Zagreb je bil enkrat v posesti grofov Celjskih in Ljubljana je bila glavno mesto Ilirskih provinc, ki so segale vse do Dubrovnika, skupaj z njim, zgodovina je relativna znanost!
heavyd
# 15.02.2017 ob 18:22
Mislim, da je to jasni znak, da mora Slovenija postat država naslednica/podpisnica ADP. TUdi če sedaj Avstrijcem ne uspe, jim pa lahko uspe čez 10, 30, al pa 150 let, zato je treba uredit, da smo država naslednica/podpisnica ADP !!! Če se to ne bo zgodilo, bo to pomenilo samo to, da so "evropski kolegi" ponovno prelisičili slovenske politike in da smo Slovenci za našo vlado zadnje kljuse.
Hanibal
# 15.02.2017 ob 18:09
Jezera čista, jezera vilinska,
Dom tisočih sanj in tisočih muk,
Ne bo vas več skrunila roka tatinska,
Odsekana padla bo drugim v poduk.

Padel bo tujec predrzni nemčarski,
On, ki pozabil je na svoj rod,
Odnese nazaj ga naj veter bavarski,
Da dalje med Švabi bo delal si pot.

In ta zemlja ostala bo večno,
Le zemlja slovenska, neizbrisana moč,
Beseda bo naša odmevala srečno
Tu v Korotanu, ko preženemo noč.
Jajaja
# 15.02.2017 ob 15:25
Takšnega Nacističnega zakona enostavno ne smemo dovoliti tudi za ceno izstopa iz EU
Nikolaj
# 15.02.2017 ob 15:22
Če bi bila Slovenija vojaško tako močna kot Rusija, bi bili dvojezični napisi vse do Dunaja.
Jocipros
# 15.02.2017 ob 14:30
Se ni čuditi, saj slovenski politiki ne sežejo dlje kot do žice, s katero je bila Ljubljana okupirana, še v Sloveniji, kaj šele kam dlje (občudujte posnetek Pahorja, ki visi na ograji! - to je vsa zunanja politika).. Po drugi strani je pa res, da se koroški politiki bolj ukvarjajo s problemi v Bosni kot pa na Koroškem...
bori
# 15.02.2017 ob 21:02
samogledam
@enix...bos zbrisan ce ne bos sosedov zmerjal .

Nikogar ni potrebno zmerjati. Ne sosedov, ne tistih na drugem koncu sveta, take ali drugačne rase, z burko ali brez, črne ali bele. Nikogar. Katerikoli jezik naj govori, je bogat ali reven, velik ali majhen, pomemben ali ne.

Prav bi bilo pa kaznovati tiste, ki spore netijo krivijo pa le dejanja. Ker prve svetovne vojne ni zakuhal Gavrilo Princip.
jbzt
# 15.02.2017 ob 17:38
Smešno,ko ima največ za povedati na to temo Ljudmila Novak iz NSi...bivša ministrica za Slovence po svetu...
Tole sedaj je samo izkupiček tudi njenega (ne)dela...
LasitusXVI
# 15.02.2017 ob 17:30
@ Tomažek

Tvoje predvidevanje je v celoti napačno. Mene boš bolj težko obkladal z jugonostalgikom. Sicer pa to ni ravno argument, se ti ne zdi? Ampak bolje najbrž ne gre.
CarlosNorris
# 15.02.2017 ob 17:04
Najbolj hlapčevski in strahopetni komentarji so tisti ki v to vpeljujejo neke Arabce pa imigrante iz Afrike pa kdo ve kaj: daš klečeplaznemu Slovencu nekoga pod sabo v hierarhiji pa bo ponižno pojedel karkoli od Avstrijca/Nemca/itd., in še bolj s ponosom udrihal po tistim po sabo ''ja ja, moj šef bo zadovoljen''.
Siouxie
# 15.02.2017 ob 16:57
@EnBralec: Pojdite na pokopališča na Štajerskem in na Primorskem, pa na pokopališča na avstrijskem Koroškem in Štajerskem pa boste videli da so bila ta območja narodnostno mešana.

Očitno jih nisi obiskal niti ti, ker govoriš bedastoče. Če ti priimek nekdo potujči in ga "spremeni" v nemškega/italijanskega, bo zavraga še vedno slovenski, ker ne uide, ne v sestavi, ne po zvoku. Po celotni avstrijski Koroški imaš Pleschiwtschnigge pa Strutze pa tako dalje, pa mi noben ne bo rekel, da je to dokaz narodnostne mešanosti, zgolj poskus potujčevanja (iz katerkoli strani že, je v tem primeru vseeno).
felipesko
# 15.02.2017 ob 15:13
EnBralec
Leta 1918 je večina v Celju, Mariboru in na Ptuju govorila nemško, po tem pa so Nemce načrtno izganjali iz slovenskega področja, tisti, ki so ostali, pa so se morali poslovenčiti.
Smo Slovenci kaj boljši kot Avstrijci?


Bravo mojster.....Slovenija ni samo okoli Ptuja....Uradni jezik je bil nemščina in to že od Trubarja naprej.....Lastniki vsega,kar vidiš so bili Nemci-Avstrijci....Do zloma Avstroogrske (1918) je bilo tako,fevdalna zemlja,fevdalno nasledstvo......vsi ki so želeli kam prismrdeti,so morali govoriti nemško....,kot v Jugi...komunist.....
Večina je imela premoženje povsod in zlahka so zapustili "vikendice",ki so jih imeli pri nas....
Čistko je naredil Hitler z znanimi potezami.....
Drugače pa je propad monarhije pomenil tudi referendum o Koroški......
Preberite si malo......nekaj resnice je že prišlo na dan.....Zavajajoča in lažna propaganda,prirejanje volilnih okrajev,saj je sicer bilo 80% koroških Slovencev proti temu,da se priključijo Avstriji....
Zakaj pa mislite,da Nemec jodlarja smislit ne more.....Zato,ker so tako fajn?Ker so "istih" korenin?
Enkrat v zgodovini so se zajeb....li z tem avstrijskim malarjem in nikoli več.....
Vsaka čast Maistru in takratnim borcem in kasneje partizanom,vse ostalo so bečki konjušari in nemški hlapci....
Kazalo