Slovenija
Dekana Akadmeije za glasbo in AGRFT Andrej Grafenuauer in Miran Zupanič s dekanjo Fakultete za socialno delo Gabi Čačinovič Vogrinčič: zavarovati znanje kot javno dobrino! Foto: BoBo
       Grožnje z odpuščanji in prekerno delo na univerzi so nesprejemljivi, povezanost je pomembna.       
 Gabi Čačinovič Vogrinčič, Fakulteta za socialno delo
Študentki violine Akademije za glasbo vadita na "odprti sceni" Roške ceste, kjer že leta čakajo na nove prostore. Foto: BoBo
       Če je država uvedla petletni bolonjski študij, mora zagotoviti tudi denar zanj. Če pri nas jeseni tega denarja ne bo, jeseni ne moremo odpreti vrat. Ne bomo imeli nobenega pouka, ker ne moremo privoliti v to, da bi 60 študentov pustili brez pouka. Tukaj mora nastopiti solidarnost – ali vsi ali nihče.       
 Andrej Grafenauer, Akademija za glasbo
"Smo tik pred tem, da jeseni ustavimo pouk," opozarja dekan Akademije za glasbo Andrej Grafenauer. Foto: BoBo

Dodaj v

Svobodna univerza: Javni sektor ni izzval finančne nestabilnosti

Gabi Čačinovič Vogrinčič: Za nov svet je potreben čas
15. april 2013 ob 13:44
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zavarovati znanje kot javno dobrino in zavarovati univerzo pred korporativno logiko iskanja zgolj finančnih učinkov – je osnovno sporočilo več kot 120 dogodkov, ki so se začeli vrstiti v tednu Svobodne Univerze v Ljubljani (UL).

Uvedba šolnin za 2. stopnjo bolonjskega študija, ki jih Sloveniji predlaga OECD v svojem najnovejšem poročilu, pa po mnenju dekana AGRFT-ja Mirana Zupaniča ni prava pot. "Javni sektor ni povzročil pošasti, imenovane finančna nestabilnost, ki je z uvedbo šolnin zagotovo ne bomo odpravili," je dejal Zupanič na tiskovni konferenci na Roški 2 oziroma na odprtem prostoru, kjer naj bi umetniške akademije dobile svoja poslopja. AGRFT nanje čaka že 66 let. "Mi smo le izvajalci javne službe, država pa goji izjemno mačehovski odnos do nas, kar velja od časov, ko je bil minister še Gregor Golobič," je opozoril Zupanič.

Šolnine = beg možganov
Predsednik študentskega sveta UL-ja Gašper Skalar Rogič je izrazil bojazen, da bi uvedba šolnin v drugi bolonjski stopnji izzvala beg možganov iz Slovenije. "To je nesprejemljivo. Javno šolstvo je dobrina, ki jo moramo negovati, nesprejemljivo je, da jo podvrženo trgu in denarju," opozarja.

Zaskrbljeni tudi tuji študenti
Zaskrbljena je tudi poljska študentka saksofona, Weronika Partyka, ki obiskuje prvi letnik druge bolonjske stopnje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. "Čeprav nisem od tukaj, mi je jasno, da se akademija spopada s finančnimi težavami. Prekinitev študija bo zame problem, saj sem iz Poljske v Slovenijo prišla zaradi učitelja saksofona Matjaža Drevenška," je dejala za MMC.

Glasbena akademija jeseni zapira vrata?
Po besedah dekana Akademije za glasbo Andreja Grafenauerja je bil skrajni čas za akcije, ki jih organizira Gibanje za svobodno univerzo, saj njegova akademija utegne jeseni ostati z zaprtimi vrati. "Smo tik pred tem, da jeseni ustavimo pouk, leta nimamo ustreznih prostorov, na drugi stopnji pa je vsak pouk individualen," je našteval razloge Grafenauer.

Za drugačen svet je potreben čas
Dekanja fakultete za socialno delo Gabi Čačinovič Vogrinčič je pojasnila, da želijo s številnimi okroglimi mizami, javnimi predavanji in različnimi pobudami tako predavateljev kot študentov po eni strani artikulirati odgovore stroke na vprašanja časa, v katerem živimo, po drugi pa reflektirati univerzo samo. "Grožnje z odpuščanji in prekerno delo na univerzi so nesprejemljivi, povezanost je pomembna," je dejala in pozdravila, da so si predavatelji in študentje prvič vzeli čas in prostor za nov dialog z javnostjo. "Za drugačen svet je potreben čas, potrebujemo besede stroke in vključevanja," je sklenila Gabi Čačinovič Vogrinčič.

