Bo dotik še potreben? Foto: BoBo
Bo dotik še potreben? Foto: BoBo
Sejem IFA v Berlinu

Podjetje Haier je na sejmu, ki traja od 31. avgusta do 5. septembra, predstavilo tako imenovano Gaze TV, ki uporablja tehnologijo, ki jo je razvilo švedsko podjetje Tobii. To že ponuja tehnologijo sledenja očem za računalnike.

Uporabnik lahko zgolj s premikanjem oči in mežikanjem spreminja kanale, jakost zvoka, uporablja pa lahko tudi druge funkcije z gledanjem v ikone na zaslonu. Da bi lahko uporabljal moč buljenja, mora uporabnik najprej odpreti vmesnik, to pa stori s strmenjem v zgornji ali spodnji rob zaslona.

Še v prototipni fazi
Kot poroča BBC, je tehnologija sicer še v prototipni fazi, zato še ne deluje brez napak, vseeno pa ima potencial postati alternativa tradicionalnemu daljinskemu upravljalniku. Ključen element za delovanje te tehnologije je senzor, ki spremlja premike oči gledalca. Senzor sicer še ni vgrajen v televizijski aparat, ampak stoji med gledalcem in zaslonom.

Senzor spremlja spremembe v pogledu in mežikanje, s čimer lahko uporabnik povečuje sliko, izbira v meniju in uporablja druge funkcije. Senzor mora biti nastavljen za vsakega uporabnika posebej pred uporabo, njegova uporabnost pa se še zmanjša, če nosi gledalec očala.

Velik potencial tehnologije
Švedsko podjetje Tobii je začelo razvijati proizvode, ki hendikepiranim osebam pomagajo pri uporabi računalnikov. Njihovi senzorji in programi so za zdaj še precej dragi, stanejo namreč več tisoč evrov, zato še niso množično v uporabi.

Podjetje sicer razvija koncepte za uporabo tehnologije spremljanja pogleda tudi v avtomobilskih informacijskih sistemih, kirurških sobah in videoigrah. V švedskem podjetju upajo, da bodo svoj prvi proizvod, namenjen potrošnikom, na trg spravili v prihodnjem letu.

B. V.

Sejem IFA v Berlinu