Slovenija

Poudarki

  • Šurc: To je naš soprispevek k praznovanju 20-letnice
  • Soban: Posel z orožjem ne pozna recesije
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 26 glasov Ocenite to novico!
Orožje
Rdeča nit knjige je razkrivanje nelegalne trgovine z orožjem v začetku 90. let. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Orožje: Mati vseh afer v...

Dodaj v

Trilogija V imenu države bo razkrivala orožarske posle

Izšla je prva knjiga z naslovom Odprodaja
16. junij 2011 ob 14:46
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Publicista Blaž Zgaga in Matej Šurc sta predstavila prvi del knjižne trilogije V imenu države, Odprodaja, ki je nadaljevanje del o nezakoniti trgovini z orožjem na začetku 90. let.

Gre za izdelek preiskovalnega novinarstva in za prispevek k razčiščenju orožarskih poslov, so se strinjali udeleženci predstavitve prve knjige v trilogiji z naslovom Odprodaja, ki jo je povezoval publicist Janez Markeš. Ta je med drugim dejal, da gre za novinarski izdelek nevtralnega tipa, ki se izogiba političnim predpostavkam.

Rok Zavrtanik, direktor založbe Sanje, ki je knjigo izdala, pa je dodal, da gre za "eno največjih del preiskovalnega novinarstva v zgodovini samostojne Slovenije". Knjiga je po njegovih besedah posvečena vsem žrtvam vojne na Balkanu. Povedal je tudi, da gre šele za prvi del trilogije. Drugi del z naslovom Preprodaja bo predvidoma izšel septembra, tretji del z naslovom Prikrivanje pa novembra.

Šurc: To je naš soprispevek k praznovanju 20-letnice
Soavtor knjige Matej Šurc je med drugim poudaril, da je to "naš prispevek tej državi v času, ko praznuje 20-letnico". Knjiga je nadaljevanje dozdajšnjih podobnih knjig, tudi avtorja Matjaža Frangeža.

Rdeča nit knjige je razkrivanje nezakonite trgovine z orožjem na začetku 90. let. Zgaga je pojasnil, da knjiga prinaša kar nekaj novosti - med drugim opis premoženja nekdanje JLA in oceno, koliko orožja je ostalo v Sloveniji, ter podrobnosti urjenja tujih sil na slovenskem ozemlju. Na vprašanje, kdo so bili največji vojni dobičkarji, je Zgaga odvrnil, da je iz knjige razvidno, katera imena se najpogosteje pojavljajo ob tem.

Soban: Posel z orožjem ne pozna recesije
Recenzent Zdenko Čepič je o knjigi povedal, da je osnovana na gradivu preiskovalnih komisij DZ-ja, ki so se do zdaj ukvarjale s tem področjem. Po besedah Čepiča na začetku devetdesetih vsi verjetno niso delovali v imenu države, ampak tudi v svojem. "Gre za vojno dobičkarstvo, črnoborzijanstvo," je dejal. Knjiga je po njegovem mnenju napisana iskrivo, iskreno in verodostojno. Publicist Branko Soban pa je dodal, da je posel z orožjem edini posel v svetu, ki "ne pozna ne krize ne recesije". "Ravno narobe - ko je kriza, ta posel cveti," je poudaril.

Današnje predstavitve knjige se je udeležil tudi sodelavec avtorjev hrvaški novinar Saša Lekovič, pa tudi nekateri predstavniki slovenskega družbenega življenja. Publicistka Manca Košir je knjigo označila kot odličen primer preiskovalnega novinarstva, Spomenka Hribar pa je opozorila, da morda knjiga ne bo dosegla želenega učinka, saj je, kot je dejala, slovenska družba še vedno "v paradigmi državljanskega spora levica - desnica, vmes je pa prepad".

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
nacekpacek
# 16.06.2011 ob 15:15
Blaž Zgaga in Matej Šurc da sta neodvisna raziskovalna novinarja? Hahahaha
Partijska pisuna bo bolj točen izraz.
Bik
# 16.06.2011 ob 15:15
Zgaga!

