Univerza v Ljubljani zaposluje več kot 5.600 visokošolskih učiteljev, raziskovalcev, asistentov ter strokovnih in administrativnih sodelavcev. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Univerza v Ljubljani zaposluje več kot 5.600 visokošolskih učiteljev, raziskovalcev, asistentov ter strokovnih in administrativnih sodelavcev. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Izjavo je podpisalo okoli 90 profesorjev, asistentov in drugih zaposlenih na ljubljanski univerzi, pridružilo pa se jim je tudi okoli 15 kolegov z mariborske univerze. Vsi skupaj izražajo zaskrbljenost zaradi dejanj nekaterih vodilnih posameznikov in posameznic na ljubljanski univerzi, s katerimi krnijo njeno integriteto in ugled. Kot pišejo, jih še posebej skrbi, da vodstvo univerze pojavov, ki so moralno-etično skrajno sporni ali neskladni z zakonsko ureditvijo, ne razrešuje pravočasno in na primeren način.

Pozivi k odstopom
Vodilne, ki so neposredno vpleteni v nepravilnosti, pozivajo, naj odstopijo in omogočijo, da se proces razčiščevanja začne. "Opravičevanje nezakonitih izplačil dodatkov, podpora psevdoznanstvenih projektov, zlorabe položaja vodilnih in vodstvenih funkcij, opuščanje dolžnega ravnanja, nespoštovanje konkurenčne prepovedi in plagiatorstvo je le nekaj nedavnih najodmevnejših primerov, ki mečejo slabo luč na vse zaposlene, torej tudi na tiste, ki ravnajo skladno s temeljnimi akademskimi vrednotami in delujejo družbeno odgovorno," so zapisali.

Zato zahtevajo, naj celotna univerzitetna skupnost nemudoma začne notranjo razpravo in iskanje razlogov ter konkretne odgovornosti za sporna dejanja. Vodilne, ki so neposredno vpleteni ali so opustili dolžna dejanja, pa pozivajo, naj s svojim odstopom omogočijo, da se proces razčiščevanja sploh začne.

Univerzo v Ljubljani so sicer v zadnjem letu prizadele številne afere, kot so neakademska poštenost, izplačevanje visokih avtorskih in podjemnih honorarjev ter nezakonito izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost.