Danilo Türk je dvakrat predsedoval Varnostnemu svetu Združenih narodov. Foto: BoBo
Danilo Türk je dvakrat predsedoval Varnostnemu svetu Združenih narodov. Foto: BoBo
Računsko sodišče
Vlada je predlagala kandidata za člana Evropskega računskega sodišča. To je Samo Jereb, ki je trenutno namestnik predsednika računskega sodišča. Foto: BoBo
Türk uradno kandidat za vodenje ZN-a

Predlogu vlade bo zdaj sledila formalna vložitev kandidature Türka s pismom predsedujočemu Generalni skupščini ZN-a in predsedujočemu varnostnega sveta ZN-a. Ob tem so na vladi zapisali, da je Türk "pogosto omenjen kot verodostojen kandidat za mesto generalnega sekretarja, ki uživa visoko stopnjo mednarodnega ugleda". Po mnenju vlade bi bila uspešna kandidatura izjemnega pomena za Slovenijo

Türk počaščen
Nekdanji predsednik republike je po odločitvi vlade dejal, da jo sprejema s počaščenostjo in globokim občutkom odgovornosti. Pri posvetovanjih, ki so pripeljala do sklepa se je upoštevalo njegovo več kot 30-letno prakso dela v ZN, zaradi katerih ocenjuje, da ima s svojo kandidaturo realne možnosti za uspeh.

Podpora koalicije
Türkovi kandidaturi so podporo izrazili že poslanci koalicijskih strank na sestanku pri predsedniku vlade Miru Cerarju. Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je po sestanku povedal, da "ima vsak Slovenec, ki lahko kandidira in ima možnost, da je izvoljen na pomembno funkcijo, našo podporo ne glede na politično barvo". Han zaradi Türkove kandidature pričakuje konflikte s politično desnico, saj je to v naši državi že praksa. "Ampak slej kot prej bomo morali tudi takšne ograje preskočiti, ker se mi zdi res nemogoče, da nekdanji predsednik države, ki ima vendarle neki ugled, ne dobi podpore," je dejal.

Predsednik SDS pa se je na družbenem omrežju Twitter odzval na predlog kandidature Danila Türka in zapisal, da gre za politično katastrofo in posmeh človekovim pravicam.

Združeni narodi so sredi decembra uradno sprožili proces izbire generalnega sekretarja in povabili članice ZN-a, naj predstavijo svoje kandidate. Med kandidati je prvič doslej tudi Slovenec, njegovo kandidaturo je lani podprla že prejšnja vlada Alenke Bratušek.

Vlada predlagala Sama Jereba
Vlada je na današnji seji predlagala tudi Sama Jereba kot kandidata za člana Evropskega računskega sedišča. Sedanjemu članu Milanu M. Cviklu mandat poteče 6. maja prihodnje leto. Na poziv za zbiranje predlogov se je sicer odzvalo sedem kandidatov, po mnenju vlade pa je Jereb najprimernejši.

Jereb je sicer diplomirani ekonomist, ki je trenutno namestnik predsednika računskega sodišča. V letošnjem letu je bil zadolžen za podrobnejše spremljanje izredne revizije DUTB-ja in revizije TEŠ 6. O vladnem predlogu bo mnenje podal še državni zbor.

Vlada pripravila predlog uskladitve referendumske zakonodaje
Vlada je pripravila novelo zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki zakon usklajuje s spremembami ustave na področju referenduma. S spremembami ustave je bilo namreč skladno s tem spremeniti zakon o referendumu in ljudski iniciativi, s čimer vlada že zamuja.

Novela med drugim natančno ureja postopek odločanja državnega zbora v primerih, ko referenduma ni dopustno razpisati, črta pa tudi določbo po kateri parlament leto dni ne sme sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju z odločitvijo volivcev.

V letu 2016 se Slovenija lahko zadolži za 6,8 milijarde evrov
Vlada je sprejela program financiranja državnega proračuna za leto 2016 po katerem je največji dovoljeni obseg zadolžitve 6,8 milijarde evrov. Država se bo prihodnje leto za potrebe izvrševanja tekočega proračun morala zadolžiti za nekaj manj kot 2,5 milijarde evrov.

Vlada je sprejela tudi uredbo o mejnih vrednostih emisij snovi v zrak iz velikih kurilnih naprav, obenem pa sprejela prehodni načrt, na podlagi katerega bodo nekaterim velikim kurilnim napravam omogočeno podaljšanje obratovanja. Podaljšala pa je tudi projekt Zagovornik - glas otroka, ki ga izvaja varuh človekovih pravic. Projekt je podaljšan do konca leta 2017. Po projektu pa vlada načruje institucionalizacijo zagovorništva otrok.

Türk uradno kandidat za vodenje ZN-a