Ker so pokradli vse materialne dobrine nam sedaj kradejo še ZGODOVINO.
MikM
# 16.06.2011 ob 16:04
Zgaga je navadno paretijsko trobilo, ne pa nevtralen novinar.
nepokorni
# 16.06.2011 ob 15:08
Prvopodpisana pod zloglasno novinarsko peticijo proti cenzuri in političnim pristiskom Janševe vlade Blaž Zgaga in Matej Šurc sta danes napisala odprto pismo predsedniku Društva novinarjev Slovenije Gregi Repovžu, v katerem ga pozivata, naj se javno opredli do pisanja Delovega novinarja Dejana Karbe o aferi Patria.
Vir: revija Reporter, 26. 11. 2009.

Toliko o nevtralnosti obeh avtorjev.
Franc Košir
# 16.06.2011 ob 15:00
"Ta je med drugim ocenil, da gre za novinarski izdelek nevtralnega tipa, ki se izogiba političnim predpostavkam." in Blaž Zgaga ne spadata v isti članek.

Bližajo se morebitne volitve, spet bo treba malo drek premešat.
kralj matjaž
# 16.06.2011 ob 16:19
Zakaj imam občutek da jugonostagiki nebodo srečni, dokler Slovenija ne bo krivec za pokole na balkanu?
polzaliva
# 16.06.2011 ob 16:12
Volitve se bližajo. Vseeno pa bo zanimivo šele kasneje ko se bo mesec dni pred volitvani začel proces proti Janezu Janši.

Živi muzej na delu, ja.
spf xxii
# 16.06.2011 ob 15:04
Spet klasika po debaklu levih antislovencev, knjiga, dokumentarci, najbrž bo spet potrebno patrio ven privlečt.
Avtor knjige pa isti kot avtor dokumentarca resnica o Patriji, levim je res zmankalo idej.
rdeči baron
# 16.06.2011 ob 15:22
Volitve na vidiku....
Voltve, ljudje moji.

Finski zmazek ni uspel, K..(Š)urc in zgaga v deželi tej, nadaljujeta lik i djelo Velikega poka iz Murgel.
jolika
# 16.06.2011 ob 15:53
Spet en POK? so pa vse medlejši, ker kučanovim pokom ne nasedamo več.
rdeči baron
# 16.06.2011 ob 15:25
Škoda, zopet ideologija... jao Slovenija.
bobo966
# 16.06.2011 ob 21:17
Če bodo osvetlili tudi nakup izraelskih havbic in posledice, ter orožje na Mariborskem letališču, potem jih 100% podpiram. Seveda morajo razkriti tudi vse druge orožarske posle, kjer naj bi sodeloval JJ. Glede na imena avtorjev in sodelujočih na predstavitvi, pa mislim da je to še en obupan poizkus onemogočanja Janeza Janše.
Konec despotizmu
# 16.06.2011 ob 19:52
Če ste za kaj raziskovalni novinarji se raje osredotočite na sedanjost...drugače ste le partijski zgodovinarji, po domače, bedniki.

Neskončnokrat raje bi prebral knjigo Slovenska flora in favna.
mrki1
# 16.06.2011 ob 22:38
Postalo je očitno, da Zares in LDS skušata uresničiti štabni načrt tranzicijske levice pod vodstvom Milana Kučana, po katerem bi "levica" z zamenjavo premierja in rekonstrukcijo vlade skušala dobiti nov zalet, javnomnenjsko podporo in posledično večje možnosti na prihodnjih državnozborskih volitvah
-------------------------------