Performansi, predavanja, okrogle mize, spletna stran ...
S performansi študentov in profesorjev treh umetniških akademij ter fakultete za socialno delo se je tako začel protest proti finančnemu in kadrovskemu krčenju na UL-ju. Dekani so povabili vse študente, da se udeležijo različnih dogodkov in manifestacij. Ob koncu naj bi tudi oblikovali konkretnejše predloge, vse dejavnosti pa lahko spremljate tudi na spletni povezavi www.svobodnauniverza.si

Saša Banjanac Lubej
Prijavi napako
Komentarji
the law1
# 15.04.2013 ob 14:10
Svobodna univerza: Javni sektor ni izzval finančne nestabilnosti

Glede na to, kar je dopuščal DURS (seznam dolžnikov) in šalabajzerstvo pri izračunih dohodnine ne vem, če se bi ravno strinjal s takšno izjavo.

DURS je pa sigurno ogledalo delovanju celotnega javnega sektorja.
janko49
# 15.04.2013 ob 14:23
Odgovor je popolnoma jasen in preverljiv. V Sloveniji je javni sektor (znotraj država) največji generator oz. je izzval finančno krizo. Vsi veliki sistemi (bančni, pa tudi velik del realnega sektorje oz. sistema) so v neposrednem (preko lastništva) upravljanju akterjev javnega sektorja (politiki, visoki javni uslužbenci.). Hkrati pa je javni sektor v Sloveniji (ne po velikosti) predrag, kar se kaže v izjemno visokih davkih (predvsem na dohodek) in prispevkih (celo najvišji na svetu).
izzy
# 15.04.2013 ob 14:25
Ja, očitno bomo zdaj plačevali šolnine za bodoče brezposelne.
Afnogunc-de lux
# 15.04.2013 ob 17:22
Kako da ni javni sektor izzval krize?

Prav požrešneži med katerimi so tudi razni profesorji luftinžinirskih "znanosti" so pripeljali do tega, da požrejo nad 50% BDP-ja. Realni sektor, ki ustvarja dodano vrednost je preprosto preobremenjen. Da je pa dodana vrednost naših izdelkov s katerimi se polni proračun, tako nizka, je pa kriva predvsem zastarelost tako izdelkov, kot tudi same organizacije proivodnje.

No in tukaj se razgali vsa beda našega šolstva. Univerzitetni profesorji so prepričani, da z njihovih ustanov prihajajo najboljši kadri na svetu. Zakaj za hudiča pa se potem delajo proizvodi, ki so tako malo vredni. Ali je s diplomantii nekaj hudo narobe, ali pa dobri ne dobijo dela. To naj razčistijo samospoštovani učitelji in profesorji.

Dokler je bila Jugoslavija in s tem Slovenija članica socialističnega tabora smo z tem znanjem še nekako konkurenčni, ko pa smo na svetovnem trgu se je pa razkrila Potemkinova fasada našega izobraževanja.

O družboslovcih pa nima smisla izgubljati besed. Še najboljše za njih je, da poskusijo srečo v belem svetu, tako bodo vsaj prišli k pameti. Že nekaj mesecev v tujini jim bo bolj odprlo oči kot vsa leta silnega "študija" pri nas.
Ori
# 15.04.2013 ob 15:07
Najprej je potrebno vsaj za 80% zmanjšati sredstva za politčne stranke. Zamnjšati občine vsaj za polovico. Uvesti davke in realne cene v parlamentu. Ukiniti vse privilegije poslancev in vodilnih v javni upravi. Ukinitev nepotrebnih agencij. Vzemino kot primer leto 1995 in vsa nova delovna mesta od takrat naprej v javni upravi evalvirajmo in po potrebi ukinimo. Takojšna ukinitev vseh privilegijev in pokojninskih privilegijev. Nadzor pri dodeljevanju socialne pomoči in nadzor na terenu.
Rezeru je ogromno samo začeti je treba.
kaos
# 15.04.2013 ob 14:40
Oranžni

