Minister za delo, družino in socialne zadeve je vandalizem na študentskih protestih obsodil. Foto: MMC RTV SLO
Minister za delo, družino in socialne zadeve je vandalizem na študentskih protestih obsodil. Foto: MMC RTV SLO
Pavel Gantar, Danilo Türk in Borut Pahor
Trije predsedniki so tudi skupno ostro obsodli sredino dogajanje pred državnim zborom. Foto: DZ

Ni dovolj, da se vsi zgražamo nad tem, kar je mladina naredila. Vsi, ki so odgovorni za to, se bodo morali malo zamisliti, da se v teh časih na tak način organizira take prireditve.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič

To je žalostno in vodstvo ŠOS-a bi moralo, če se že gre to, vedeti, kako temu biti kos.

Minister za okolje Roko Žarnić v komentarju na nerede pred parlamentom
Protesti pred DZ-jem
Minister za promet Patrick Vlačič je povedal, da se mu zdi, da se to dogaja (nemiri na protestih, op. p.) v državi, kjer ni dialoga, "Slovenija pa ni država, kjer ni dialoga". Foto: EPA
Državni zbor
Gantar je opozoril, da je bil poskus fizičnega napada na parlament tudi simbolni napad na simbolno institucijo demokracije v Sloveniji. Foto: Ana Mavsar

Nikoli še ni prišlo do takega nasilja, saj so se do zdaj vsi organizatorji zavedali, da vsako nasilje odvrača pozornost od zahtev, in ker je policija ravnala bolj profesionalno – ne ostreje, ampak pametneje.

Janez Janša
Politika obsodila dejanja demonstrantov

Premier je po pogovoru s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem in predsednikom države Danilom Türkom v skupni izjavi pojasnil, da je ministru Svetliku dal navodilo, naj se čim prej sestane s predstavniki študentske in dijaške organizacije. Dali jim bodo priložnost za nove predloge, če ne bodo zakona predali v nadaljnjo obravnavo. "Reformna politika je danes dobila nov zagon. Mi gremo z reformami naprej," je bil odločen Pahor.

Že dopoldne pa je minister Svetlik o nadaljevanju pogajanj po sredinih študentskih protestih, ki so ušli z vajeti, dejal, da ni več razloga, da se čaka na konstruktivne predloge, če jih v kratkem ne bo.

TÜRK SE JE ZAHVALIL GORŠKU IN VREČARJU
Predsednik države je sprejel generalnega direktorja slovenske policije Janka Gorška in direktorja Policijske uprave Ljubljana Stanislava Vrečarja ter se jima zahvalil za kakovostno in preudarno delo, ki so ga policisti včeraj opravili pred državnim zborom. Po predsednikovem mnenju so izgredi brez večjih poškodb med udeleženci in policisti minili prav po zaslugi profesionalnega dela policistov. Članom posebne enote, udeležene na protestih, se bo predsednik ob prvi priložnosti tudi osebno zahvalil.

Türk: Preveč je bilo hujskanja
Obenem je Pahor še poudaril, da so demostracije sprejemljiva oblika izražanja nestrinjanja, tisto, kar ni sprejemljivo, je nasilje. Njegovim besedam se je pridružil Türk, ki je dejal, da je skupna želja vseh treh predsednikov eno pravilo: "Dialog da, nasilje ne". Kritičen je bil tudi do pozivov na ceste, ki smo jih slišali pred nekaj meseci, saj meni, da je bilo preveč hujskanja in pozivov k zaostrovanju. Je pa pohvalne besede našel za policiste, ki da so svoje delo opravili dobro in strokovno.

Po njegovih besedah bi se morali nad takimi praksami, kot so se včeraj pokazale pred državnim zborom, zamisliti, Gantar pa je dodal, da je bil poskus fizičnega napada na parlament tudi simbolni napad na simbolno institucijo demokracije v Sloveniji. "Prav to je tista institucija, ki brani temelje pravne države, kjer lahko vsi, tudi študenti, povedo svojo voljo." In vse to dogajanje še posebej obsoja, ker je bilo vodeno z namenom zagotavljanja interesov t.i. študentskih tajkunov.

Svetlik: Žalostno in obsojanja vredno
Sredino dogajanje, ki se je končalo z "napadom" na zgradbo parlamenta, in škodo, ki jo še ocenjujejo, je Svetlik označil kot "žalostno in obsojanja vredno". Ponovil je, da vlada, vedno ko se sreča ali s predstavniki Študentske organizacije Slovenije ali z mediji, poziva k predlogom, pa jih ne dobi.

Nerede pred državnim zborom obsojajo tudi drugi ministri. Stavba DZ-ja je kulturna dediščina in je bila nedavno obnovljena, je dejala ministrica za kulturo Majda Širca. "Žal mi je, obsojam tovrstno nekulturno delovanje nad javnimi zgradbami, ne glede na to, ali so kulturna dediščina ali ne," je opozorila in dodala, da so študentje protestirali tudi v 70. letih, a takšnih dogodkov ni bilo. Dogodke je označila kot obsojanja vredno dejanje, za katerega je prav, da se zanj plača.

Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar nam je povedal, da si je rezultat včerajšnjega dogajanja na državnem zboru že ogledal in izrazil zgroženost.

Žbogar zgrožen tudi nad vodstvom ŠOS-a
Zgrožen je tudi nad vodstvom študentske organizacije, ki ne sprejema nobene odgovornosti. "Kar smo včeraj videli, nas vse lahko skrbi, da imajo študentje tako vodstvo in da ne prevzamejo popolnoma nobene odgovornosti, zato da je parlament razrušen," je bil jasen Žbogar, minister za okolje Roko Žarnić pa je dodal, da je vse skupaj žalostno, vodstvo ŠOS-a pa bi moralo, "če se že gre to", vedeti, kako biti temu kos.

Tudi prometni minster Patrick Vlačič je nad dogajanjem razočaran. V odgovoru na vprašanje, ali si je pročelje državnega zbora že ogledal, je odgovoril: "Da, in ni videti lepo." Tudi on je prepričan, da bi nekdo moral prevzeti odgovornost, "in to verjetno organizator". Zbranim novinarjem je povedal še, da se mu zdi, da se to dogaja državi, kjer ni dialoga, "Slovenija pa ni država, kjer ni dialoga", in dodal, da se "v tej državi" pogovarjamo. "Ni tako, da se ne pogovarjamo. Tako ravnanje pa se mi zdi v nasprotju s tem, kar je dialog," je sklenil.

"Ne moremo biti zadovoljni s tem, kar se dogaja"
Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič (pod njegov resor spadajo tudi dijaki) je bil nekoliko manj oster in je poudaril širše razumevanje dogajanja, čeprav tudi on obsoja nerede. Ob tem je razložil: "Ni dovolj, da se vsi zgražamo nad tem, kar je mladina naredila. Vsi, ki so odgovorni za to, se bodo morali malo zamisliti, da se v teh časih na tak način organizira take prireditve."

Po njegovem mnenju ne moremo biti zadovoljni s tem, kar se dogaja, "ampak je to mogoče razumeti kot napoved težkih časov, ki prihajajo". To, kar se je zgodilo, po njegovem mnenju kaže na napetosti, ki so že tu, in pojasnil, da on kot šolski minister na te zadeve gleda dolgoročno.

Na vprašanje MMC-ja, ali je morda to povod za ostrejše postopanje do dijaške organizacije, Lukšič odgovarja, da nikakor ne. Meni, da bodo morali kot vlada slovenski javnosti še bolj jasno predstaviti, da "prihaja neka doba velikih sprememb, tako za proračun kot za vsakega posameznika". je sklenil.

"Nekateri so se na demonstracije odzvali burneje, kot takrat, ko so na slovenske ulice zapeljali tanki jugoslovanske armade"
Predsednik SDS-a Janez Janša je prav tako obsodil sredino nasilje na študentskih demonstracijah in dodal, da je to najbolj škodilo organizatorjem študentskih protestov, saj se danes nihče ne pogovarja o njihovih zahtevah, vsi govorijo o pkodi na parlametu. Je pa po njegovem mnenju za dogajanje odgovorna tudi policija je odgovorna, ker nasilja ni pravočasno preprečila. Morala bi uporabiti pametnejše ukrepe, na primer ograjo postaviti vsaj 20 metorov stran od DZ-ja, je prepričan Janša. "Nikoli še ni prišlo do takega nasilja, saj so se do zdaj vsi organizatorji zavedali, da vsako nasilje odvrača pozornost od zahtev, in ker je policija ravnala bolj profesionalno – ne ostreje, ampak pametneje."

Opozoril je še, da je policija popolnoma blokirala Gregorčičevo ulico, kjer je stavba vlade, čeprav so bile demonstracije proti vladnemu predlogu zakona o malem delu. Tisti, ki je dal dovoljenje za demonstracije, je po Janševih besedah očitno želel vse obrniti pred parlament, čeprav parlament še sploh nima ničesar s spornimi spremembami. Pozval je tudi k razumnejšim ocenam dogajanja, saj so se nekateri na te demonstracije odzvali burneje kot takrat, ko so na slovenske ulice zapeljali tanki jugoslovanske armade.

Ni dovolj, da se vsi zgražamo nad tem, kar je mladina naredila. Vsi, ki so odgovorni za to, se bodo morali malo zamisliti, da se v teh časih na tak način organizira take prireditve.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič

To je žalostno in vodstvo ŠOS-a bi moralo, če se že gre to, vedeti, kako temu biti kos.

Minister za okolje Roko Žarnić v komentarju na nerede pred parlamentom

Nikoli še ni prišlo do takega nasilja, saj so se do zdaj vsi organizatorji zavedali, da vsako nasilje odvrača pozornost od zahtev, in ker je policija ravnala bolj profesionalno – ne ostreje, ampak pametneje.

Janez Janša
Politika obsodila dejanja demonstrantov