ta knjiga je tudi del tega Murgelskega plana , da ne omenjam dokumentarca o "našem" največjem demokratu iz Murgelj
mrki1
# 16.06.2011 ob 22:18
he eh eh taprava dva KLJUKCA sta spet po naročilu štaba iz Murgelj pripravila "kao" spet nek VELIKI POK v stilu PATRIJA , da okupirata SLO javnost s vojimi "kao" vrhunskim raziskovalnim novinarstvom ( malo me spominja na trilogijo Čepin ) in omogočita levici da se pobere iz globokega brezna. Botri so predvidevali da bo zakon o Arhivih potrjen in da bo le Zgagina in Šurčeva SVETA resnica kraljevala na sceni a so se malo zaje...li , ker bodo arhivi ostali odprti in vsakdo ki ima interes si bo počasi ogledal vso dokumentacijo. Z zanimanjem bom spremljal kdaj se bosta pojavili naslednji dve knjigi – a centrala v Murgljah ima problem , ker ne ve datuma volitev in je zato tempiranje onemogočeno. Sicer pa raznih novinarjev, komisij in vseh ostalih na temo orožja je bilo v teh 20 letih ogromno in glede na to se malo čudim levici da v 16 letih ni uspelo Janši ničesar dokazati, še vedno se pa najde kaka »zgaga« ki napiše »kao« novo »verodostojno« knjigo o že 1000 in enkrat prežvečeni temi. Saj res gospod »Zgaga« kako pa kaj proces PATRIJA !? - še NIČ - kako to , ko pa je bilo TAKOOOOO vse jasno vam in Kosku!?
bobo966
# 16.06.2011 ob 21:19
Jethros verjetno se prvič popolnoma strinjam s tabo!
Jethros
# 16.06.2011 ob 21:00
Brez veze, eni in isti preiskujejo drug drugega...v očeh javnosti se kregajo, v baru pa pijejo skupaj in se smejijo kakšne ovce strižejo že 20 let.
Te orožarske posle bi morali raziskati ljudje iz Haaga, prevetriti vse arhive, pregledati vse možno, izprašati vse priče in šele nato bi bila slika objektivna. Tako pa je ena velika mineštra, ki se jo vsakič pogreje, ko komu zmanjka točk.
krosnjar
# 16.06.2011 ob 15:51
Sem v prepadu in ko pogledam navzgor vidim samo mrhovinarje.
vinkl kugla
# 16.06.2011 ob 15:28
se začenja...upam da se ne bo spet volilo proti nekomu, ker se ga sovraži, ampak za nekoga ki ima dober in perspektiven program...

bojim pa se da bo obveljalo tisto prvo.
resnicoljuben
# 17.06.2011 ob 02:09
1. Spomenka - najdeno srpsko dete, s 27 leti delovne dobe v 51 letu svojega priviligiranega življenja bogato upokojena - ja kdo pa je uničil DEMOS in zaustavljal desnico, lizal rit kučanu in poglablaj prepade, med tem ko je besedičil o spravi? Saj se izvensodno pobiti, umorjeni, slovenski srebrničani vendar ne morejo "opravičit" lastnim morilcem, ki so jih žive metali po rovih, jamah...
". Manca Košir - a tako si nizko padla na stara leta da moraš Zgago hvalit in mu podeljevat legimiteto in obskurno "intelektualno širino"? Ja, nekoč kvazi spreobrnjenka, malo v cerkvene klopi priklečeplazila, a ker ni bilo takojšnjega učinka in plačila, hop nazaj v kučanov svetni raj....
Ribiič
# 16.06.2011 ob 21:46
Primerjava Spomenke o povojnih pobojih in oražarski aferi je podlost. Primerjati človeško življenje z kovanjem dobička oz. ubijanje ljudi z prodajo orožja je nizkotna.
politik kritik
# 16.06.2011 ob 14:59
Med zgodbami in dokumenti, ki jih objavljajo, pa je tudi ta, da je bila med vojno na Balkanu Hrvaška pripravljena trgovati s svojim ozemljem in Sloveniji v zameno za orožje dati celo Piranski zaliv in Savudrijski rt, a da so si nekateri Slovenci raje polnili lastne žepe.

Tu je šla naša priložnost za morje...
goldhorn
# 17.06.2011 ob 11:52
nesesekirat
To o Tuđmanovi ponudbi Sloveniji: vi nam orožje-mi vam Savudrijski polotok in s tem celotni Piranski zaliv, ter o zavrnitvi ponudbe s strani naših "osamosvojiteljev" se šepeče že 20 let.
--------------------------
Tudi jaz sem ujel neke govorice, da je takrat že bila pripravljena vojska, da se zasede Savudrijski rt. Baje je v zadnjem momentu to preprečil "živi muzej"
goldhorn
# 17.06.2011 ob 11:48
ekreme
po takih obtožbah janša ne more več biti nikakršen vodja v sloveniji
--------------------------
U ti bogeca! Zate so dovolj zgolj nekakšne obtožbe in človek je avtomatično kriv. To je veljalo v prejšnjem sistemu. Prestopi že na nov vlak! V demokratičnih sistemih je treba nekomu krivdo dokazati, ne pa da mora obdolženi dokazovat da ni kriv.
Rodoljub
# 17.06.2011 ob 10:30
Itak se ve da je Janez izvajal kontrabant z orožjem, na meji s Hrvaško.
Ko je odstopil zaradi Depale vasi, smo na vrhu stavbe MORS-a, našli nekaj črnih vreč polna bankovcev (DEM).
povžek
# 17.06.2011 ob 08:48
Spomni se, da ta prepad delaš tudi ti!
resnicoljuben
# 17.06.2011 ob 02:14
interakt
16. junij 2011 ob 15:05
Ne razumem, kakšen človek mora to biti, oboževalec Janeza Janše.
Ko potegnemo črto je naredu več gorja kot koristi "svojim ljudem".


