Zavarovalnica Triglav naj ne bi bila na prodaj. Foto: BoBo
Zavarovalnica Triglav naj ne bi bila na prodaj. Foto: BoBo
Poračun nacionalnega interesa

Koalicijski vrh se je seznanil z osnutkom programa stabilnosti in z najnovejšim osnutkom strategije, ki vsebuje tudi predlog klasifikacije podjetij. Končni osnutek klasifikacije bo vlada s strokovnjaki kmalu pripravila in ga poslala v javno razpravo, je po srečanju povedala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipcer in dodala, da koalicija ni razpravljala o kandidatih za nove nadzornike Slovenskega državnega holdinga (SDH), ponovno imenovanje komisije za izbiro nadzornikov SDH-ja pa ostaja prioriteta.
Zavarovalnica Triglav uvrščena med strateška podjetja
Podrobnosti niso znane, ker mora biti klasifikacija najprej sprejeta na vladi, je pa vodja poslancev DeSUS-a razkril, da je Zavarovalnica Triglav uvrščena tako, kot je predlagal DeSUS, med strateška podjetja, ki naj se ne bi prodajala.

Vodja poslancev DeSUS-a in vodja poslancev SD-ja Matjaž Han sta vnovič opozorila na pazljivost pri prodaji Telekoma. Han se je odzval tudi na očitke, da je na umik nemškega ponudnika vplivala negotovost vladnih strank: "Kdor hoče kupiti tako resno ali tako dobro podjetje, se verjetno ne odloča čez noč, ampak pripravlja dokumente in pregleduje, kaj se dogaja v podjetju." Kaj bi prodaja Telekoma britanskemu investicijskemu skladu Cinver pomenila za sodelovanje SD-ja v koaliciji, ni želel komentirati. Nov trenutek za pogovore bo po Hanovem mnenju nastopil, če bo SDH odločanje prepustil skupščini oz. vladi.

Želja, da bi v prihodnje varčevali manj
Vladna koalicija je razpravljala tudi o programu stabilnosti, saj mora dopolnjen program stabilnosti skupaj z nacionalnim reformnim programom v sklopu evropskega semestra usklajevanja javnofinančnih in ekonomskih politik do konca meseca poslati Evropski komisiji. Z osnutkom so že seznanjeni odbori DZ-ja, v petek pa ga bodo predse dobili tudi socialni partnerji. Kot je znano, bodo v programu, o katerem bodo v petek spregovorili tudi na Ekonomsko-socialnem svetu, navedeni podrobnejši javnofinančni učinki načrtovanih ukrepov in projekcije za letos in prihajajoča leta.

Vodja poslanske skupine SMC-ja je spomnila, da je ključni cilj izpolnitev zaveze zmanjšanja primanjkljaja za 2,4 odstotka BDP-ja. Vlada se bo odločila, kateri varčevalni ukrepi se bodo podaljšali v prihodnje leto, vseeno pa upajo, da bomo v prihodnje varčevali manj.

Jurša je ob tem opomnil, da je zmotno prepričanje, da Sloveniji ni treba več varčevati. Vodja poslanske skupine DeSUS-a je kot ključno izpostavil vprašanje pokojnin ter opozoril, da bodo ob načrtovanem 2,4-odstotnem primanjkljaju zagotovo tudi posegi na področje pokojnin in regresa, ki ne bodo sprejemljivi. Han ob tem dodaja, da se pri ljudeh ne sme preveč varčevati, se pa zaveda, da je treba trdo delati, da bo v nekaj letih v državi lepše.

Koalicija ni razpravljala o morebitnih kandidatih, ki bi lahko zasedli mesto ministra za izobraževanje, znanost in šport ter ministra za obrambo.

Tarča o prodaji državnega premoženja
O prodaji državnega premoženja in dveh obrazih nacionalnega interesa, ki sta se pokazala ta teden v zadevah Telekom in Laško – so mnenja soočili v današnji Tarči.
Če pod dosedanjo privazitacijo potegnemo črto, so na eni strani podjetja, ki so v imenu nacionalnega interesa ostala v slovenskih rokah, pa po krizi in tajkunskih zgodbah ni preostalo drugega kot prodaja. Na drugi strani pa so podjetja, ki se prodajajo že dolgo, pa v resnici nismo čisto prepričani, ali bi jih zares prodali, medtem pa njihova cena pada. Nenazadnje pa zdaj slovenska podjetja tujcem prodajajo tujci - prek slabe banke. Ključno vprašanje: smo se iz vseh zgodb česa naučili?
Voditelj Boštjan Anžin je v studio Tarče povabil državnega sekretarja Metoda Dragonjo, mednarodnega svetovalca in profesorja ekonomije dr. Andreja Vizjaka Andrejčiča, direktorja podjetja Količevo Karton Branka Rožiča, sociologa in politologa dr. Rudija Rizmana, predsednico društva Svetilnik Tanjo Porčnik in odgovornega urednika Mladine Grego Repovža.
Poračun nacionalnega interesa