Samo govorite, kdo bo pa to naredu, vstajniki, ki so odšli v senco???
Oranžni
# 15.04.2013 ob 14:39
Se strinajm s el CARTELOM. Da se naš lastni davčni denar preneha vlagati v izobraževanje naših lastnih otrok je kriminal brez primere. In če se kdo ob tem še drzne dvigovati davke, pa je čas da se ga po rokah odnese ven iz parlamenta.
kaos
# 15.04.2013 ob 14:37
Študentom šolnine na 2. bolonjski stopnji, strankam pa več denarja???
Marconi
# 15.04.2013 ob 14:25
Pa itak krivda tukaj nima veze. Gorenjci pravijo "takle mamo" - kdo je kriv je že malo passe vprašanje.
Jezni Smrk
# 15.04.2013 ob 14:22
Sovražim šolnine.
bbs
# 16.04.2013 ob 11:53
HEJ ne vem!

boljje da gredo v tujino, kjer sposobni uspejo, pri nas pa imamo negativno selekcijo nesposobnih. samo poglej gornjo sliko pa ti bo jasno.
bondi
# 15.04.2013 ob 18:53
Sistem je popolnoma zgrešen in bi potreboval temeljito prenovo
1. Takoj uvedba šolnin za 70% programov.
2. Polovico univerz zapret, prfokse na zavod...Družboslovcev imamo na zavodu za naslednjih 20 let dovolj, zato ne rabimo dati niti enega davkoplačevalskega centa za te programe.
3. Naslednjih 10 let Izobraževat izključno toliko, kot rabi naše gospodarstvo oziroma imamo delovnih mest.
4. Sprejeti ukrepe, ki bi onemogočila beg možganov...t.j., da mora npr diplomant, ki jo popiha v tujino povrniti državi cca 50.000 eur, kolikor stane izobrazit enega zdravnika.
5. Izdelat natančno vizijo in strategijo, koliko in kateri kader bomo potrebovali in izobraževali...to, kar imamo zdaj je en zmazek in nobena vlada se tega problema ni resno lotila.
6. Vsem, ki pridejo skozi selekcijo in so sprejeti dati štipendije, omogočit bivanje in dostojen študij.
7,. Takoj ukinit Študentske servise.
nevem
# 15.04.2013 ob 15:14
V nam tako željeni Švici je delež mladih, ki nadaljujejo šolanje na univerzi -25 odstoten.
V naši tako spufani državi, je delež mladih, ki nadaljujejo šolanje na univerzi -75 odstoten.

Potem sodeč, bo že držalo, da je edina stvar, ki so jo napravili Švicarji... ura s kukavico.
Med tem pa je pri nas, že za peko burgerjev, baje potrebna... diploma iz ekonomije.

Narobe svet.
mikitr
# 15.04.2013 ob 14:52
Javni sektor ni izzval nestabilnosti! Je pa ta sektor podpora gospodarstvu in življenju v državi.Prvi se tako obširnega in nesposobnega ne more privoščiti,revežem pa je tudi vseeno ,če je tam pol lenuhov manj,ki so "visoko izobraženi",pa nizko sposobni oziroma niso pripravljeni svoje sposobnosti uporabiti v službi. Včasih si kmetija ,katera je zaradi suše,toče ali drugega razloga ni nič pridelala ni mogla privoščiti čete hlapcev (podpornikov,danes javni sektor ni hlapec)
kaos
# 15.04.2013 ob 14:47
Jaz vam želim da do plačljive 2. stopnje sploh ne pride, kajti to je razslojevanje družbe po znanju in denarju.
ReDBik
# 15.04.2013 ob 14:41
Uvedba šolnin za 2. letnik bolonjskega študija

2. letnik bolonjskega študija ? Najbrž ste mislili 2. stopnjo ?
el CARTEL
# 15.04.2013 ob 14:28
ni šanse, da bomo dovolili,d a se uvede šolnina za 2. bolonjsko stopnjo.. vsaj dokler se slovenski delodajalce ne naučijo, da je 6. stopnja po bolonji še vedno fax in da ni potrebno biti magister, da bi imel fakulteto

danes se z bolonjsko univerzitetno izobrazbo ne moreš prijaviti pri nobenem delodajlcu, ker za njih je univerzitetna izobrazba le magisterij po bolonji..