Interakt, jaz pa tebe popolnoma razumem, da ne razumeš, potem, ko potegneš črto (kokaina)....
sirup
# 16.06.2011 ob 23:40
Neodvisni novinarji in mediji naj preverijo od kod denar za vso to zbiranje dokumentov, sodelavce in na koncu knjigo?!

Udba na pohodu.
kislina
# 17.06.2011 ob 18:07
zgaga,šurc,markeš,čepić,soban,spomen
ka,frangeš,jeklin,košir,makarović,pa
ek šetinc,itd cvet poniglavih na braniku zadnjih vzdihljajev komunizma.
mrki1
# 17.06.2011 ob 12:36
http://www.youtube.com/watch?v=nulfeo4q8
vM
Jethros
# 17.06.2011 ob 10:44
resnicoljuben:
In...kje vidiš ti v komentarju royayersa, ki si ga celo citiral, da podpira sedanjo oblast? A ne zmorete razumeti, da če je nekdo proti Janezu še ni ZA sedanjo garnituro? Mogoče bo volil Desus...hecni ste, očitate nstrpnost drugim, sami pa jo takoj širite in mečete očitke, brez osnove :)
In četudi bi volil kdo SD ali Zares ali LDS...a ni to posameznikova volilna pravica po temeljih demokracije? :)
Meni tudi ne paše, da bi SDS prišla spet na oblast, ker to ni stranka z alternativo, še manj pa strank, ki bi želela dobro vsem nam, ampak samo tistim, ki ji kimajo. To so pa toliko krat dokazali, da bi že morali spregledati. Ampak imate vsekakor vso pravico izvoliti to stranko.
resnicoljuben
# 17.06.2011 ob 02:21
royayers
16. junij 2011 ob 15:33
Prijavi neprimerno vsebino
Jaz bom volil PROTI Janši, ker ga sovražim in ker nima NOBENEGA programa, še manj pa nima NOBENIH sposobnih ljudi okoli sebe, le lažnivce, .....


zelo žalosten primerek nepismenega in nestrpnega volilca in podpornika KGB. Kje je zdaj strpnost, ki jo tako radi kvazilevičarji deklamirate ob vsaki priložnosti?
resnicoljuben
# 17.06.2011 ob 02:18
ekreme
16. junij 2011 ob 15:30
po takih obtožbah janša ne more več biti nikakršen vodja v sloveniji


A ga lahko PROSIM KK in Zalar končno zapreta, da boš imel mir pred Janšo?
Prepričan sem, da bi v pravi pravni državi morala za kar nekaj let na hladno KK samo zaradi NPU...
PS a dovoliš da ljudje demokratično na volitvah povedo, komu zaupajo?
resnicoljuben
# 17.06.2011 ob 02:04
ŠčureK&Zgaga - NE HVALA!
PS a je zmanjkal honorarjev od Patrie??????
resnicoljuben
# 17.06.2011 ob 02:12
Čepić, Soban Jašović, Isajlović, Spomenka....- sama srpska peta kolona, mi pa 6 milionov € vsak mesec v srbijo namest da bi obveznosti pobotali z vojno škodo, izgubo trgov... nori Slovenceljni, usrani do konca....
skoro84
# 16.06.2011 ob 15:47
"morda knjiga ne bo dosegla želenega učinka, saj je, kot je dejala, slovenska družba še vedno "v paradigmi državljanskega spora levica - desnica, vmes je pa prepad".

AMEN!!!
resnicoljuben
# 17.06.2011 ob 23:05
jethros, komentar:
royayers
16. junij 2011 ob 15:33
Prijavi neprimerno vsebino
Jaz bom volil PROTI Janši, ker ga sovražim in ker nima NOBENEGA programa, še manj pa nima NOBENIH sposobnih ljudi okoli sebe, le lažnivce, .....


