Elka Strojan pravi, da družina še ne pozna možnih stalnih lokacij, ki so po njenih besedah že določene. Foto: RTV  SLO
Elka Strojan pravi, da družina še ne pozna možnih stalnih lokacij, ki so po njenih besedah že določene. Foto: RTV SLO
Strojanovi dokončno zapuščajo Ambrus, saj bodo tamkajšnjo parcelo zamenjali za neko drugo, za zdaj še neznano lokacijo. Foto: RTV SLO
Strojanovi podpisali sporazum za nov dom

Pravni zastopnik Strojanovih Aleksander Čeferin je povedal, da so v dogovoru določeni tudi roki za menjavo parcel in dokončno preselitev družine. Ta naj bi menjalno pogodbo podpisala najpozneje do 6. 7., na novo lokacijo, ki je pristojni za zdaj ne želijo razkriti, pa naj bi se Strojanovi preselili do oktobra.

Nov dom blizu Ceste v Gorice?
Po poročanju TV Slovenija naj bi Strojanovi dobili zemljišče, ki so si ga sami izbrali že aprila in naj bi bilo najverjetneje nekje ob ljubljanski Cesti v Gorice. Medtem pa je Elka Strojan za MMC povedala, da družina še ne ve, katera lokacija se jim obeta.

Današnji dogovor sta poleg Čeferina podpisala predsednik vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti in okolijski minister Janez Podobnik ter direktor vladnega urada za narodnosti Stane Baluh. Pri dogovoru je po besedah Čeferina sodeloval še vodja enega izmed vladnih uradov, kar naj bi bilo povezano z lastništvom. Lokacija, namenjena Strojanovim, je namreč v lasti države, in sicer enega izmed njenih konkretnih delov.

Do oktobra bo treba zgraditi prebivalne objekte


Na novem zemljišču sicer še ni prebivalnih objektov, zato bo treba le te še zgraditi. Baluh upa, da bodo tu na pomoč priskočile dobrodelne organizacije, kakršni sta Rdeči križ in Karitas, s katerimi naj bi o tem že tekla beseda.

Kot pravi Baluh, bo treba pozneje celovito urediti še druga vprašanja, povezana s prebivanjem Strojanovih v novem okolju. Mednje zagotovo sodita šolanje otrok in zaposlitev. Na vprašanje, ali so se pogovorili z okoliškimi prebivalci, pa direktor urada za narodnosti odgovarja, da se za zdaj še niso, da pa to imajo v načrtu.

Janković je za Roje
Ljubljanski župan Zoran Janković ni želel komentirati dogovora med pravnim zastopnikom romske družine in državo. Je pa izrazil veselje, da so v Ljubljani kot edini slovenski občini glede na pretekle zaplete našli rešitev za romsko družino. Med drugim je dejal še, da bi vladi svetoval, da Strojanovim dodeli stanovanjsko pravico v Rojah. Ravno Roje se mu namreč zdijo zelo primerne tako zaradi prebivanjskih razmer kot tudi zato, ker otroci lahko tam obiskujejo šolo.

Strojanovi podpisali sporazum za nov dom