Rdečo nit bo predstavljala razprava o partnerstvu vizij. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Rdečo nit bo predstavljala razprava o partnerstvu vizij. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Pred že 10. blejskim forumom po vrsti bo tako 35 mladih diplomatov, akademikov, podjetnikov, nevladnikov in članov civilne družbe razpravljalo o inovativnem podjetniškem okolju, gospodarski klimi, prijazni do razvoja, ter o varnosti in nadzoru na medmrežju.

Za povezovalno rdečo nit bo na forumu mladih poskrbela razprava o partnerstvu vizij, zaupanju in povezovanju, kar bo tudi v ospredju samega Strateškega foruma Bled (BSF). "Brez zaupanja ni partnerstev, ki rojevajo vizije za prihodnost," je dejala Simona Leskovar, programska direktorica Young BSF, kot se dogodek uradno imenuje.

Veliko večino udeležencev bodo predstavljali mladi z vsega sveta, ki bodo sploh prvič v Sloveniji. Prihajajo pa iz Afganistana, Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Brazilije, Črne gore, Finske, Italije, Irana, Kolumbije, Mehike, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Rusije, Slovenije, Srbije, Španije, Švice, Velike Britanije in ZDA.

Young BSF se bo končal v ponedeljek dopoldne, torej prvi dan začetka uradnega BSF-ja, z razpravo naslovljeno "Gradimo prihodnost". Na razpravi bosta sodelovala tudi nekdanji predsednik Danilo Türk in borec za človekove pravice Tomo Križnar.

Med udeleženci bodo tudi predsednik univerze EMUNI Abdelhamid El-Zoheiry, olimpijec Miro Cerar, predsednica IEDC Poslovne šole Bled Danica Purg in Katarina Kresal, nekdanja notranja ministrica in ustanoviteljica Evropskega centra za reševanje sporov.