Začenja se novo študijsko leto. Foto: Tjaša Armič
Začenja se novo študijsko leto. Foto: Tjaša Armič
Tradicionalni sprejem za bruce v Ljubljani
Bruce pozdravili tudi v Mariboru

13.370 študentov je bilo sprejetih v prvem roku, 4.743 v drugem, nekaj pa se jih lahko vpiše še v tretjem roku. Časa imajo do 5. oktobra. Letos je študentov sicer manj, v primerjavi z lani pa se je zmanjšalo tudi število vpisnih mest na vseh študijskih področjih in število novih študijskih programov.

Univerze so tudi letos novim študentom priredile posebne dobrodošlice. V Ljubljani je tako na Prešernovem trgu potekal tradicionalen sprejem za bruce in njihove starše, na sprejemu pa so se med drugim predstavljale tudi posamezne fakultete. Podoben pozdrav novim študentom so priredili tudi v Kopru na Titovem trgu.

Pejovnik: Ne stremite k oblasti
Bruce je v Ljubljani nagovoril tudi rektor tamkajšnje univerze Stane Pejovnik. Bodočim študentom je svetoval, naj upoštevajo vrednote, ki jih danes močno pogrešamo: resnicoljubnost, prostovoljnost, sočutje do človeka ter etična in moralna načela. Pejovnik študentom svetuje, naj govorijo resnico, četudi je ta še tako grda in naj ne stremijo k oblasti.

Po prireditvi je Pejovnik sicer povedal, da je univerza, četudi v rdečih številkah, preživela koledarsko leto 2012. Kritično pa bo po njegovem mnenju prihodnje leto, ko bodo prvikrat vpisovali veliko število petih letnikov druge bolonjske stopnje. Glede na to, da bo ta vpis predstavljal dodatno obremenitev za univerzo, si Pejovnik ne predstavlja, kako bi lahko ob tej dodatni obremenitvi še eno leto krčili sredstva.

ŠOS zbira podpise podpore svojemu predlogu zakona o štipendiranju

15 tisoč diplomantov na zavodu
Po poročanju TV Dnevnika, pa lahko študente še pred koncem študija skrbi, kje se bodo zaposlili z diplomo v roki. Na Zavodu za zaposlovanje RS je namreč prijavljenih več kot 15.000 diplomantov, oktobra pa jih pričakujejo še dodatnih 600. Stanje je iz leta v leto slabše. Avgusta 2008 je bilo brezposelnih diplomantov 6.591, tri leta pozneje 11.784, letos pa že skoraj 16.000.

Tradicionalni sprejem za bruce v Ljubljani
Bruce pozdravili tudi v Mariboru