poleg tega pa ne bomo dovoli poseganja v javno šolstvo dokler PLAČUJEMO DAVKE.. ko pa me oprostijo davkov, pa imajo lahko "vitko državo".. sramota leve neoliberalne vlade in levega neoliberalnega finančnega ministra.. krizo naj rešuje mimo javnega šolstva in zdravstva..
MIRNČAN
# 15.04.2013 ob 13:54
Koncept so si zamislili ko je bil Turk minister. No tip ki je bil glavni pri tem je sedaj državni sekretar. Mislim da to pove vse o tem kakšen je bil namen te svobodne univerze.
gregorsu
# 16.04.2013 ob 08:40
ja dobro potem. potem pa naj živi od zaslužka, ki ga sami ustvarijo, če je spet gospodarski sekrtor kriv...

v JU imajo zagarantirano službo do peznzije, bog ne daj omenit odpuščanja. V JU se število zaposlenih v krizi samo povečuje. Minimalno znižanje plač, ki ga je uvedla janševa vlada, je iz njih naredilo skoraj svetnike in mučenike. Predlagam sindikatu, da se ostro uprejo tudi prerazporejanju iz pisarne v pisarno in nalaganje kakih dodatnih zadolžitev, ker je sprememba okolja stres za uradnike, ki so že itak preobremenjeni z delom..

Kaj pa če izenačimo % samo iskalcev zaposlitve, ne pa tudi dejansko brezposelnih, iz gospodarstva in iz JU? Potem bomo lahko začeli govorit, da JU deli usodo države in gospodarstva. Do takrat pa lahko naglas priznajo, da so njihove pridobljene pravice v tej krizi nelegitimne in naj se jim odpovejo. Če bi JU delovala odlično, bi lahko imeli napram gospodarstvu odlične plače, tako je pa kriza z učinkom teh ljudi. Katostrofa, ne pa kriza.

Če je bančni sektor, ali gospodarski kriv za krizo, ja kdo pa potem ni opravil SVOJE naloge in ga nadziral in reguliral, da do takega stanja ne bi prišlo?

A je policija, tožilstvo, sodišče... ukrepalo, da bi to preprečilo? NI.
A sta davčna uprava in carinska uprava izterjali dolgove? Nista.
A je oblast kaj naredila da bi izboljšala pogoje gospodarstvu? je bil vsaj en učinkovit ukrep sprejet in izveden, da bi se poostrila finančna disciplina? NI BIL!
a rabimo plačevat vsak dan za vojsko cca 1 mio eurov?? NE RABIMO

Šolniki so totalno nesposobni narediti kak pozitiven učni načrt. Če učencu ne gre matematika, ga silijo z njo in mu posvečajo dodatne ure, da bi dosegel stopnjo znanja sošolcev... to je URAVNILOVKA! Pametni učni sistemi delujejo na princiupu, da otroku pospešeno razvijajo sposobnosti, ki jih ima in se z njim več ukvarjajo na področju, kjer je nadarjen. Zato take učne sisteme, programe, plane, načrte, kot jih imamo v slo, si odgovorni NE zaslužijo vse privilegijev, s katerimi se kitijo. Zdaj pa smo z njihove strani deležni še groženj...

Si politične stranke zaslužijo dodatnih 300.000 eurov, ki so jih veselo izglasovali? Mislim, da vsi poznamo odgovor... to je pohlep ne pa potreba, še posebej ne v tej krizi...

Edino zdravstvu bi dal več, pa gasilcem, delno civilni zaščiti.

