Materam in otrokom v Sloveniji nista omogočeni učinkoviti socialna in ekonomska zaščita, ugotavlja odbor. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Materam in otrokom v Sloveniji nista omogočeni učinkoviti socialna in ekonomska zaščita, ugotavlja odbor. Foto: freedigitalphotos.net

Nasilje nad otroki, vključno s telesnim kaznovanjem, pomeni veliko zlorabo njihovih človekovih pravic, ugotavlja odbor. Otrokom mora zato biti zagotovljena ustrezna zakonska zaščita, so opozorili. Poleg tega ugotavljajo, da v Sloveniji ureditev zaščite mater in otrok ni v skladu z Evropsko socialno listino, po kateri imajo matere in otroci pravico do učinkovite socialne in ekonomske zaščite.

Nevladna Zveza za zaščito vseh otrok Approach s sedežem v Veliki Britaniji je namreč že februarja 2013 vložila pritožbo zoper sedem držav članic Sveta Evrope, in sicer poleg Slovenije še zoper Belgijo, Ciper, Češko, Francijo, Irsko in Italijo. Presodila je namreč, da v teh državah ni jasne in učinkovite prepovedi vseh vrst telesnega kaznovanja otrok tako v družini kot šoli in drugih okoljih.

Slovenija je želela zakonsko prepovedati telesno kaznovanje otrok z družinskim zakonikom. Vendar je bil ta marca 2012 zavrnjen na referendumu. Na pristojnem ministrstvu so že večkrat napovedali, da bodo vprašanje ustrezno rešili z novo zakonodajo o družini.