Slavko Ziherl (1945-2012) Foto: BoBo
Slavko Ziherl (1945-2012) Foto: BoBo

Ziherla so zaradi težav s srcem prvič operirali novembra lani; po novih težavah so ga v kliničnem centru spet operirali v soboto, poroča spletno Delo.

"Slavko je tisti, ki mi je vedno stal ob strani, ko mi je bilo težko. Vedno je poklical, razumel, prišel in se pogovoril, kadar je začutil, da to potrebujem," je na svojem blogu zapisala predsednica LDS-a Katarina Kresal. Kot je dodala, je globoko verjel in se zavzemal za spoštovanje človekovih pravic, za spoštovanje prava in strpnost. "Preziral je instant politikantstvo, kompromisarstvo in laž. Kadar ga je kaj zmotilo, je o tem iskreno in odprto spregovoril. Ni prenašal nenačelnosti."

Med drugim je bil dolgoletni direktor Psihiatrične klinike Ljubljana, predavatelj na medicinski in pravni fakulteti, predsednik Združenja psihiatrov Slovenije in podpredsednik Evropskega odbora za psihiatrijo. Je avtor knjig o obvladovanju alkohola in o avtohipnozi ter številnih strokovnih člankov.

Dejaven tudi v politiki
Ziherl je bil je dejaven tudi v politiki. Bil je svetnik Liberalne demokracije Slovenije v ljubljanskem mestnem svetu ter član izvršnega odbora te stranke in njen podpredsednik.

Po državnozborskih volitvah leta 2008 je postal državni sekretar na ministrstvu za zdravje, torej desna roka takratnega ministra Boruta Miklavčiča, a je nekaj dni, preden bi začel opravljati to funkcijo, odstopil zaradi nestrinjanja z imenovanjem Dimitrija Rupla za posebnega odposlanca za zunanje zadeve v kabinetu slovenskega premierja.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah 4. decembra 2011 je kandidiral za poslanca v državnem zboru na listi LDS-a.