Zmeda v povezavi z ukrepi prihodnjega leta je velika, se pritožujejo v sindikatih javnega sektorja. Foto: BoBo
Zmeda v povezavi z ukrepi prihodnjega leta je velika, se pritožujejo v sindikatih javnega sektorja. Foto: BoBo
Virant
Vlada predvideva petodstotno znižanje mase plač za javne uslužbence v letu 2015. Foto: BoBo

Najbrž bo uvodoma treba malo umiriti strasti, a mislim, da jih bomo.

Virant o nacionalnem reformnem programu

Obe strani sta se na tokratnih pogajanjih "praktično dogovorili" za takšno dikcijo zakona, "da se preveč izplačane plače vračajo skladno s pravili obligacijskega prava o neupravičeni obogatitvi", je po koncu sestanka razkril notranji minister Gregor Virant.

V praksi to pomeni čakanje, kako se bodo o tožbah za vračilo preveč izplačanih plač javnim uslužbencem izrekla sodišča. V vseh upravičenih primerih bodo šli v tožbe in počakali na sodno prakso, predvsem tisto na vrhovnem sodišču.

Zadnji vladni predlog predvideva vračilo plač največ za obdobje desetih mesev in v znesku največ dveh osnovnih plač, a tako očitno ne bo.

Pogajanja o vračilu pa je zasenčila tema predvidenega petodstotnega znižanja mase plač v letu 2015, kot to določa nacionalni reformni program. Virant je vladna izhodišča na to temo predstavil sindikatom. Ti niso bili najbolj zadovoljni.

Štrukelj: Na cesto do 10.000 ljudi
"Zmeda je precej velika," je ugotavljal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Na podlagi ministrov izjav namreč sklepa, da bo znižanje v celoti šlo na račun znižanja števila zaposlenih, kar pomeni od 8.000 do 10.000 zaposlenih manj.

Štrukelj pričakuje, da se bo besedilo nacionalnega reformnega programa še spremenilo. Če se ne bo, bo vlada ravnala kot vlada Janeza Janše, je zatrdil Štrukelj.

A ob tem Štrukelj ugotavlja tudi, da so programi, ki gredo v Bruselj, "ena vrsta maše in rituala, za katerega nismo čisto prepričani, kje in kako šteje". Zanje bo to sicer zelo pomemben signal, odločilno pa bo, kaj bo vlada predlagala na pogajanjih, ki naj bi sledila takoj, ko se bodo sklenila usklajevanja o vračilu preveč izplačanih plač.

"Najbrž bo uvodoma treba malo umiriti strasti, a mislim, da jih bomo," je ob prihodu na pogajanja dejal minister Virant.

Pojasnil je, da predvideno petodstotno znižanje mase za plače predstavlja dodatno dvoodstotno znižanje ob že predvidenem v sprejetem proračunu. "To je vladno izhodišče, o katerem se bomo pogovarjali v naslednjih tednih in mesecih," je dejal.



Najbrž bo uvodoma treba malo umiriti strasti, a mislim, da jih bomo.

Virant o nacionalnem reformnem programu