seveda potrebujemo javno upravo (razen vojske, seveda), vendar morajo napihnjeni svizci razumeti dejstvo, da so ONI tu zaradi NAS in ne mi zaradi njih, da smo veseli, ko se naši otroci zadolžujejo, da jim danes lahko plačujemo njihove privilegije.
bralecxx
# 15.04.2013 ob 19:41
Javni sektor ni izzval finančne nestabilnosti
Saj je tudi delavci npr. v Vegradu niso, pa nosijo njene posledice.
ponosenslovenc
# 15.04.2013 ob 16:59
nee. javni sektor pa res ne. v kopru smo mel tako bruko s primorsko univerzo in predragimi lestenci in stoli za dekanat, ki jih je dobavljalo podjetje sina znane mame.. in v imenu nacionalnega interesa izginilo par milonov evrov. javni sektor pa res ni nič prispeval.. :P ko gledam "funkcionarje" študentskih servisov, ki so si s trdim delom študentov kupili vile na obali in podobno. ta država je res super.
Mindmaster
# 15.04.2013 ob 16:34
Za mnoge je vpis na visokošolski študij oblika prikrite socialne politike. Če uvedemo UTD in izboljšamo fleksibilnost trga dela, bo vpis na študijske programe upadel po naravni poti.

Je pa teden Svobodne univerze krasna zamisel, poglejte samo urnik vseh predavanj. Povprečen tedenski urnik na fakultetah je v primerjavi s tem veliko bolj suhoparen in veliko manj aplikativen.
el CARTEL
# 15.04.2013 ob 15:12
Nikec3 @ lool ja, eno leto odžirajo državni denar, grozno res.. falirani študentje so krivi za krizo lol

pomoje, da - kasneje - po 40 letih delovne dobe, kjer država 40 let pobira davke, si lahko privoščijo eno leto "odžiranja"...
kaos
# 15.04.2013 ob 15:02
Kazenskomaterialna odgovornost za vse slabe kredite, bankirje, vpletene botre in pogoltne kreditojemalce. Slaba banka mora delat čimprej.
kaos
# 15.04.2013 ob 14:51
Tokrat morajo skupaj stopiti profesorji, študentje in državljani. Samo se bojim, da oni z desne sploh ne razumejo, da je to vrnitev v zgodnji kapitalizem.
kaos
# 15.04.2013 ob 14:49
Posekat prihodke onim, ki so vse stopnje dosegli z družbenimi sredstvi. Ker si mislijo, da so na suhem, za mlade se jim pa svira.
kaos
# 15.04.2013 ob 14:42
Ti bolonjci preveč bulijo v Youtube, pa se niti ne zavedajo dogajanja po mizo.
el CARTEL
# 15.04.2013 ob 14:41
študentje so bili vedno nosilci sprememb skozi zgodovino (oni in delavska klasa).. tako bo tudi tokrat; ne se pustit izkoriščat, najprej so vam uvedli bolonjo, ki je vzela stopnjo, ok pač reforma, ampak sedaj pa še uvajajo šolnine.. ni teorije, da bo šlo to skozi.

v sloveniji je šolstvo, visoko šolstvo, dostopno vsem, ki bi radi študirali, plačuje pa se z enim malim deležem vseh pobranih davkov. tako bo tudi ostalo
Marconi
# 15.04.2013 ob 14:24
Ja in?
galoper
# 16.04.2013 ob 09:09
"Javni sektor ni izzval finančne nestabilnosti"

Gornji zavajajoči naslov kaže na bistvo problema. Politika je v preteklosti kupovala socijalni mir tako, da je omogočala množično izobraževanje - od kumrovške šole do .... univerze, partijsko usmerjene ljudi so razporejali na bolje plačana in vodstvena dela - nastala je hiper zaposlitev nepotrebnih ljudi in množica izobraženih na neustreznih delih ter posledično beg možganov v tujino. Doktrina je ostala, ker novi politiki niso sprejeli lustracijskega zakona. Torej, javni sektor ni sam od sebe izzval finančne nestabilnosti ampak je le pojavna oblika rezultatov neustreznega vodenja države.
gregorsu
# 16.04.2013 ob 08:48
sicer je pa nova vlada naglas povedala, da je znanje javna dobrina in da so proti uvedbi šolnin... čeprav sam mislim, da do začeta novega šolskega leta ne bo več na oblasti ali bodo pa spremenili mnenje...
bbs
# 16.04.2013 ob 08:34
nekaj se študenti bunijo

1.
naj dokončajo študij ki ji bo dal službo

2.
če hočejo študirati neperspektivne študije, takoj 100 % šolnina, da davkoplačevalci ne bomo palčevali teh luzerjev

3.
študij končati v roku!!!!

potem pa delat v službo in delat družino.

