Mlade v državi pestijo številne težave, a se še nobena vlada ni resno lotila njihovega reševanja. Foto: BoBo
Mlade v državi pestijo številne težave, a se še nobena vlada ni resno lotila njihovega reševanja. Foto: BoBo

Po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar so se danes na svetu za mladino tudi dogovorili, da se bodo srečali najmanj štirikrat na leto, po potrebi pa še večkrat oz. kadar bo tretjina članov izrazila to željo. Poudarila je, da si na njenem ministrstvu želijo izboljšati odzivnost drugih ministrstev in jih spodbuditi k dejavnostim na področju mladih.


Svet bo imel tudi dve delovni telesi, in sicer eno za operativni program za financiranje mladinskega sektorja v naslednjih letih ter eno za izvedbo tega programa. Pri tem bo vladna in mladinska stran v obe telesi imenovala po štiri predstavnike. Danes so tako že obravnavali resolucijo o razvoju mladinskega sektorja in mladinske politike, pri čemer so odprli nekatera vprašanja in jih naslovili na konkretne inštitucije.

"Zavezali smo se tudi, da bomo do 31. marca dopolnjeni operativni program izvedbe ukrepov na področju mladih v letošnjem letu posredovali v sprejem vladi," je še pojasnila ministrica.

Počasen odziv vlade
Predstavnik nacionalnih mladinskih organizacij Tin Kampl pa je po seji dejal, da si je želel, da bi jo sklicali že prej, nanjo pa so povabili tudi premierja Mira Cerarja, s čimer bi ta pokazal politično veljavnost tega organa.

"Mladi si želimo, da smo prioriteta te vlade, da se rešujejo odprta vprašanja na področju mladih, kot so zaposlovanje, stanovanjska problematika in beleženje neformalnih znanj in kompetenc, in še bi lahko našteval," je poudaril.

Prav tako so na seji ugotovili, da so različni sektorji ministrstva pomanjkljivo usklajeni, kar izvira iz tega, da so ukrepi neusklajeni. Mladi si po njegovih besedah želijo, da se v prihodnje to reši in da bo to tudi ena izmed točk dnevnega reda na seji vlade.

Še pred prvo sejo sveta je sicer iz njega izstopil Žiga Vavpotič, ki je bil v svet imenovan kot predstavnik drugih nevladnih organizacij, ki delujejo na področju mladine. Ob tem je opozoril, da se je svet sestal šele po 150 dneh vlade, kar naj bi kazalo na to, da mladi niso prednostna naloga te vlade.