Slovenija

Poudarki

  • V ŠOS pričakujejo, da bodo potrebnih 5.000 podpisov zbrali do konca maja.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 19 glasov Ocenite to novico!
Aleksandar Spremo
Predsednik študentske organizacije Aleksandar Spremo poudarja, da so pri pripravi zakona v ospredje postavili socialno najšibkejše študente. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Dodaj v

Študentska organizacija zbira podpise za odpravo varčevalnih ukrepov

Vladi očitajo, da jim ni pripravljena prisluhniti
4. maj 2017 ob 17:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je v državni zbor vložila pobudo za predlog zakona, s katerim želijo odpraviti "nekatere sistemske pomanjkljivosti in varčevalne ukrepe".

Predlagani zakon posega v zakone, ki urejajo položaj študentov, pri čemer so, po besedah predsednika študentske organizacije Aleksandra Sprema, pozornost namenili socialno najšibkejšim študentom. V ŠOS-u se ob tem sklicujejo na ukinjanje varčevalnih ukrepov na drugih področjih, medtem ko vlada zanje, tako ŠOS, nima posluha.

V ŠOS-u si želijo vrniti višino posebne osebne olajšave, do katere so upravičeni dijaki in študenti ob opravljanju študentskega dela, na raven pred spremembo zakona leta 2012. Na področju zdravstvenega zavarovanja predlagajo, da se pravica do zavarovanja veže na status dijaka oziroma študenta in ne na starost 26 let.

Več subvencij za hrano, štipendije za tuje državljane ...
Na področju subvencioniranja študentske prehrane želijo študentom omogočiti subvencioniranje obroka do 22. ure ter tudi v poletnih mesecih. Hkrati predlagajo dvig višine subvencije. S posegom v zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev želijo omogočiti prejemanje državne štipendije tudi drugim državljanom, ki bivajo v Sloveniji, in ne samo državljanom Slovenije.

Urediti želijo tudi problematiko študentov s posebnimi potrebami in posebnim statusom. S predlogom bi ministrstvu naložili pripravo posebnega pravilnika, s katerim bi uredili definicije, način pridobitve statusa ter pravice, ki izhajajo iz njega. Cilj predloga je tudi podaljšanje trajanja statusa študenta po diplomiranju na drugi bolonjski stopnji do izteka študijskega leta.

Predstavniki ŠOS-a so pobudo vložili pri predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu, ki mora sedaj določiti 60-dnevni rok za zbiranje podpisov 5.000 volivk in volivcev. Spremo pričakuje, da bodo podpise zbrali do konca maja.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Hudournik
# 04.05.2017 ob 20:22
Ker mladi nismo dovolj vestni volilci, vladajoči brez slabe vesti "pozabijo" na nas.
Eorc
# 04.05.2017 ob 22:32
Mladi so tudi ljudje in je prav da se na njih prihodnost gradi! Vedno več bo potrebno izobraženega kadra/strokovnjakov, ki bodo vodili in vzdržali naše gospodarstvo... Sicer se ne strinjam z vsemi točkami predloga zakona... upam pa da bodo s temi spremembami vsaj malo boljši kot predhodniki xD
Hudournik
# 05.05.2017 ob 15:24
Kingestone, tole o dolgotrajnem študiju je pa malo iz trte zvito. Kako lahko študent po sedanjem študijskem sistemu dolgo študira, nevem. Študent ima na voljo za pridobitev diplome 3+1 leto, kar pomeni: ali lahko 1x ponavlja ali pa lahko 1 leto koristi absolventski staž. Če se prvo leto spremisli in ugotovi, da mu fakulteta ne ustreza mu ostanejo zgloj še tri leta v katerih mora redno napraviti celoten drug študijski program. Na fakultetah z širokim spektrom znanja, je modro poiskati študentsko delo v svoji stroki in vsaj v nečem postati boljši od svojih vrstnikov, ker ti le to omogoča dobro delovno mesto po zaključenem študiju. Na fakulteti za strojništvo je kar nekaj zlatih maturantov, prvo stopnjo zaključilo v štirih letih in ne v treh, pa mi lahko vrjameš na besedo, da niso zabušantje.

Število neplačljivih izpitnih rokov se iz leta v leto manjša, študentom pa predstavljajo, roki, ki jih je potrebno plačati veliko finančno breme (tudi po 180€ na rok). Če si imel vsaj malo stika s kakšnim resnim faksom veš, da je pri nakaterih izpitih enostavno toliko materije, da se vsega pač ni mogoče naučiti. Lahko pa ima profesor slab dan in nihče ne naredi izpita. Hitro brezplačen študij postane prekleto drag. Doplačilo pri subvencioniarni prehrani je v zadnjih 4 letih poskočilo praktično za 100%. Če imajo starši svojim otrokom možnost v nedogled financirati neresnost, so zaradi mene lahko neresni, na račun države pa enostavno ne moreš biti neresen saj, 4 leta hitro minejo, potem pa je potrebno za vse imeti €.

Kako lepo je študentom dokazujejo tudi številke o vpisu na univerze, ki vztrajno pada. Saj ne rečem, da ni lepo biti študent, ampak v prvi vrsti je študij delo. Z bolonjskim sistemom precej tempirano.
miki_miska
# 05.05.2017 ob 07:15
@aktivist

Bravo. Res vsebinski komentar. Ne mine tema kjer se ne obregamo ob leve ali desne itd...vau neki šos pa je res jedro korupcije v tej državi z milijardami v žepu.

