Svetlik podpira pozive, da se stvari znotraj univerze začnejo razčiščevati. Foto: BoBo
Svetlik podpira pozive, da se stvari znotraj univerze začnejo razčiščevati. Foto: BoBo
false
Pozivi k odhodu Mramorja se vrstijo. Foto: BoBo

V sporočilu je Svetlik zapisal, da tudi njega skrbi, da se je v preteklosti na ljubljanski univerzi vzpostavilo "nekaj zakonsko vprašljivih in etično spornih praks". Zato so med drugim pripravili pravilnike, začeli preverjati vse sume plagiatorstva in akademske nepoštenosti ter pripravili načrt za enotno informatizacijo kadrovskega in poslovnega sistema, je povedal.

V zvezi z dodatki za stalno pripravljenost, ki so ga nezakonito izplačevale nekatere fakultete, je pojasnil, da so poleg napovedanega vračanja denarja sprožili pobudo za spremembo kolektivne pogodbe, "ki je po interpretaciji upravne inšpekcije podlaga za sprejetje pravilnika o stalni pripravljenosti". Pravilnik bodo sprejeli, da bi zaščitili položaj delavcev, ki so do dodatka za stalno pripravljenost upravičeni, je zapisal.

Še vedno ne nameravajo ukrepati proti odgovornim
Vodstvo Univerze ob tem podpira poziv zaposlenih, da univerzitetna skupnost pospeši razpravo o spornih ravnanjih. "Želimo si čimprejšnjega sprejetja ustrezne ureditve, saj ugotavljamo, da sta tako problematika avtorskih honorarjev kot izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost v veliki meri posledica nejasnih oziroma nezadovoljivo izdelanih univerzitetnih pravil za omenjena področja," je pojasnil Svetlik.

Ali bo Univerza ukrepala zoper odgovorne za nepravilnosti? "Ne nameravamo ne obtoževati in ne ukrepati proti osebam, za katere ni dokazano, da so nezakonito ravnale," je sklenil rektor.

Na univerzah v Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici so ob tem zatrdili, da omenjenega dodatka ne izplačujejo.

Ogorčen odziv javnosti
Zaposleni na ljubljanski univerzi pa v teh dneh podpisujejo izjavo, v kateri izražajo zaskrbljenost nad nepravilnostmi, ki se pojavljajo na ljubljanski univerzi oziroma posameznih njenih fakultetah, in odgovorne pozivajo k odstopu. Pod izjavo se je do torka podpisalo že več kot 100 profesorjev, asistentov in drugih zaposlenih na ljubljanski in mariborski univerzi.

Na nepravilnosti na ljubljanski univerzi so se danes odzvale tudi nekatere organizacije in sindikati. V mladinski organizaciji Iskra so Svetlika, ministra za finance Dušana Mramorja ter ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič, ki sta bila med prejemniki omenjenega dodatka, pozvali k odstopu.

Zdravstveni sindikat Fides pričakuje, da bodo prejemniki dodatka tega vrnili, vsi odgovorni za njegova izplačevanja pa odstopili. Tudi v Sindikatu državnih organov Slovenije pričakujejo, da bodo vsi prejemniki nezakonitega dodatka tega v celoti vrnili. Pojasnila Mramorja in Makovec Brenčičeve glede izplačevanja dodatek pa so označili kot žaljiva "do delavk in delavcev zasebnega in javnega sektorja, ki so v petih letih privarčevali 1,5 milijarde evrov na področju plač in drugih prejemkov".