Miha Lampreht (levo) je radijsko hišo vodil že v preteklem mandatu. Foto: BoBo
Miha Lampreht (levo) je radijsko hišo vodil že v preteklem mandatu. Foto: BoBo
Lampreht je dobil ravno dovolj glasov za ponovno imenovanje. Foto: MMC RTV SLO

Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je za direktorja Radia Slovenija predlagal Miho Lamprehta, ki je radio vodil že do zdaj. Prejšnjemu Fillijevemu kandidatu, Andreju Šavku, odgovornemu uredniku Radia Koper, je predtem dvakrat spodletelo.

Filli je v razpravi poudaril, da je bila odločitev težka, saj je izbiral med dvema resnima kandidatoma, ki sta ponudila kakovostno vizijo dela.
Lampreht je med cilji prihodnjega razvoja radia izpostavil profilacijo programov, ki bo prinesla prepoznavne vsebinske razlike med njimi. Zavzel se je, da bi se Val 202 kot najbolj prepoznavna storitvena znamka Radia Slovenija v prihodnje bolj usmeril k mladim javnostim. Več pozornosti mladim naj bi namenil tudi program Ars.
Različno o Lamprehtovi kandidaturi
Odziv svetnikov na Lamprehtovo predstavitev je bil raznolik. Sašo Hribar je dejal, da kandidata zaradi njegovega dosedanjega dela v celoti podpira, predstavitev pa je označil za katastrofalno. Nekateri svetniki so pohvalili Lamprehtove izkušnje, poznavanje radijskega medija in pripravljenost priznati napake, zopet drugi - med njimi tudi Slavko Kmetič - so mu očitali nezadostne menedžerske sposobnosti.

Predsednik programskega sveta Mitja Štular je Lamprehta pozval, naj pojasni, kakšni so njegovi načrti na področju kadrovanja. Lampreht je odgovoril, da ni dobro prehitevati razpisov, ki bodo sledili in bodo pokazali, kakšna bo kadrovska ekipa v prihodnje.

Poročilo o realizaciji za nekatere preobsežno
Programski svet je na seji prisluhnil tudi poročilu vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS) o realizaciji programsko produkcijskega načrta za leto 2014. Direktorica televizije Ljerka Bizilj je pojasnila, da so načrt, gledano na splošno, uresničili. Da so načrt v celoti realizirali, pa je za radio dejal Lampreht.

Kar nekaj svetnikov je ocenilo, da je 250 strani dolgo poročilo preveč obsežno in zaradi tega tudi nepregledno. Po Štularjevih besedah je v poročilu veliko nepotrebnih podatkov, ki z ničimer ne prispevajo h kakovosti gradiva oz. k boljši informiranosti programskega sveta.

Ob drugi točki dnevnega reda bi se svetniki morali seznaniti tudi s pojasnili vodstva javnega zavoda o ravnanjih ob sodnih pregonih novinarjev RTV Slovenija, a jim te točke ni uspelo obravnavati. Povod za zahtevo je bil predvsem primer pregona in zaslišanja novinarja TV Slovenija, Erika Valenčiča, avtorja dokumentarnega filma Koalicija sovraštva.
Ker pa se je seja preveč zavlekla, se je programski svet odločil, da bo to in še nekatere druge točke z dnevnega reda obravnaval na nadaljevanju seje, ki bo čez teden dni.