Najbrž v času študija ne potrebuješ dodatnega centa ker dobiš dovolj štipendije ter starši niso med revnimi. Zavarovan si se vedno po mami...do sedaj pa se res nisi rabil prevec obremenjevat z vsebino.

Verjemi da se cez nekaj let še boš. Če ne drugega ko boš sam starš in podobno.
Ronster
# 04.05.2017 ob 19:09
Odlično!! Zadnji čas, da se tudi študentom kaj vrne...
Spol moški
# 04.05.2017 ob 23:08
Bravo! Še več bi morali zahtevati!
miki_miska
# 04.05.2017 ob 19:28
Morda določeni ukrepi niso pravilno nastavljeni ali pa trenutno niso potrebni, se pa strinjam da se podrocja glede mladih uredijo. Če se ureja za vse, pa večina pozablja da z ureditvijo področja mladih urejamo tudi področja njihovih staršev in starih staršev.
maiiap
# 04.05.2017 ob 19:07
Dobri predlogi! Upajmo, da se kaj spremeni...
dayout
# 05.05.2017 ob 08:27
Eni ste res smešni. Poglejte kaj so pripravili raje. Bravo ŠOS, podpiram. Vsem deležnikom se postopoma vrača stvari, mladim se konstantno jemlje. In lahko vam je pametovat tisti, ki so vas službe pred xy leti čakale, danes je drugačna zgodba, ne pravim, da je nemogoče dobit službo, vseno so pa to drugi časi! In dejansko, ko študenti nekaj zahtevajo, se polovica spravlja na njih češ kaj pa še hočete?! Dajte razumet, da je vlaganje v mlade največja naložba, ki jo lahko država naredi!!! In študenti so bili zmeraj gonilo v družbi. In prav je da zahtevajo navedene stvari! Ampak itak, raje si Erjavce izvolite, sej bodo penzionisti poskrbeli za mlade! Bravo!!!
aktivist
# 04.05.2017 ob 22:49
Štipendije tujim študentom? Tole je samomorilski socializem, čeprav imam naklonjenost do socializma.
Robin Lood
# 04.05.2017 ob 21:52
Predlagam ukinitev študentskih organizacij, kot takih (odprava financiranja takih paradržavnih institucij s strani države in študentskega dela). Ta denar namenite študentom, ki bi radi študirali, pa zaradi nepravičnega sistema ne morejo. Ugodnosti in statusi po 26. letu? Če do takrat ne doštudiraš, si lahko vmes že zgradiš karijero s katero plačuješ študij. Na bruhanje mi pa gre, ko lastne interese skrivajo za skuoinami, ki so porinjeni na rob (revni, invalidi). To je državna problematika!
Robin Lood
# 04.05.2017 ob 21:53
Pa še enkrat in še stokrat, če bo potrebno: zaprite to valilnico maminih sinčkov in wnb tajkunčkov.
ZETAC
# 05.05.2017 ob 07:28
S posegom v zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev želijo omogočiti prejemanje državne štipendije tudi drugim državljanom, ki bivajo v Sloveniji, in ne samo državljanom Slovenije
Tem se pa res malo blede, sicer pa takšnih privilegijev, kot jih imajo študentje pri nas, nimajo nikjer v Evropi.
aktivist
# 04.05.2017 ob 23:00
ŠOS je ena privilegirana druščina lenih in večnih študentov. Večina se jih po študiju še naprej zaposli pri ŠOS-u. Kot študent podiplomskega študija popolnoma nasprotujem njihovim nebulozam. Naj naredijo raje štipendijski sklad za najboljše študente in zmanjšajo število zaposlenih in število svojih žurk. Pa naj inšpekcija še preveri koliko denarja je bilo odtujenega na račun davkoplačevalcev v vseh študentskih organizacijah po Sloveniji. Zanimivo bo videti te obraze čez nekaj let v politiki.
aktivist
# 04.05.2017 ob 22:52
@Robin Lood

Popolnoma podpiram! Podpora naj gre boljšim študentom ne pa spodbujat nedelo. Seveda naj se zagotovi tudi tistim iz nižjega sloja, ampak dokler študira ne pa zabušava.
Cymbaline
# 04.05.2017 ob 19:08
Ne vem če je komu boljše v življenju kot pa slovenskim študentom. Vsak tuj študent, ki je prišel na izmenjavo je bil navdušen nad ugodnostmi, ki jih nudi Slovenija. In seveda, vseeno se je treba ubogega naredit in jamrat, kako jim gre slabo. Imajo ne samo prst, ampak kar celo roko, imeli pa bi še več. Upam, da jih ne bodo upoštevali.
kingestone
# 05.05.2017 ob 14:22
predlogi očitno niso namenjeni drugemu kot podpirat dolgotrajni študij in neresnost.
kingestone
# 05.05.2017 ob 14:20
leglo bodočih skorumpiranih politikov.
kar tako naprej
nikoli
# 04.05.2017 ob 20:01
Predlagamo uvrstitev študentske organizacije med navadne klube.
Kazalo