študenski lutfarji ste navadne zgube.
bbs
# 16.04.2013 ob 08:05
seveda je slovenska univerza kriva za masovno brezposlenost

imajo programe, po katerih na trgu ni povpraševanja

študenti ki opravijo te programe so dolgoročno brezposlelni

dokjler bo na univerzi kvantiteta in bajne plače profesorjev, tako doglo bo univerza so kriva za masovno brezposlenost svojih diplomantov.

mimogrede, samo luzerji delajo magisterije. če ni grama prakse, kaj ti bo magisterij ....
malidelnicar
# 15.04.2013 ob 22:35
Hm.

A pod to novičko komentirate drugi uporabniki kot pod novičkami o vladi in Severni Koreji?

Ker mi nekatere zadeve niso jasne. :=))))

Sicer pa se strinjam: velik del objektivne krivde je na družboslovnih fakultetah. Kaj se je tam počelo pa vi ne veste. Sam sem bil študent FDVja, na fakulteto sem se vpisal v dobri veri z visokimi pričakovanji sem pa nato od vsega razočaranja globoko padel. Preveč sem gledal tuje filme in dokumentarce o univerzah ala Oxford, Harvard, Cambridge in njihovih fakultetah in nekako sem mislil, da je FDV na istem kvalitetnem nivoju, oziroma vsaj solidna. Da je resen študij, da so hudi kriteriji, da se zahteva znanje, da se ne gleda skozi prste, da so izpiti resni in težki in krepko preverijo študenta na podlagi kriterija si dovolj dober / nisi dovolj dober in da študent po opravljenih pogojih za zaključek letnika dobi nek občutek zadoščenja, ponosa na to kar je dosegel. Ker tega pač ne more doseči vsak bizgec. No na FDV tega ni. Dejansko se na koncu počutiš popolnoma ponižanega, ker dobiš občutek, da bi faks naredil tudi tvoj zabušantski in luftarski sošolec iz gimnazije, ki je komaj vozil s slabim dobrim uspehom, hkrati pa veš, da bi mnogi od luftarskih in looserskih kolegov s faksa na medicini, pravu ali strojništvu popušilo že pred koncem prvega semestra. Na FDVju se pa lahko kitijo z diplomo (ki so jo spisali na hitro v 14 dneh na neko trivialno temo): dokazilom, ki ga absolutno NISO vredni.
janezdolzan
# 15.04.2013 ob 20:13
Zokijeva PS ma ke$ha kolikor češ, za svojo volilno bazo bodo že zrihtali...
Tomažin
# 15.04.2013 ob 19:50
Svobodna univerza: Javni sektor ni izzval finančne nestabilnosti

Sprenevedanje na kvazi intelektualnem nivoju?

Tudi jaz je nisem, pa sem vseeno brez denarja. Če jaz nimam denarja, ga tudi javni sektor, ki ga jaz plačujem ne bo imel. Kje je vsa silne inteligenca tehle intelektualcev. Če bodo s takimi prihajali ven, se bom še res vprašal če se jih izplača plačevati, tudi kadar imamo vsi denrja na pretek.
Danger_Mouse
# 15.04.2013 ob 18:44
Kaj če bi v tej državi končno vpeljali neke logične zakonitosti in se ne bi povsod kot pijanec plota držali nekih apriornih načel, ki po svoji naravi še najbolj spominjajo na Mojzesove božje zapovedi. Zato predlagam vladi in socialnim partnerjem, da se v tej državi uvede financiranje fakultet glede na izkazane rezultate. Potrebno je uvesti odgovornost oz. korelacijo med javnimi oz. davkoplačevalskimi sredstvi, fakulteto in študentom. Država pred začetkom študija sklene s študentom pogodbo o študiju, na drugi strani pa sklene takšno pogodbo tudi s fakulteto na katero se študent vpisuje. Država fakulteti plača šolnino za študenta. Nato pa se stvari odvijajo po različnih možnih scenarijih:

a) študent zabluzi (se vpiše fiktivno, odneha, zabluzi, ne zaključi v dogovorjenem roku): vso odgovornost nosi študent, ki mora vrniti sredstva, katera je država že plačala fakulteti za njegov študij (dopuščam opcije vračila od 100% do 0% - če ne da čisto nič od sebe oz. ne zaključi nobenega letnika - 100% vračilo šolnine za 1. letnik in še leto, ko je ponavljal; 50% vračilo šolnine, če naredi npr. 2 letnika - 50% vračilo šolnine, ki jo je država plačala fakulteti za 2 leti in eventuelno še leto, ko je ponavljal; 20% vračilo, če se mu zatakne tik pred koncem - 20% šolnine, ki jo je država plačala fakulteti za npr. 4 leta njegovega študija; 0% oz. brez vračila, če študent izkaže opravičljive razloge - bolezen, težek socialni položaj družine, višja sila.

