Male delničarje Premogovnika Velenje bodo zaradi insolventnosti družbe na prihodnji skupščini iztisnili. Foto: BoBo
Male delničarje Premogovnika Velenje bodo zaradi insolventnosti družbe na prihodnji skupščini iztisnili. Foto: BoBo
NPU z ovadbami v Premogovniku Velenje

Novembra 2013 so kriminalisti potrkali na vrata 31 naslovov zaradi suma zlorabe položaja pri poskusu preprodaje delnic manjšinskih lastnikov. Po poročanju Dnevnika naj bi šlo tudi za akterje pri zatonu laškega imperija in odvetnike malih delničarjev, ki pa kakršnokoli vlogo pri mešetarjenju z delnicami malih delničarjev zavračajo.Med ovadenimi naj bi bili Boško Šrot, Andrijana Starina Kosem, Marko Zidanšek, Bogdan Pušnik in Alja Markovič Čas.

S preprodajo svežnja 13 odstotkov delnic Premogovnika Velenje HSE-ju naj bi Šrot poskušal veliko zaslužiti. Andrijana Starina Kosem in Alja Čas Markovič pa naj bi skušali pritisniti na vodilne HSE-ja, da bi posel stekel. Obe odločno zanikata takšno početje.

Nihče ni vedel ničesar, vse po zakonu
Da so s Pušnikom imeli pogodbo o posredovanju pri prodaji delnic premogovnika, toda iskali izključno tuje vlagatelje, je pojasnil Starina Kosmova. "Jaz ne vem, ali so ali niso, ampak če bi mi vedeli, da so to Šrotove delnice, ne bi nikoli podpisali tega v posredovanju pri prodaji," je zatrdila.

Odvetnica dela malih delničarjev Alja Čas Markovič je dejala le: "O ovadbi ničesar ne vem. V zgodbi sem omenjena zgolj v zvezi z opravljanjem svojega dela." Ustavno sodišče je sicer že pred časom preiskovalnim organom prepovedalo nadaljnjo uporabo gradiv, zaseženih pri odvetnikih malih delničarjev.

Takratni prvi nadzornik HSE-ja Zidanšek pa: "Najbrž sem sedel na napačnem sestanku. Sem že takrat v vlogi nadzornika povedal, da nisem storil nič nezakonitega, in isto lahko povem tudi danes."

Male delničarje Premogovnika Velenje tako in tako na skorajšnji skupščini čaka iztisnitev. Premogovnik Velenje je namreč pred kratkim razglasil insolventnost. Na skupščini ga bo reševal največji lastnik, HSE.

NPU z ovadbami v Premogovniku Velenje