MMC RTV/Gašper  Petovar/Tudi predsednika republike so izidi volitev presenetili, vendar je prepričan, da volilni izid izraža pravo voljo ljudi, ki so se odločali racionalno.
MMC RTV/Gašper Petovar/Tudi predsednika republike so izidi volitev presenetili, vendar je prepričan, da volilni izid izraža pravo voljo ljudi, ki so se odločali racionalno. "Če se malo razmisli, gre za racionalen izid. Ljudje so spregovorili, volja je izražena in treba jo je upoštevati," je pojasnil. Foto:
Predsednik komentiral volitve

Na letnem dogodku Slovenske tiskovne agencije (STA) je predsednik republike Danilo Türk govoril o najpomembnejših vprašanjih povolilne Slovenije.

Predsednik je dejal, da odločitve o podelitvi mandata za sestavo vlade še ni sprejel, ker še ni opravil pogovorov z vsemi poslanskimi skupinami, kot je to v navadi. Tega, ali bo mandatar dobil tudi podporo DZ-ja, si ni upal napovedati, ker bi pri tem šlo, kot pravi, zgolj za špekulacijo.

Pojasnil je, da so ga izidi volitev presenetili, tako kot številne druge, ki so spremljali javnomnenjske ankete, vendar je prepričan, da volilni izid izraža pravo voljo ljudi, ki so se odločali racionalno. "Če se malo razmisli, gre za racionalen izid. Ljudje so spregovorili, volja je izražena in treba jo je upoštevati," je pojasnil ter dodal, da namerava upoštevati tudi voljo ljudstva pri odločitvi, komu bo podelil mandat za sestavo vlade.

Kot je dejal, se bo v petek odločil, kdaj bo sklical konstitutivno sejo DZ-ja, ko bo prejel poročilo o izidu volitev. Meni, da bo ustanovna seja sredi prihodnjega tedna, proces sestavljanja vlade pa bo po njegovih besedah nemoteno potekal naprej. Ob tem je poudaril, da bomo dobili parlament še pred božičem, vlado pa do praznika svetih treh kraljev.

Napoved predsednika SDS-a Janeza Janše, da Slovenijo čakajo nove predčasne volitve, je označil kot čustven odziv na volilni izid. Po njegovem mnenju je velika koalicija za Slovenijo zanimiva možnost, o kateri bi se pogovarjal, če bi imel na voljo vse sogovornike.

Tri prioritete nove vlade
Predsednik države meni, da so tri prioritete, ki si jih mora zadati nova vlada, intervencijski zakon, vzpostavljanje dialoga v novem sklicu parlamenta in določitev časovnice reform, ki jih namerava izvesti, ter vrstni red, po katerem jih bo sprejemala.

Prepričan je, da smo v zadnjih mesecih dosegli kritično maso razumevanja, da intervencijski zakon potrebujemo, zato upa, da bo parlament uspešno prestal to preizkušnjo. Novoizvoljene poslance je pozval, naj tehtno premislijo in podprejo intervencijski zakon, vlado v odhajanju pa je pozval, naj ustvari tehnično besedilo, ki bo skupni imenovalec vseh dozdajšnjih razprav glede intervencijskega zakona.

Pokojninska reforma je po njegovem mnenju nujna, vendar je prepričan, da se z njo ne sme hiteti. "Z njo je treba opraviti zlahka, kot da se gre na ljubezenski sestanek," je pojasnil.

Znova pa bi morali razmišljati o programskem proračunu, ki ga je vlada začela, a ga ni izvedla do konca, je prepričan. O programskem proračunu pa je po njegovih besedah treba razmišljati z vidika prioritet, ker meni, da linearno zniževanje sredstev ni optimalno.

Predsedniška kandidatura
V prihodnjem letu bodo v Sloveniji potekale volitve za predsednika države in Türk je poudaril, da se glede morebitne ponovne kandidature še ni odločil, dodal pa je, da ne želi reči nič takšnega, da bi lahko sklepali, da se bo vnovični kandidaturi odpovedal.

"Prenizka raven politične kulture"
Dejal je, da je v Sloveniji politična kultura na prenizki ravni in jo je po njegovem mnenju treba spremeniti. Poudaril je tudi, da tuje raziskave slovensko politično kulturo pojmujejo kot šibko točko naše demokracije. Prepričan je, da mora pri tem procesu dejavno sodelovati slovenski parlament.

Ob razpravah o sovražnem govoru je povedal, da se mu zdi skrb vzbujajoče, da varuhinja človekovih pravic vsako leto opozarja na večje število primerov sovražnega govora. O vprašanju javnih meril glede presoje različnih izjav, ki v političnem smislu vsebujejo določene sporne vsebine, pa meni, da je treba tudi pri široki definiciji svobode izražanja najti določene kriterije.

Dobri odnosi s sosedami
V pogovoru se je dotaknil tudi zunanje politike in odnosov Slovenije s sosednjimi državami, ki so po Türkovem mnenju dobri, se pa še izboljšujejo.

Glede vprašanja slovenskega priznanja Palestine pa je poudaril, da mora Slovenija pri tem vprašanju ravnati načelno, saj je tudi Slovenija nastala na podlagi pravice do samoodločbe, ki je ne smemo odrekati drugim, je pojasnil.

Predsednik komentiral volitve