Kot je opozoril Branko Grims, državni zbor nima ne tehničnih ne finančnih sredstev za ustvarjanje tretjega prorgama. Foto: Bobo
Kot je opozoril Branko Grims, državni zbor nima ne tehničnih ne finančnih sredstev za ustvarjanje tretjega prorgama. Foto: Bobo

Dopolnilo sta predlagali poslanski skupini SD in SDS. Kot je v zvezi s tem povedal Branko Grims, SDS, je tretji program dober in kakovosten, zato bi moral ostati pod okriljem RTV Slovenija, medtem ko bi prenos ustvarjanja programa na parlament, kot je predlagalo ministrstvo za kulturo, pomenil njegovo ukinitev. Parlament namreč nima ne tehničnih ne finančnih sredstev za njegovo ustvarjanje, opozarja Grims.

Da je program pomemben, je prepričan tudi Miran Potrč, SD, ki med drugim meni, da je treba sprejeti tudi določbo, ki ne bo puščala dvomov o tem, kako dolgo in ali sploh še bo obstajal.

Poslanci so v zakon vključili tudi dopolnilo koalicije, skladno s katerim so število članov programskega sveta povečali za dva člana, s 15 na 17. Dodatnega člana bi tako dobili narodni skupnosti, ki bi ga v svet imenovali sami. Člana v svetu bi na novo dobile tudi nevladne organizacije, ki delujejo na področju uresničevanja in razvoja temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

Člani odbora pa so zavrnili dopolnilo, ki ga je predlagal SDS in skladno s katerim bi uprava za imenovanje urednikov potrebovala soglasje novinarjev.

Program za pripadnike narodov jugoslovanskih republik
Precej hrupa pa je dvignilo dopolnilo, ki sta ga predlagala SD in LDS in skladno s katerim bi bila RTV Slovenija zavezana pripravljati tudi programske vsebine za pripadnike narodnih skupnosti drugih republik nekdanje Jugoslavije. Majda Potrata, SD, je v zvezi s tem dejala, da gre za ljudi, ki prav tako plačujejo RTV-prispevke, sama pa želi izražati solidarnost z njimi.

Branko Grims pa po drugi strani meni, da se na ta način odpira "Pandorino skrinjico", saj bi se lahko kmalu oglasili še pripadniki drugih držav, ki bodo prav tako zahtevali svoje programske vsebine. Dopolnilo je bilo na koncu sprejeto.

RTV se lahko zadolžuje le s soglasjem
Poslanci so v zakon vnesli še dopolnilo koalicije, po katerem se lahko RTV Slovenija zadolžuje le s predhodnim soglasjem, njeni dolgovi in garancije pa ne smejo preseči 25 odstotkov letnega zneska iz naslova RTV prispevka. Zavrnili pa so dopolnilo treh poslancev s prvopodpisanim Andrejem Magajno, SD, skladno s katerim bi morala RTV Slovenija tudi neparlamentarnim strankam zagotoviti enako možnost predstavitve kot parlamentarnim.