'Za mano je 30 let v ZN-u in za mano je Republika Slovenija, ki je verodostojna država,' pravi Danilo Türk. Foto: BoBo
'Za mano je 30 let v ZN-u in za mano je Republika Slovenija, ki je verodostojna država,' pravi Danilo Türk. Foto: BoBo
Ban Ki Mun
Generalna skupščina Združenih narodov bo proti koncu leta 2016 izvolila novega generalnega sekretarja svetovne organizacije, ki bo 1. januarja 2017 na položaju nasledil Ban Ki Muna iz Južne Koreje. Prvič do zdaj je v igri za ta položaj tudi Slovenija z nekdanjim predsednikom države in nekdanjim pomočnikom generalnega sekretarja ZN-a Danilom Türkom. Foto: Reuters

Nekdanji predsednik je v izjavi za medije ob robu prvega dne rednega letnega posveta slovenskih diplomatov na Brdu pri Kranju v prvi vrsti izrazil zahvalo, da ga je slovenska vlada tudi uradno kandidirala za naslednika Ban Ki Muna.

Hkrati je menil, da gre za verodostojno kandidaturo. "Za mano je 30 let v ZN-u in za mano je Republika Slovenija, ki je verodostojna država," je dejal. "Poznam zelo veliko ljudi, v vseh regijah sveta in veliko ljudi pozna mene," je še dodal.

Pojasnil je, da so signali iz mednarodnega okolja, ki jih dobiva, pozitivni. "O tej zamisli smo se začeli pogovarjati pred dvema letoma in v teh dveh letih sem opravil številna posvetovanja po svetu. Pokazala so pozitiven pristop," je povedal.

Odzval se je tudi na negativne kritike glede njegove kandidature, zlasti iz opozicije. "Pozval bi naše politike, da se ne vdajajo politikantstvu, ampak da se zavedajo pomembnosti tega projekta, da se dvignejo nad svoje običajne strankarske računice in svoje običajne predsodke in da v interesu Slovenije to kandidaturo podprejo," je dejal in ponudil "pogovor z vsakim, ki bi bil pripravljen z mano o tej stvari govoriti".

Podprla sta ga tudi Cerar in Erjavec
Tudi premier Miro Cerar je menil, "da mora Slovenija kot celota enotno podpreti" Türka kot kandidata za generalnega sekretarja ZN-a. To je poudaril tudi v nagovoru diplomatom. "Tu enostavno zavračam vsako politično prepiranje, metanje polen pod noge. Tu ne gre za vprašanje 'opozicija-koalicija', gre za interes države Slovenije, za to, da imamo odličnega kandidata," je dejal premier.

"Že to, da Slovenija kandidira s kredibilnim in dobrim kandidatom za to mesto, je velik uspeh in zato tudi pričakujemo od diplomacije in vseh ostalih političnih dejavnikov, da stopimo skupaj v interesu Slovenije in da ne načenjamo spet nekih, bi rekel, kar bednih političnih spopadov," je bil še oster Cerar.

Zunanji minister Karl Erjavec je na tej točki dejal, da slovenska notranja politika ne bo imela nobenega vpliva na uspeh Türkove kandidature. "Tukaj je bistveno, kako se bodo odločile stalne članice Varnostnega sveta ZN-a, zlasti ZDA in Rusija," je poudaril.

"Ni signalov", da ga članice ne bi podpirale
Glede govoric, da naj bi imeli pri njegovi kandidaturi težave predvsem Američani, je Türk menil, "da so ti namigi prazni". Vse stalne članice Varnostnega sveta ZN-a - ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija si pridržujejo pravico do temeljitega razmisleka in nobena še ni sprejela odločitve, je poudaril.

Tudi Cerar je zatrdil, da "za zdaj ni bilo nobenih signalov, da katera koli izmed članic VS-ja ZN-a, tudi ne katera izmed stalnih članic, ne bi podpirala kandidature" Danila Türka. Po Cerarjevih besedah je prej nasprotno, saj je Türk poznan, izkazal se je tako v krogih ZN-a kot drugod. Tudi Erjavec je dejal, da "nikjer ni doživel, da bi bili glede tega kaki dvomi".