Po poročanju POP TV-ja so kriminalisti pri Francu Zlatku Dreuu leta 2013 iskali dokaze o poslu z delnicami velenjskega premogovnika. Foto: BoBo
Po poročanju POP TV-ja so kriminalisti pri Francu Zlatku Dreuu leta 2013 iskali dokaze o poslu z delnicami velenjskega premogovnika. Foto: BoBo
Uroš Slokar
Med podatki panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca se je znašel tudi slovenski košarkarski reprezentant Uroš Slokar. Foto: BoBo

Po poročanju POP TV-ja so kriminalisti pri Francu Zlatku Dreuu leta 2013 iskali dokaze o poslu z delnicami velenjskega premogovnika. Dreu in njegov sin Alexander Dreu naj bi poleg Šrota v Luksemburgu in na Britanskih Deviških otokih zastopala tudi družbe borznega posrednika Bogdana Pušnika.

Glavna luksemburška družba pri teh poslih z delnicami je bila Peria, njen ekonomski upravičenec pa naj bi bil Šrot. Peria se je preimenovala iz družbe Jobelux, skupščini pa naj bi predsedoval prav Dreu.

Iz dokumentov, ki jih je pridobil POP TV, naj bi bilo razvidno, da je Peria začela trgovati z delnicami v Sloveniji novembra 2006. Najprej je začela kupovati delnice Pivovarne Laško, ves čas pa naj bi sodelovala pri preprodaji delnic s Šrotovimi družbami, vpletenimi v prevzem pivovarne. Štiri leta pozneje naj bi Peria kupovala tudi delnice velenjskega Premogovnika.

Družbo so pozneje likvidirali, delnice pa naj bi prenesli na družbo Ulster z Britanskih Deviških otokov, ki jo zastopa sin konzula Alexander Dreu. Nekatere terjatve naj bi odstopili tudi luksemburški družbi Falkade, ki jo prav tako zastopa Dreu.

31 hišnih preiskav
NPU je 20. novembra 2013 več kot osem ur na HSE-ju preiskoval sum kaznivih dejanj zlorabe položaja pri prodaji delnic Premogovnika Velenje. Med preiskavo so pridržali pet ljudi, neuradno tudi Boška Šrota in Andrijano Starina Kosem.

125 uslužbencev Nacionalnega preiskovalnega urada je od jutra opravljalo hišne preiskave na 31 krajih v Ljubljani, Celju, Mariboru in Novi Gorici. Pridržali so pet ljudi, neuradno so bili med njimi dva izmed vodilnih mož Holdinga Slovenske elektrarne, Boško Šrot, Andrijana Starina Kosem in Bogdan Pušnik.

Kriminalisti preiskujejo poskus preprodaje delnic Iskre Avtoelektrike podjetju v Luksemburgu, s katerim naj bi bil povezan poznejši HSE-jev nakup delnic Premogovnika Velenje v korist nekaterih njegovih malih delničarjev ter v škodo skupine HSE.

V panamskih dokumentih tudi Uroš Slokar
Med podatki panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonsece se je znašel tudi slovenski košarkarski reprezentant Uroš Slokar, poroča delo.si.

Pri njem so preverjali, ali je slovenskim finančnim oziroma davčnim oblastem prijavil fundacijo, podjetje in bančni račun (vsi odprti v davčnih oazah) ter še en račun v Švici.

Slokar se je zavil v molk, že deseti dan pa ga išče tudi Košarkarska zveza Slovenije in dodaja, da je reprezentant najprej v davčni oazi Panama ustanovil sklad, katerega vsa sredstva postanejo tri leta po tem, ko se stečejo v sklad, nedostopna za morebitne upnike ustanovitelja.

Sklad je nato v drugi davčni oazi ustanovil še podjetje, to pa je v tretji davčni oazi odprlo še bančni račun. Na njega naj bi se po napovedih stekla Slokarjeva sredstva iz ene ameriške banke in drugi njegovi prihodki.

Slokar sicer igra košarko v tujini vse od leta 2003, z izjemo sezone 2009-2010, ko je nosil dres ljubljanske Olimpije.