je skrajno žaljiv, neresničen in žal tipičen primer kvazi levo usmerjenega (usmrajenega), s sovraštvom prežetega in nestrpnega državljana - in dovoli mi, da sem logično sklepal, da je volilec KGB s svojo zadrto sovražnostjo. Dvomim, da je Desusov, ker ti so kot SLS prikladne ovčke za striženje in krinko kvazidemokratičnosti.
Da ima le lažnjivce, da nima sposbnih ljudi je velika grda laž in podtikanje, potvorjanje resnice (Žiga Turk, Grega Virant, Šircelj, Groznik, Mate, Krkovič, Jerovšek, Jambrek, Grafenauer - pa ni nujno da so člani), gre za duhovno intelektualni krog za razliko od raznih Žižkov, Štrajnov, Udetov....
Sicer vse v slogu kučkota in njegovih več resnic - tipična komunistična laž - Resnica je ena sama, možnih pa je več pogledov, interpretacij, prikrajanj... A ker so naši kvazi levaki oblast pridobili v 1941 z zločinom krvave revolucije in narodove razcepljenosti, ki so ga stopnjevali do Roga 1945, ni čudno, da ne zmorejo in ne znajo prekinit z aferaštvom, čudim se le, od kot toliko novih generacij, ki bi morale gledati optimistično v prihodnost ob jasni preteklosti (pa zopet povdarjam žal! obojega nimamo, ker so nam z zločinom v preteklosti ukradli komunajzerji prihodnost do katarze, sprave (ne po spomenkino) in Antigone - dostojnega pokopa naših mrtvih, do tedaj bo agonija še trajala, suiciden slovenski narod pa se bo izčrpaval v medsebojnih bojih do onemoglosti....
nesesekirat
# 16.06.2011 ob 19:55
To o Tuđmanovi ponudbi Sloveniji: vi nam orožje-mi vam Savudrijski polotok in s tem celotni Piranski zaliv, ter o zavrnitvi ponudbe s strani naših "osamosvojiteljev" se šepeče že 20 let. In to te popelje na pomislek, zakaj Janša s tako ihto proti AS-da ni to dejstvo eden od adutov v rokavu hrvaških pogajalcev.
Po drugi plati pa;Tuđman je bil Zagorac in prav lahko bi se zgodilo, da bi Slovenija "zlifrala" orožje, dobila pa od Tuđmana "kajlo". In "adio" orožje in Savudrija. No saj je tudi danes tako, orožje je šlo čez Kolpo, meja je še vedno tam, kjer so hoteli Hrvati, razlika je le ta, da so si pač nekateri "osamosvojitelji" krepko finančno opomogli, ko se drugače ne bi. Imeli pa bi čisto vest (če sploh vedo, kaj to je).
Pričakujem protiudar tej knjigi s knjigo JJ in I.Bavčarja: Kako smo prodali Mercator in uničili Istrabenz.
fati
# 16.06.2011 ob 15:55
država velikih švercerjev.
royayers
# 16.06.2011 ob 15:33
@vinkl kugla
Jaz bom volil PROTI Janši, ker ga sovražim in ker nima NOBENEGA programa, še manj pa nima NOBENIH sposobnih ljudi okoli sebe, le lažnivce, zdraharje in ponarejevalce (dokumentov in zgodovine). Takšni ljudje ne morejo voditi ljudstva, lahko 15% oprancev.

Pa zakaj hudiča že branite Janšo, če pa sploh ni omenjen v članku, res smešno, celo patetično. Je pa možno, da bo koga bolelo kaj piše v knjigi...
royayers
# 16.06.2011 ob 15:21
UU, oboževalci JJ že vidijo zaroto, čeprav niso prebrali niti besede te knjige. Pa mi povejte, zakaj tako branite ljubljenega vodjo? Ali je sploh omenjen v tem članku. Kakšen smeh no, tako plehko, tako predvidljivo, tako, ja SDSovsko.
neodvis
# 16.06.2011 ob 16:06
v članku ni JJ nikjer omenjen pa se v komentarjih vseeno pojavi. Zanimivo, da ga omenjajo njegovi privženci in ne obratno:-))))

Človeška ignoranca res nima meja.
Pa še to. Kako za boga ni desnim jasno, da če nisi za Janšo še ne pomeni, da si za leve. A vam ni jasno, da se ne vsi tako labeliramo kot to počnete vi?
ekreme
# 16.06.2011 ob 15:30
po takih obtožbah janša ne more več biti nikakršen vodja v sloveniji
interakt
# 16.06.2011 ob 15:05
Ne razumem, kakšen človek mora to biti, oboževalec Janeza Janše.
Ko potegnemo črto je naredu več gorja kot koristi "svojim ljudem".
Kazalo