b) študent konča študij in gre na trg dela, kjer dela ne dobi: soodgovorni sta država (ker ne zagotavlja pravice do dela vsem, ki se izobrazijo za neko delo) in fakulteta (ker producira nezaposljive kadre). Tu sicer nastane težava pri ugotavljanju, v kolikšni meri je katera odgovorna, vendar pa lahko država in fakulteta, če ni drugega, naredita družbi uslugo in začasno ustavita vpisovanje oz. financiranje vpisov na programe, kjer trg dela ni sposoben absorbirati vseh diplomantov, dotlej ko nezaposleni diplomanti oz. večina njih delo dobijo.

c) študent zaključi študij in dobi delo: vsi smo happy, država še naprej financira šolanje na tem programu iz davkoplačevalskih sredstev

Se pravi rezultat. Ko enkrat denarja ni toliko, da bi ga lahko metali skozi okno, se mora odgovornost pač povečati in to v vseh podsistemih in pri vseh posameznikih. Če ga bo enkrat spet toliko, da ga bomo lahko metali skozi okno, se pa lahko gremo spet "podmornica" študij, ko je največji car tisti, ki najdlje bruhne z balkona.
rasputin
# 15.04.2013 ob 17:20
Predsednik študentskega sveta UL-ja Gašper Skalar Rogič je izrazil bojazen, da bi uvedba šolnin v drugi bolonjski stopnji izzvala beg možganov iz Slovenije. "To je nesprejemljivo. Javno šolstvo je dobrina, ki jo moramo negovati, nesprejemljivo je, da jo podvrženo trgu in denarju," opozarja.
To sploh ni res. Tako razmišljanje je največja neumnost tega meseca če ne še kaj več in ne more peljati drugam kor v propad visokega šolstva.
Šolnine bi morale biti na prvi in drugi bolonjski stopnji in za vse enake, ne glede na to ali so redni ali izredni študentje. Istočasno bi morale biti pa precej nižje kot so sedaj (vsaj za 40%) in na državnih univerzah enotne. Tako kot imajo urejeno v Nemčiji in nekaterih drugih zahodnih državah.
Tako bi se tudi onemogočilo t .i. blefiranje študentov ki se delajo da študirajo in hkrati bi se skrajšala dolžina študija.
mercator666
# 15.04.2013 ob 16:48
Zaradi mene imate lahko 16. stopnjo po Merkaliju. Za zaposlitev bodo potrebni kakšni drugi dokazi in kvalitete. Ja, plače izplačujemo redno, kar nekaj višje od povprečja. In davke tudi redno plačujemo, doslej 0 € za obresti. In tudi dobaviteljem redno plačujemo, doslej zamuda pri plačilu 0 dni (oz. povprečje 2 dni pred rokom, zaokroženo navzdol).

Oh, Slovenija, požrešnica, le kaj si naredila...
NaprejSlovenija
# 15.04.2013 ob 16:12
Slovenijo smo zapravili ostane nam le še zasebno plačljivo šolstvo...pač je bilo težko znižat plače v javnem sektorju in borčevske pokojnine...zapravljanje države prek vseh meja, Pahorjeva vlada katera je dvignila plače v javnem sektorju in zapravila 9 miljard pa ni rešila ne bančnega sektorja niti podjetji...POVRATKA NAZAJ NI....Vse bo plačljivo in reveži bodo umirali od lakote...to je realnost katera nas čaka...
nikhrast
# 15.04.2013 ob 15:48
V Severni Ameriki so že zdavnaj uvedli šolnine, v Torontu bi plačal za poddiplomsko leto okoli $5 tisoč, na Harvardu okoli $25 tisoč. Seveda dobije se tudi štipendije in bančna posojila; nekatere universe imajo multi-miljardske sklade za štipendije, povprečno pa je študentski puf $24 tisoč.
Zanimivo pa da tuji študenti drvijo na univerze in kolidže v Severno Ameriko čeprav so šolnine za tuje študente še višje. Pravzaprav je to velik biznis za universe, na vse mogoč način vabijo tuje študente, treba je razumeti da je edukacija tudi biznis.
krefeld
# 15.04.2013 ob 14:34
to je šele začetek.vsi radi pluvamo/te čez socialno državo.počakajte še na plačljivo zdravstvo
nevem
# 16.04.2013 ob 11:07
@el CARTEL
"samo od BDPja, da je odvisna višina plač? se pravi po tvoje slovenske firme in predvsem privatniki res hočejo ponuditi višjo plačo zaposlenim, pa to "trenutno" pač ne morejo.. ti pa nisi bil v stiku z slovenskimi privatniki zadnja desetletja, kajne"..

Nikjer ne trdim, da samo od BDP-ja. Na vsak način pa je to odločilno. V javnih službah sto procentno, v realnem sektorju pa je odvisno tudi in predvsem od konkurenčnosti. Kje pa sem nahajamo tu, pa mi tudi ni potrebno razlagati.

"kdo pa pravi, da bo pekel pizze.. mogoče bo šel v tujino in delal za človeku dostojen denar.. navsezadnje ima diplomo, v tujini pa so podjetja, ki mladim dajo priložnost (v sloveniji je nepotizem)"

Ja fino... zastonj naj izšolamo 75 % mladine, potem pa jo pošljemo ustvarjati v tujino. Lepa prihodnost nas čaka...
Hephaestus
# 15.04.2013 ob 21:33
Gledam tiste 3 na prvi sliki in pri samemu sebi mislim: tile ''dekani'' imajo res kaj pametovati o javnem sektorju, ki ni povzročil finančne krize. Ta pravi o temu pametujejo.

Ravno dekani so med najbolj privilegiranimi javnosekotraši, s plačami v bruto zneskih med 3.000 in 4.000 € + položajni dodatek, mentorski dodatek, dodatek za delovno uspešnost, delovna uspešnost za povečan obseg dela, tržna delovna uspešnost, delovna uspešnost zaradi nadobremenitve, stimulacije itd.

Na koncu meseca jim država izplača od 6.000 do 8.000 € mesečno, oni pa pametujejo o finančni nestabilnosti. In, da smo na jasnem, njihove plače prihajajo od davkov in prispevkov delavcev, ki dobivajo od 600 do 800 € mesečno.

Mislim, za ne verjeti kakšne človek tukaj prebere.
Hephaestus
# 15.04.2013 ob 18:18
Svobodna univerza naj se kar svobodno financira na svobodnem trgu.

Mar ni prav to smisel svobode?
kralj matjaž
# 15.04.2013 ob 17:06
el CARTEL
V Sloveniji imamo lepe plače. Problem je da od te plače država preveč vzame.
planet1
# 15.04.2013 ob 16:26
To je tipicno sprenevedanje, odvajanje pozornosti od tistih pravih krivcev-bank in neumnih kreditov. Dokler tistega ne razcistimo nimajo pravice drezat drugam.
el CARTEL
# 15.04.2013 ob 15:44
v nam tako željeni švici si dostojno plačan za kakršnokoli delo, ki ga opravljaš (poglej samo minimalno plačo v švici)..

v sloveniji nisi dostojno plačan niti če si diplomirani ali mag skoraj česarkoli..

hoče se prikazati,da so mladi, ki so nadaljevali šolanje na univerzi, sedaj že krivec za nastalo situacijo.. kaj si boste še izmislili?

diploma ti NE ODVZAME niti ene možnosti, da pa ti možnost več..vse drugo so le laži
kaos
# 15.04.2013 ob 14:57
Socialno ekonomski položaj ne vdrži šolnin!
kaos
# 15.04.2013 ob 14:56
Nikec3

Ne pomeni da so vsi bogatuni sposobni doštudirati brez dodatnega podkupovanja univerze.

Tudi tebi bi jaz dal bone. Samo da te ne bi nažirala fovšija.
Kazalo